Η Τουρκία παρακολουθεί με ανησυχία τη συσσώρευση δυτικών δυνάμεων στην Κύπρο, με τις τουρκικές ανησυχίες να εστιάζονται ιδιαίτερα στην αμυντική συνεργασία της Κύπρου με τον αγγλοσαξωνικό άξονα, που εντείνει τις υποψίες ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, μετά από έναν ορυμαγδό δηλώσεων από Τ/Κ αξιωματούχους, η τουρκική εθνικιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ δημοσίευσε σήμερα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά με το πρόσχημα της υποστήριξης στο Ισραήλ, θέτοντας όμως σε κίνδυνο τα Κατεχόμενα. Ο αριθμός των στρατευμάτων έχει επαυξηθεί, ενώ πολεμικά αεροσκάφη, υποβρύχια και πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται γύρω από την Κύπρο.

Σφίγγει ο κύκλος γύρω από την ‘ΤΔΒΚ’

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις στο νησί δείχνουν ότι χτυπάνε «καμπάνες συναγερμού» για την ‘ΤΔΒΚ’.

«Η στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών χωρών σε αυτή τη διαδικασία εφιστά την προσοχή. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο πόλεμος στη Γάζα και το Λίβανο θα κατακλύσει την περιοχή.

Μεταξύ Ε/Κ, που διεκδικούν το νησί ως δικό τους, και των σχεδίων του Ισραήλ να καταλάβει την Κύπρο, ο κίνδυνος γύρω από την ΤΔΒΚ αυξάνεται μέρα με τη μέρα», υποστηρίζει η Τουρκιγέ.

Η δολοφονία Νασράλα ταράζει την περιφέρεια

Η πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Nasrallah, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, έχει οδηγήσει σε μία ανάγκη των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες θα τοποθετηθούν σε βάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες στην Άγκυρα. Ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η Κύπρος καθίσταται αναπόφευκτος στόχος.

Αμερικανο-κυπριακή συνεργασία και υποψίες

Η ενσωμάτωση της Κύπρου σε προγράμματα, όπως το «State Partnership Program» (SPP) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί υποψίες στην Τουρκία σχετικά με τις προθέσεις της Δύσης. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Κυπριακή Εθνοφρουρά, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για μια πιθανή στρατηγική ένταξης στο ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία βλέπει την Κύπρο να μετατρέπεται σε ένα προπύργιο των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Πρόκειται για τη συνέχεια του προγράμματος «Κοινή Ομάδα Επαφής» (Joint Contact Team Program - JCTP), το οποίο ξεκίνησε το 1992. Το JCTP δημιουργήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης για να «βοηθήσει τις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας να οικοδομήσουν τους δικούς τους στρατούς και δημοκρατίες». Μεγάλο μέρος της δράσης της Ομάδας Επαφής ενσωματώθηκε αργότερα στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP), το οποίο ενεργοποιήθηκε το 1994. Το πρόγραμμα αυτό προετοιμάζει τις χώρες άμεσα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έτσι, η διαδρομή για μια υποψήφια χώρα είναι τώρα το SPP, το PfP και το ΝΑΤΟ», συμπεραίνει το τουρκικό δημοσίευμα.