Στη Γενεύη μεταβαίνει αύριο Σάββατο αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), Άριστο Δαμιανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μαρίνο Μουσιούττα και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΔΕ), οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ 13 και 17 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κύριο θέμα της Διάσκεψης είναι «Η αξιοποίηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας προς επίτευξη ενός πιο ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος».

Συμπληρώνεται πως άλλα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι ο ρόλος των κοινοβουλίων στην προώθηση λύσης δύο κρατών στην Παλαιστίνη, οι κοινοβουλευτικές στρατηγικές προς αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων  επιπτώσεων που επιφέρουν οι συγκρούσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, καθώς και η αναθεώρηση της διαδικασίας επικύρωσης και εφαρμογής των Συνθηκών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προστίθεται ότι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Αβέρωφ Νεοφύτου θα εκπροσωπήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συντονιστική συνεδρίαση της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης της ΔΕ, ενώ της Διάσκεψης θα προηγηθεί συνεδρία της Γεωπολιτικής Ομάδας «12+», στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Δαμιανού και η κ. Ερωτοκρίτου.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Μουσιούττας, μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που συμμετέχει στη Συνέλευση ως παρατηρητής, θα συμμετάσχει σε επί τόπου επαφές της ΔΣΟ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης.

Την αντιπροσωπεία θα συνοδεύουν η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Αυγούστα Χρίστου και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Μαριάννα Καϊσή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ