Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ  σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ορθά και αποτελεσματικά απέχοντας από πρακτικές που μας εξέθεσαν διεθνώς, επιδείνωσαν τα προβλήματα και τελικά κοστίζουν εκατομμύρια.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Μία προς μία οι ακροδεξιές πολιτικές για το μεταναστευτικό που υιοθέτησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, παράνομες και φορτώνουν πρόστιμα και έξοδα εκατομμυρίων τους φορολογούμενους.

Πρώτα με το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετήσει η Κυβέρνηση Δημοκρατικού Συναγερμού το οποίο μάς κόστισε εκατομμύρια, οδήγησε σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη και ταλαιπώρησε απίστευτα τους κάτοικους των επηρεαζόμενων περιοχών.

Έπειτα με τις επαναπροωθήσεις, τα γνωστά pushbacks που έγιναν το 2020 και για τα οποία η Κύπρος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την επιβολή προστίμων.

Αυτή τη στιγμή με απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη έχει ανασταλεί η εξέταση αιτήσεων ασύλου ατόμων Συριακής καταγωγής, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται και πάλι αιτήσεις.

Επίσης με κυβερνητική απόφαση άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη δημιουργώντας νέο σοβαρό επεισόδιο αντιπαράθεσης με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. 

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ορθά και αποτελεσματικά απέχοντας από πρακτικές που μας εξέθεσαν διεθνώς, επιδείνωσαν τα προβλήματα και τελικά κοστίζουν εκατομμύρια. Εκατομμύρια που δεν θα τα πληρώσουν από τις πολλαπλές συντάξεις τους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά οι φορολογούμενοι.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι κρίσιμες και θα οδηγήσουν σε νέες ροές.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την πρόταση του:

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να θέσει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα για επιμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη - μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες τους, όπως έγινε και στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων.

Πρέπει επίσης επιτακτικά να τεθεί αίτημα για εξαίρεση της Κύπρου από τον Κανονισμό του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τις ροές στην πρώτη χώρα άφιξης,  ως χώρα μικρή, νησιωτική και ημικατεχόμενη.

Τέλος, πρέπει να εφαρμοστεί ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο με όλους τους αρμόδιους φορείς ν’ αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.