Η υγεία αποτελεί πλέον προτεραιότητα, όπως θα έπρεπε, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας την Παρασκευή σε ημερίδα με θέμα «Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Για τους πολίτες σήμερα και στο μέλλον», που διοργάνωσε η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick.

Την Επίτροπο υποδέχτηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Νατάσσα Φρειδερίκου, και ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Frederick, κατά τη συζήτηση, φοιτήτριες και φοιτητές των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να υποβάλουν ερωτήσεις για θέματα που άπτονται του μέλλοντος των επαγγελμάτων υγείας στην Ευρώπη.

«Έχετε επιλέξει να βρεθείτε σε αυτό τον εργασιακό τομέα σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της υγείας είναι ισχυρότερη από ποτέ», είπε η κ. Κυριακίδου και πρόσθεσε ότι «έπειτα από χρόνια προσπαθειών και αρκετές προκλήσεις, η υγεία αποτελεί πλέον προτεραιότητα όπως θα έπρεπε και όπως αναμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία σε ποσό ύψους €4 δισεκατομμυρίων, υπό την αιγίδα του προγράμματος EU4Health, ενώ προηγουμένως ο προϋπολογισμός για την υγεία ανερχόταν στα μόλις €418 εκατομμύρια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας αποτελείται από πυλώνες προτεραιοτήτων», εξήγησε η κ. Κυριακίδου, αναφέροντας ενδεικτικά την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας και της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται από κοινού, την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για καταπολέμηση του καρκίνου, την εξασφάλιση μιας έγκαιρης και πιο ισότιμης πρόσβασης στα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς, την εδραίωση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στον τομέα της ψηφιακής υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέφερε ότι «η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick έχει θέσει ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης στα επαγγέλματα υγείας, διασφαλίζοντας ότι οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι θα είναι έτοιμες και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του τομέα της υγείας στη σύγχρονη εποχή». Η κ. Φρειδερίκου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας ολιστικής αντίληψης των επαγγελμάτων υγείας. 

Ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε η Δρ Μαρία Ρίκκου Καλουρκώτη, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick. Η κ. Κυριακίδου και ο Προϊστάμενος του Γραφείου της, Γιώργος Ρωσσίδης, απάντησαν σε ερωτήσεις για διάφορα ζητήματα, όπως τα fake news που επηρεάζουν την ορθή ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας, την κοστολόγηση των φαρμάκων και τη διαφορά στις τιμές από κράτος σε κράτος, την αντίσταση στα αντιβιοτικά φάρμακα, την οποία η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας, και άλλα.