Η Κύπρος προσπαθεί να εκπληρώνει το καθήκον που έχει ως «άγκυρα σταθερότητας» σε μια ταραγμένη περιοχή, ανέφερε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, Δρ. Κυριάκος Κούρος, κατά τον χαιρετισμό του σε δεξίωση για τα 64 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος γιορτάζει τα 64 χρόνια ανεξαρτησίας σε ένα ταραχώδη κόσμο.

Περίπου 200 προσκεκλημένοι τίμησαν την Κύπρο στο Λονδίνο το απόγευμα της Τρίτης, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Υπάτου Αρμοστή, μεταξύ των οποίων ήταν πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι δεκάδων χωρών στη βρετανική πρωτεύουσα, αξιωματούχοι του Foreign Office, στελέχη και μέλη της παροικίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δρ Κούρος αναλογίστηκε τον ταραχώδη κόσμο στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει τα 64 έτη ανεξαρτησίας, σημειώνοντας ότι οι σημερινές προκλήσεις παγκοσμίως απαιτούν ικανούς ανθρώπους με ακεραιότητα σε θέσεις εξουσίας. Σημείωσε πως η Κύπρος προσπαθεί να εκπληρώνει το καθήκον που έχει ως «άγκυρα σταθερότητας» σε μια ταραγμένη περιοχή, δίνοντας το παράδειγμα του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε τη φετινή 50η τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση «εντός του μόνου πλαισίου».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος βασίζεται στη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, με το οποίο διατηρεί ιστορική σχέση, στάθηκε στη σημασία της επερχόμενης πρώτης συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Στάρμερ, ενώ αναφέρθηκε και στα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου παρά τις προκλήσεις.

Κατέληξε στη σημασία του έργου της κυπριακής παροικίας, η οποία πέρα από τη θετική συνεισφορά στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της Βρετανίας τιμά τις ρίζες της, τις παραδόσεις και τις κυπριακές αξίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ