Σε πολιτικές και δράσεις για τη συγκράτηση του υφιστάμενου και για την προσέλκυση νέου πληθυσμού στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον χαιρετισμό του σήμερα στο Φεστιβάλ Μήλου που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας, σημειώνοντας ότι μέσω των στεγαστικών σχεδίων για ορεινές περιοχές έχουν δοθεί μέχρι  στιγμής ποσό €440.000 για έξι περιπτώσεις δικαιούχων που επέλεξαν να κατοικήσουν στην Κυπερούντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), που έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση και την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, καθώς και άλλες πολυεπίπεδες δράσεις που εφαρμόζονται για τη στήριξη περιοχών της υπαίθρου.

«Με την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, στοχεύουμε στην ανάπτυξη έργων και υποδομών, που θα δημιουργούν τις συνθήκες και θα παραχωρούν κίνητρα, αφενός, για τη συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού και, αφετέρου, για την προσέλκυση νέου, με στόχο την αναζωογόνηση των περιοχών αυτών», εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στηρίζει η κυβέρνηση και το Φεστιβάλ Μήλου που διοργανώνεται εδώ και δύο δεκαετίες στην Κυπερούντα, προωθώντας ντόπια προϊόντα και συντείνοντας στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, δημιουργώντας προοπτική για την ενεργοποίηση περισσότερων ατόμων, ιδιαίτερα νέων, στα επαγγέλματα του γεωργικού κλάδου.

«Η ενασχόληση με τη γεωργία», είπε ο Υπουργός, «δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του με σύγχρονες πρακτικές και τη βελτίωσή του μέσα από την εισαγωγή νέων εργαλείων τεχνολογίας», προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει και στον περιορισμό των φαινομένων της αστυφιλίας και της απερήμωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει από το 2019 Στεγαστικά Σχέδια με σκοπό την αναγέννηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου. Συνέχισε λέγοντας ότι η Κοινότητα Κυπερούντας περιλαμβάνεται στα Σχέδια και συγκεκριμένα στην κατηγορία εξόχως ορεινών περιοχών και σμείωσε ότι η χορηγία, αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας, μπορεί να φτάσει στις €70.000, με επιπρόσθετη χορηγία μέχρι €25.000 για ειδικές κατασκευές που ενδεχομένως να απαιτούνται.

«Μέχρι στιγμής, έχει παραχωρηθεί συνολικό ποσό €440.000 για έξι περιπτώσεις δικαιούχων που επέλεξαν να χτίσουν το μέλλον τους στη γραφική Κοινότητα της Κυπερούντας», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα πως, στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης που έγινε πριν από μερικούς μήνες και με τα τροποποιημένα κριτήρια που είναι σε ισχύ, το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των σχεδίων στην Κοινότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, προς όφελος της προόδου και της ανάπτυξης της Κυπερούντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ