Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη διακυβέρνησή μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το 23% του εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι αφιερωμένο στην επίτευξη των στόχων του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε από το βήμα του Digital Agenda Cyprus Summit, το οποίο πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη διακυβέρνησή μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται ούτε για ένα σύνθημα, ούτε μια απομακρυσμένη έννοια που απευθύνεται μόνο σε αυτούς που ασχολούνται με την τεχνολογία». Όπως είπε, «πρόκειται για μια οριζόντια πολιτική που αγγίζει όλους τους τομείς, μετασχηματίζοντας κάθε πτυχή της αλληλεπίδρασης των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Κράτος. Πρόκειται για μια ουσιαστική απτή αλλαγή που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο αποτελεσματική και πιο διάφανη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η πλήρης ψηφιοποίηση θα επιτρέψει πρώτιστα την ηλεκτρονική υποβολή όλων των αιτήσεων, εξαλείφοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρονοβόρα γραφειοκρατία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την κατάσταση των οποιωνδήποτε αιτήσεων, ενισχύοντας τόσο τη διαφάνεια όσο και τη λογοδοσία στις συνδιαλλαγές με το δημόσιο και λειτουργώντας ως ένα βασικό εργαλείο για πάταξη της διαφθοράς.

«Εφικτό το όραμα της Κυβέρνησης για ψηφιοποίηση της Κύπρου»

«Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών έχουν μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα, τις κοινωνικές πολιτικές και τις επιμέρους δομές και συμπεριφορές των οργανισμών», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας, το λιανεμπόριο, ακόμη και η γεωργία έχουν αναδιαμορφωθεί, έχουν μετασχηματιστεί, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία που ενισχύουν πρώτον την αποδοτικότητά τους και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητά τους». 

«Η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθοδηγούμενη από καινοτόμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things (IoT) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι τεχνολογίες αυτές, αφενός, ενισχύουν την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, και, αφετέρου, αναδιαμορφώνουν παραδοσιακές βιομηχανίες, καθιστώντας την ψηφιακή οικονομία καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του μέλλοντος των επιχειρήσεων και της διακυβέρνησης».

«Το όραμα της Κυβέρνησής μας για την ψηφιοποίηση της Κύπρου είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτό. Έχουμε έναν άριστο Υφυπουργό Καινοτομίας που κάνει εξαιρετική δουλειά», υπογράμμισε.

«Βασική μας επιδίωξη και πρωταρχικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, καθιστώντας το κράτος μας πιο φιλικό τόσο προς τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Θέλουμε μια κοινωνία που θα έχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το κράτος μέσα από εύκολες, γρήγορες, διαφανείς και προσιτές για όλους διαδικασίες, μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης

Αναφερόμενος στην Έκθεση European Digital Decade, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή παρουσιάζει μια πολύ θετική εικόνα για την Κύπρο με σημαντική πρόοδο στην πορεία προς την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, «η Κύπρος, στην έκθεση, παρουσιάζει αύξηση στους δείκτες ανάπτυξης υποδομών συνδεσιμότητας Gigabit, ειδικών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην αγορά εργασίας, καθώς και κάλυψης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας VHCN».

«Στον τομέα της ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών, η χώρα μας σημείωσε βελτίωση κατά 16,3%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 3,1%. Το ποσοστό αυτό αντανακλά τον αυξανόμενο αριθμό ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις στη χώρα μας», σημείωσε.

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε τον περασμένο Ιούνιο «εισαγάγαμε δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έκδοσης για ταυτότητες και διαβατήρια για ενήλικες και την έκδοση πιστοποιητικών μόνιμης διαμονής». Επιπλέον, όπως ανέφερε, «θεσπίσαμε την ηλεκτρονική αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την ηλεκτρονική εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την πλατφόρμα για την αδειοδότηση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Από εδώ και πέρα, συνέχισε, προχωρούμε το αμέσως επόμενο διάστημα στην απλούστευση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης πολίτη – κράτους, εγκαινιάζοντας την ολοκληρωμένη πλατφόρμα gov.cy, η οποία θα λειτουργεί ως ο κεντρικός κόμβος για όλους τους κυβερνητικούς ιστότοπους και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης», η οποία θα επιτρέπει την αποθήκευση εγγράφων σε ψηφιακή μορφή (σε πρώτη φάση) για την ταυτότητα, την άδεια οδήγησης και το πιστοποιητικό ΜΟΤ και με σταδιακή επέκταση περισσότερων λειτουργιών και υπηρεσιών.

Σημείωσε περαιτέρω ότι η Κύπρος είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ (μαζί με τη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες) που έχουν ήδη επιτύχει 100% κάλυψη σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, επιτυγχάνοντας επτά χρόνια νωρίτερα τον ευρωπαϊκό στόχο του 2030.

«Βασική συνιστώσα του οράματός μας είναι και η συμπερίληψη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δίνει «προτεραιότητα στην ψηφιακή παιδεία, στον ψηφιακό αλφαβητισμό, στην ψηφιακή πρόσβαση, με κατάλληλα συστήματα υποστήριξης ειδικά για τους ηλικιωμένους μας και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αγροτικές περιοχές».

Αναφερόμενος στη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των πολιτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τον περασμένο μήνα ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο».

Η Κύπρος «περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας»

Ακόμη, τόνισε ότι η Κύπρος έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ψηφιακής οικονομίας με ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας. «Η χώρα μας αναπτύσσεται ταχύτατα σε έναν περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, καλύπτοντας σημαντικά τις ανάγκες επιχειρήσεων και οργανισμών που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, αξιοποιώντας την τεχνολογία», συμπλήρωσε.

«Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα 12 πανεπιστήμια, εννέα ερευνητικά κέντρα και επτά Κέντρα Αριστείας, που αποτελούν τα θεμέλια ενός ταχύτατα εξελισσόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας. Αυτό συμπληρώνεται περαιτέρω από μια δυναμική κοινότητα με πάνω από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, 2.500 ερευνητές και 4.000 επιχειρηματίες, οι οποίοι συμβάλλουν στην εξέλιξη της Κύπρου από έναν εκκολαπτόμενο τεχνολογικό κόμβο σε έναν κόμβο που αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η εμπορική αξιοποίηση και η διεθνοποίηση της έρευνας είναι κλειδί για το μέλλον της χώρας μας. «Έχουμε ξεπεράσει με επιτυχία τα αρχικά στάδια της οικοδόμησης του οικοσυστήματός μας και επικεντρωνόμαστε πλέον στην καθιέρωση της Κύπρου ως υπολογίσιμου δρώντος στην ευρωπαϊκή αρένα της καινοτομίας», πρόσθεσε. Φέτος, σημείωσε, «η Κύπρος κατέλαβε την 27η θέση μεταξύ 133 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, με τον χαρακτηρισμό μας ως «Ισχυρών Καινοτόμων» για τρίτη συνεχή χρονιά στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας». Όπως είπε, τα επιτεύγματα αυτά δεν αποτελούν μονάχα μια απτή απόδειξη της προόδου που η χώρα μας έχει επιτύχει, αλλά αποδεικνύουν ταυτόχρονα και τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν.

«Ωστόσο, για εμάς, για τη διακυβέρνησή μας, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της έρευνας και της βιομηχανίας, όπως γίνεται σε πιο ώριμα οικοσυστήματα καινοτομίας στο εξωτερικό», τόνισε.

Όπως είπε, «ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής μας ανάπτυξης, καθώς συνεισφέρει πλέον πάνω από το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας».

Ακόμη, εξέφρασε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας δραστηριοποιούνται πλέον στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθειά μας να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τον τομέα της τεχνολογίας».

«Στόχος μας η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου»

Ως Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχουμε ενισχύσει, αναβαθμίσει, εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τη Στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων στην Κύπρο. «Μέσω μιας σειράς στοχευμένων δράσεων, ενισχύουμε τις υφιστάμενες βάσεις όχι μόνο για να προσελκύσουμε περισσότερα ταλέντα και επενδύσεις, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού».

Όπως είπε, η μακροπρόθεσμη στρατηγική «Όραμα 2035» φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο, για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, το 23% του εθνικού μας Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι αφιερωμένο στην επίτευξη των στόχων του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. «Ως διακυβέρνηση προσεγγίζουμε το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ως το θετικό μνημόνιο, για να αλλάξουμε τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αυτός ο στόχος «περνά μέσα και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική προωθούμε ένα φιλόδοξο ψηφιακό πρόγραμμα με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός ταχέως ψηφιοποιούμενου κόσμου, εκσυγχρονίζουμε την τεχνολογική υποδομή του δημόσιου τομέα, βελτιώνουμε τη συνδεσιμότητα σε όλο το νησί με γρήγορο διαδίκτυο και αξιοποιούμε περαιτέρω το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας». Όπως είπε, «η ψηφιακή μετάβαση αφορά στη διασφάλιση ενός μέλλοντος όπου η Κύπρος θα παραμείνει ανταγωνιστική, καινοτόμος και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται».

«Για όλες τις χώρες η ψηφιοποίηση δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και στο πλαίσιο της διεθνούς αβεβαιότητας και αναταραχής, η ικανότητά μας –η ικανότητα ενός κράτους, των επιχειρήσεων, μιας κοινωνίας– να προσαρμοζόμαστε και να αξιοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία θα καθορίσει την ανθεκτικότητα και την επιτυχία μας τόσο για τις Κυβερνήσεις, όσο και για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ