Στον απόηχο της ανακοίνωσης της κυβερνητικής απόφασης για επαναφορά του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ξέσπασε πολιτική μπόρα.

Η Σάββια Ορφανίδου εκ μέρους του ΔΗΣΥ και ο Χρίστος Χριστοφίδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ φιλοξενήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στις Τομές στα Γεγονότα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης «υπάρχει στην Κύπρο ένα 64% που είναι μεσαία τάξη υπάρχει και ένα άλλο 25% οι οποίοι δυστυχώς είναι άνθρωποι κοντά στο όριο φτώχειας. Το 90% του κυπριακού λαού αυτή τη στιγμή πιέζεται πάρα πολύ, δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και κάποιοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Εάν ο υπουργός και η κυβέρνηση θεωρούν ότι η επαναφορά του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να δώσει ανάσες οξυγόνου σε αυτό το 90% που πιέζεται εμείς έχουμε μια διαφορετική άποψη». 

Τη δική της θέση εξέφρασε η κ. Ορφανίδου. «Εμείς λέμε ότι έπρεπε εδώ και καιρό η Κυβέρνηση να έχει μια ολιστική προσέγγιση και μακροχρόνια και μόνιμα μέτρα. Έχουμε πει ότι τα έκτακτα μέτρα θα καταργηθούν σε κάποια φάση και έπρεπε η Κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη και να φέρει μόνιμα στοχευμένα μέτρα στις εξής κατηγορίες που εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικές, στη μεσαία τάξη, στις οικογένειες με παιδιά και φοιτητές, σε ευάλωτες ομάδες, στους χαμηλοσυνταξιούχους και να δώσει περισσότερη έμφαση στους αυτοεργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».