Την εβδομάδα 4 με 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τελικά οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου συμμετέχει η ίδια και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων.

«Με την εντολή που δόθηκε από τους Ευρωπαίους πολίτες, οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν, θα αξιολογήσουν, θα ελέγξουν και θα ψηφίσουν. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή δημοκρατία» πρόσθεσε η κ. Μέτσολα σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter).

Στο πλαίσιο της διαδικασίας των ακροάσεων, ο κάθε υποψήφιος Επίτροπος που έχει επιλέξει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δεύτερη θητεία της, θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (ή επιτροπών) ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που τους προτείνεται.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο γενικές ερωτήσεις και τρεις εξειδικευμένες ερωτήσεις, αλλά και σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές, σε μια διαδικασία που διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες. 

Στη συνέχεια τα μέλη των επιτροπών θα πρέπει να συμφωνήσουν με πλειοψηφία δύο τρίτων εάν συστήνουν τον διορισμό του εν λόγω υποψηφίου, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να τεθούν διευκρινιστικές γραπτές ερωτήσεις ή να πραγματοποιηθεί δεύτερη ακρόαση. 

Σε περίπτωση που η σύσταση των Ευρωβουλευτών είναι αρνητική, η Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να προτείνει άλλο υποψήφιο που θα πρέπει να έχει θετική σύσταση προτού καταστεί εφικτή η προώθηση όλης της ομάδας των Επιτρόπων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση ή απόρριψη (η ψηφοφορία αφορά όλο το Κολλέγιο συλλογικά).

Διαβάστε επίσης: Politico: Ένα σκάνδαλο «στοιχειώνει» την επιλογή Καδή για τη θέση του Επιτρόπου