Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου είπε ότι η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Face Forward…into my home», μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που απαιτεί συλλογική δράση και αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, είπε ότι  η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας με μακρά πορεία, η οποία ξεκίνησε αρχικά σαν ιδέα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Επιμελήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου κα Μαρίνα Τσέκου και τον φωτογράφο Γιάννη Βασταρδή, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας – Λευκωσία 2030, βάζει το δικό της λιθαράκι στην αποδόμηση ακραίων θέσεων έναντι των μεταναστών και προσφύγων λόγω φυλής, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, συνέχισε.

Επιπλέον, είπε, φέρνει στο προσκήνιο και τα βιώματα χιλιάδων Κύπριων και από τις δύο κοινότητες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

"Η έκθεση μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που απαιτεί συλλογική δράση και αλληλεγγύη. Εύχομαι το έργο αυτό να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό και κινητοποίηση, ώστε να οικοδομήσουμε σταδιακά έναν κόσμο όπου η ειρήνη, η ασφάλεια και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κυριαρχούν", είπε.

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά, δεν μπορούσε να μην πάρει τη σκυτάλη και να ενισχύσει τη δράση αυτή, που καταγράφει την πορεία προσφύγων –νέων, γερόντων, παιδιών– ανθρώπων που ξεριζώνονται βίαια από τις εστίες τους, που θαλασσοδέρνονται στα νερά της Μεσογείου, διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα από αφιλόξενους τόπους και βρίσκονται αντιμέτωποι με μύριους κινδύνους και φτάνουν στο νησί μας, όπου βρίσκουν ένα καταφύγιο απάγκιο και απανέμι.

"Η φωτογραφική αποτύπωση των ανθρώπων αυτών από τον Γιάννη Κούρτογλου σε συνάρτηση με τα συνοδευτικά κείμενα του Γιώργου Παπαγεωργίου και της Νικολίνας Στυλιανού και σε συνδυασμό με τα βιωματικά εργαστήρια γνωριμίας με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών με θέμα την προσφυγιά και τη μετανάστευση σκιαγραφούν αυτή τη διαδρομή και τη σημερινή τους ζωή στον τόπο μας" είπε.

Συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελληνική Πρεσβεία, τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες, τους επιμελητές της Έκθεσης, τους εθελοντές και όλους αυτούς που μετουσίωσαν σε πράξη την ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος στην Κύπρο του 2024 μέσα από τα μάτια των προσφύγων.

Πηγή: ΚΥΠΕ