Τον καθοριστικό ρόλο του Μέσου Τεχνικής Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει πέραν των 90 έργων μεταρρύθμισης στην Κύπρο από το 2013 ανέδειξε σε χαιρετισμό της κατά την εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Προεδρία και τη Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική και της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Judit Rózsa.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση, όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, η κα Πική ανέφερε ότι «η Κυβέρνησή μας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στον εκσυγχρονισμό του κράτους όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητας, αλλά για το ευρύτερο όφελος της κοινωνίας μας. Το έργο δεν αφορά απλώς διοικητικές βελτιώσεις στην κεντρική Κυβέρνηση, αλλά αφορά στην ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτών της».

Η κα Πική παράλληλα υπογράμμισε ότι το έργο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. «Η ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής μας για την αναδιοργάνωση του κράτους», είπε, συγκεκριμένα.

Ο στόχος μας μέσω αυτού του έργου τεχνικής υποστήριξης είναι διπλός, είπε. 

Πρώτον, όπως ανέφερε η κ. Πική, η θέσπιση της Γραμματείας με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας του έργου της και σε μελλοντικές Κυβερνήσεις. «Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τη θεσμοθέτηση του ρόλου της ως κεντρικού συντονιστικού φορέα, παρόμοιο με αυτόν που υπάρχει στα περισσότερα σύγχρονα κράτη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Για να το πετύχουμε αυτό, θα υιοθετήσουμε το καταλληλότερο μοντέλο διακυβέρνησης, αντλώντας από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, προσαρμοσμένες στην κυπριακή πραγματικότητα, για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητά της», υπογράμμισε.

 Ταυτόχρονα, σημείωσε, «θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του οργανισμού μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης και εφαρμογής προηγμένων εργαλείων, διασφαλίζοντας ότι η Γραμματεία είναι εξοπλισμένη με τις δεξιότητες και τους πόρους που απαιτούνται μελλοντικά για την υποστήριξη και την ενίσχυση των κυβερνητικών λειτουργιών». 

Δεύτερον, συνέχισε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η διεξαγωγή ολοκληρωμένης οργανωτικής ανασκόπησης της Προεδρίας. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας της Προεδρίας δεν έχει αναθεωρηθεί εις βάθος από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Δεδομένου των συνεχών αλλαγών και αναγκών και της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της διακυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας να εκσυγχρονιστεί το επιχειρησιακό μοντέλο της Προεδρίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ευθύνες της και να εκπληρώσει με τον πιο ιδανικό τρόπο τα καθήκοντά της», τόνισε.

« Με την υποστήριξη του έργου της τεχνικής βοήθειας θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες προσαρμογές, βασιζόμενοι στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Προεδρία είναι εξοπλισμένη, για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και ευελιξία», τόνισε η κ. Πική. 

«Οραματιζόμαστε ότι αυτό το έργο θα συμβάλει σε θεσμικές, διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης προς ένα σύγχρονο κράτος και δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη διοίκηση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία», συμπλήρωσε. 

Η κα Rózsa, κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι «ο πυρήνας της συνεργασίας μας με τις κυπριακές αρχές είναι η διασφάλιση ότι οι δημόσιες διοικήσεις είναι εξοπλισμένες, ώστε να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να λειτουργούν με αποδοτικές διαδικασίες, προωθώντας τη διαμόρφωση πολιτικών που τελικά ωφελούν τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά». Σημείωσε επίσης τη σημασία της στήριξης των δημόσιων διοικήσεων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την επίτευξη προόδου σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση και ενίσχυση των δυνατοτήτων της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου, καθώς και στην ανασκόπηση του λειτουργικού μοντέλου της Προεδρίας, το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί ουσιαστικά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πλαίσιο και στόχους του έργου, τη συνολική προσέγγιση, τα παραδοτέα και το χρονοδιάγραμμα, τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και τα επόμενα βήματα. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ