Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι εργασίες της 11ης Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) που φιλοξενείται στο Minthis Resort στην Πάφο, με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης. Οι ηγέτες αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου.

Στη Σύνοδο, η οποία τελεί υπό την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Robert Abela, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Robert Golob και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Paulo Rangel.

Σε μέρος των εργασιών της Συνόδου των MED9 συμμετείχε επίσης ο Βασιλιάς της Ιορδανίας μαζί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο, ενώ παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επί τάπητος τέθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι συνεπαγόμενες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις σε μια προσπάθεια συντονισμού για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. 

Παράλληλα, οι ηγέτες συζήτησαν τις προτεραιότητες των χωρών MED9 στον νέο θεσμικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό το πρίσμα και του Στρατηγικού Θεματολογίου 2024-2029, με σκοπό να παραμείνει η Μεσόγειος στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ένωσης. 

Το πρόγραμμα της Συνόδου περιελάμβανε και γεύμα εργασίας με βασικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και δύο συνόδους εργασίας για τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και τις μεσογειακές προτεραιότητες σε σχέση με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ.