Την ευχή να είναι χρήσιμο το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος Α' του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, ο οποίος είπε ότι «δεν αρκεί να ρίξεις μια πέτρα στα λιμνάζοντα νερά».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, ενόψει του δείπνου της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη στο οποίο θα παραστούν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο κ. Τσιμίλλης είπε πως «δεν αρκεί με άλλα λόγια να μην γίνει αναφορά στα δύο κράτη», για να σημειώσει πως «υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, που πρέπει να διασφαλίσουν μια λύση, σύμφωνη με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Είναι γι’ αυτό που εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να συνέλθει το συντομότερο και πάλι σε δεύτερη συνεδρία η Πολιτική Επιτροπή για το Κυπριακό, για να εξετάσει και τις συγκλίσεις και τη συμφωνία των προωθούμενων ιδεών, με το κεκτημένο και τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ», είπε.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος Α' του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι για τα περιφερειακά θέματα είχαν μια λεπτομερή ενημέρωση, με επεξεργασμένα σενάρια για το τι μπορεί και τι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί.

Ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε τον «προβληματισμό» του, όσον αφορά την απουσία δήλωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

«Μια χώρα θύμα εισβολής, δεν μπορεί να μην τοποθετείται, όταν μια γειτονική της χώρα, με διαφορετικές συνθήκες, είναι θύμα. Η εισβολή είναι εισβολή. Όπως ήταν η εισβολή στην Ουκρανία, που την καταδικάσαμε, έτσι κάθε άλλη εισβολή πρέπει να καταδικάζεται», είπε.  

Εξάλλου, είπε ότι Κίνημα Οικολόγων έθεσε ένα ερώτημα στον Πρόεδρο και δεν περίμενε συγκεκριμένη απάντηση -και δεν πήρε όπως είπε- για «το παράξενο, το αντιφατικό, την ημέρα που τιμάται η Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η του Οκτώβρη, να συλλαμβάνονται δύο Κύπριοι, οι οποίοι προσπαθούν να υψώσουν ένα πανό, για να πουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη λύση και πως το Απαρτχάιντ δεν είναι λύση».

Διαβάστε επίσης: Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Πηγή: ΚΥΠΕ