Ανακοίνωση εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων για την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. 

Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, «οι εορτασμοί της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια ηγεσία που υιοθετεί προτάσεις λύσεις στο Κυπριακό που οδηγούν είτε στην κατάλυση της είτε στην διχοτόμηση, δημιουργούν εύλογη σύγχυση». 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Συμπληρώνονται φέτος 64 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη, αφού οι εγγυήτριες δυνάμεις εργάζονταν για την κατάλυση της ενώ οι ίδιοι οι πολίτες της δεν εμπιστεύτηκαν την ύπαρξή της.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το καμίνι του  προδοτικού πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται συνεχώς ενώπιον νέων προκλήσεων.
 
Έχουμε χρέος να επιμένουμε να υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού της και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης στην ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της, προκειμένου να επιτύχουμε να ζούμε σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό.
 
Οι εορτασμοί της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας απο μια ηγεσία που υιοθετεί προτάσεις λύσεις στο Κυπριακό που οδηγούν είτε στην κατάλυση της είτε στην διχοτόμηση, δημιουργούν εύλογη σύγχυση.