Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος στην περιοχή και ως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν, θα συνεχίσει να διαδραματίζει γεφυροποιό ρόλο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας διαβεβαίωσε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων της Μονάδας Αιμοκάθαρσης  στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκπληρώσει την αποστολή της ως δημιουργικός και ωφέλιμος εταίρος και ως μέρος, πάντοτε, της προσπάθειας για εξεύρεση λύσεων.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου των MED9 που αρχίζει το μεσημέρι στην Πάφο, ανέφερε ότι είναι σημαντική η παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας, χώρας με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Μεταξύ Νίκου και Νίκου η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν (ΦΩΤΟ)

"Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι μεταναστευτικές πιέσεις, η ενέργεια, η ανταγωνιστικότητα, η κλιματική αλλαγή, είναι μερικά από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύνοδος θα είναι παραγωγική και θα συμβάλει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της αναζήτησης διεξόδων και δημιουργικών και ουσιαστικών λύσεων.

"Μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε μαίνεται ένας πόλεμος.  Έχουμε όλοι ευθύνη για ανάληψη ηγετικής δράσης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση", τόνισε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» την οποία η Πρόεδρος της Κομισιόν στήριξε από την πρώτη στιγμή καθώς και στην ασφαλή φιλοξενία και στον επαναπατρισμό αμάχων που απομακρύνονται από την εμπόλεμη περιοχή, που αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες, όπως σημείωσε.

"Οι γειτονικοί μας λαοί και τα κράτη μπορούν να στηρίζονται στην αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς, όπως και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, επενδύουμε στη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας, που είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζουν τις τεράστιες, ίσως και ασύμμετρες προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος-μέλος της πρώτης γραμμής. Ένα κράτος το οποίο, την ίδια στιγμή, προσπαθεί να απαλλαγεί από την εδώ και πενήντα χρόνια παράνομη παρουσία τουρκικών δυνάμεων κατοχής", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ