Εποικοδομητικά και συνεργικά όλοι οι φορείς πρέπει να συμβάλουν στη γρηγορότερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λεμεσός, η οποία έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόγουλος.
Ο κ. Σιζόπουλος και αντιπροσωπεία του κόμματος παρακάθισαν σε σύσκεψη με τις δημοτικές αρχές της Λεμεσού, κατά την οποία συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό, τα ψηλά ενοίκια, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο, Γιάννη Αρμεύτη, για την πρώτη αυτή επίσημη συνάντηση, μετά την εκλογή του και για την ανταλλαγή απόψεων, διαβεβαιώνοντας πως το κόμμα θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων «όχι στη βάση αόριστων προτάσεων, αλλά στη βάση τεκμηριωμένων εισηγήσεων, έτσι ώστε αυτές να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες».
Είναι γεγονός, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ότι στην πόλη της Λεμεσού πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και συνεισφορά στο ΑΕΠ της πατρίδας μας.
Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη, όμως, υπέδειξε, έχει δημιουργήσει και κάποια σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν τον δημότη της Λεμεσού, «γι αυτό ακριβώς, εποικοδομητικά και συνεργικά, όλοι οι φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόμματα, δημόσια υπηρεσία, θα πρέπει, ο καθένας από τη δική του πλευρά, να συμβάλουμε στη γρηγορότερη δυνατή επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, κατέθεσε προτάσεις που «έχουν αιφνιδιάσει τον Δήμαρχο Λεμεσού για την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία την οποία είχαμε και για τα σημεία για τα οποία έχουμε αναδείξει ως σημεία προτεραιότητας για την επίλυση, όχι μόνο του κυκλοφοριακού, αλλά και θεμάτων που έχουν σχέση με το παραλιακό μέτωπο, με τη στέγαση, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά και άλλα ζητήματα».
Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών για δημιουργία λεωφορειολωρίδων, παρά την αντίθετη θέση του Δήμου, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ έχει εκφράσει τους προβληματισμούς της στον Υπουργό Μεταφορών.
«Χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη γύρω από αυτό το ζήτημα γιατί υπάρχει και ένα ενδεχόμενο, αν γίνουν λανθασμένες κινήσεις, όπως στο παρελθόν, όχι μόνο να μην επιλύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά να το επιδεινώσουμε ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.
Όλα τα ζητήματα, σημείωσε, πρέπει να επιλύονται «στη βάση της αντικειμενικής πραγματικότητας όπως αυτή τη στιγμή υπάρχει, και όχι στη βάση μιας θεωρητικής προσέγγισης που, δυστυχώς, πολλές φορές την έχουμε διαπιστώσει και που στη συνέχεια αποδεικνύεται ως ανεπαρκής για επίλυση των προβλημάτων αλλά και που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».
« Όπως έχω τονίσει, από πλευράς ΕΔΕΚ, είμαστε στη διάθεση του Δήμου για να συνεχίσουμε αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία και όπου είναι δυνατόν να συμβάλουμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ.Σιζόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ για τη στήριξη και το ενδιαφέρον για τον Δήμο, κάνοντας λόγο για μια εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση που θα έχει συνέχεια.
«Αντιλήφθηκα ότι ο κ.Σιζόπουλος έχει μια λεπτομερή αντίληψη για το τι συμβαίνει στην πόλη μας και είδαμε ζητήματα με παρόμοιο τρόπο προβληματισμού και σκέψεων», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα της μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικίνδυνων οικοδομών, ζητήματα ανάπτυξης της πόλης, καθαριότητας, το θέμα των λεωφορειολωρίδων, του Park & Ride και άλλων ρυθμίσεων για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, καθώς και τα γενικότερα πλάνα για την πόλη.
Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν «αλλαγές για τις οποίες χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Βουλής, για διάφορα εργαλεία που πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή για να μπορεί το έργο της να γίνει πρακτικό, να μπορεί να αποδώσει πιο γρήγορα».
«Ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πρέπει να δοθούν πρακτικές λύσεις ώστε να διευκολύνεται το έργο και να βελτιώνεται, με έναν αμεσότερο τρόπο, η ποιότητα ζωής των κατοίκων», συμπλήρωσε.
Η Λεμεσός, υπογράμμισε ο κ. Αρμεύτης, είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης της Κύπρου, γι' αυτό «πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και να μην μένουμε στα λόγια, αλλά να βλέπουμε να υλοποιούνται γρήγορα έργα, όπως γίνεται στη Λευκωσία».
Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε ως παράδειγμα, να συζητούμε για χρόνια το θέμα δημιουργίας του βόρειου παρακαμπτήριου, ενώ η Λεμεσός «είναι σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσο αφορά στη διαχείριση του κυκλοφοριακού και χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στους δρόμους».