Tη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είναι μια «θετική εξέλιξη».

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην συνάντηση του την επόμενη εβδομάδα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε «χαιρετίζουμε αυτή τη θετική εξέλιξη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειές σας για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», είπε. Αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει «στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και θα πρέπει να είναι σύμφωνο με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να υποστηρίξουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με τα κατάλληλα μέσα».

Διαβάστε επίσης: Άρχισαν οι αφίξεις των ηγετών της MED9

Πηγή: ΚΥΠΕ