Ανακοίνωση εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων καλώντας τον Δήμο Λακατάμειας να σταματήσει άμεσα τα έργα στην όχθη του Πεδιαίου στην Λακατάμια.

«Τα έργα μπορούν να συνεχιστούν μόνο μετά την υποβολή και έγκριση ενιαίας και ολοκληρωμένης Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πεδιαίου Ποταμού, έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι δυνητικές επιπτώσεις του εν λόγω έργου στο περιβάλλον και να τεθούν οι αναγκαίοι όροι για την κατασκευή και λειτουργία του», αναφλερουν μεταξύ άλλων.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Ως Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, αφού έλαβε υπόψη την τοποθέτηση του Τμήματος Περιβάλλοντος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανέγερση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Λακατάμειας στην οδό Αιγαίου, καλούμε τον Δήμο Λακατάμειας να  αποφασίσει την άμεση αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών. 

Τα έργα μπορούν να συνεχιστούν μόνο μετά την υποβολή και έγκριση ενιαίας και ολοκληρωμένης Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πεδιαίου Ποταμού, έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι δυνητικές επιπτώσεις του εν λόγω έργου στο περιβάλλον και να τεθούν οι αναγκαίοι όροι για την κατασκευή και λειτουργία του.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον επιβάλλεται να γίνει δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που διασχίζει ο Πεδιαίος. 

Ανησυχούμε από την απόφαση των αρχών να σαλαμοποιήσουν το  έργου προκειμένου να παρακαμφθεί η εκπόνηση πλήρους μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. 

Έχουμε την άποψη ότι το μέγεθος και η χωροθέτηση του έργου είναι εντελώς ακατάλληλη για την ευαίσθητη περιοχή της κοίτης του Πεδιαίου.