Η Κύπρος δεσμεύεται να υλοποιήσει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς σε αυτό για πρώτη φορά η αλληλεγγύη στη διαχείριση της μετανάστευσης καθίσταται υποχρεωτική, ενώ τάσσεται υπέρ αναθεώρησης της οδηγίας για τις επιστροφές, ανέφερε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο με επίκεντρο τα θέματα μετανάστευσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Υφυπουργείο, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής επιστροφών των ατόμων που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στα κράτη μέλη, κάτι που περιλαμβάνει όσους δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας ή αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενημέρωσε επίσης τους Υπουργούς για την πορεία υλοποίησης του Συμφώνου.

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε στην παρέμβασή του πως η Κύπρος δεσμεύεται να υλοποιήσει το Σύμφωνο εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, και υπενθύμισε πως το Σύμφωνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο καθώς «για πρώτη φορά η λήψη μέτρων αλληλεγγύης καθίσταται υποχρεωτική», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που παρέχει το Σύμφωνο, όπως επίσης και η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, για ενίσχυση του ρυθμού επιστροφών. Σημείωσε ακόμα ότι η αναθεώρηση της Οδηγίας Επιστροφών αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη τις νέες προκλήσεις με επιτυχία.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε ακόμα την ανάγκη για προώθηση των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και νέοι τρόποι αποτροπής των παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στον τομέα των επιστροφών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Ιωαννίδης είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Μπεάτε Γκμίντερ, με την οποία συζήτησαν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, την πορεία υλοποίησης του Συμφώνου, καθώς και θέματα που αναμένεται να διαχειριστεί η Κύπρος στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ