Με τις καταθέσεις του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου και του Κωνσταντίνου Παντελίδη συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα ενώπιον του Εκλογοδικείου στην Πάφο η υπόθεση της ένστασης που υπέβαλε ο Κώστας Κωνσταντίνου ανθυποψήφιος που κ. Πιττοκοπίτη στις εκλογές της 9ης Ιουνίου για την εκλογή προέδρου του ΕΟΑ Πάφου. Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην υπηρεσία εκλογών και το Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε ο κ. Πιττοκοπίτης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τελικές αγορεύσεις στις 17 Οκτωβρίου, 2024 στις 10:00.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας από την δικηγόρο του Αναστασία Παπαμιχαήλ  ετοίμασε γραπτή μαρτυρία για την παρούσα δικαστική διαδικασία και ανέφερε πως την 9η Ιουνίου καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας από τις 07:00 – 18:00 περιόδευσε σε μεγάλο αριθμό εκλογικών κέντρων σε όλη την επαρχία Πάφου, προσθέτοντας πως δεν εντόπισε και δεν του αναφέρθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Με το κλείσιμο των καλπών στις 18:00, όπως είπε, μετέβη στο εκλογικό του επιτελείο απ΄όπου παρακολούθησε με τους συνεργάτες του τα αποτελέσματα όπως αυτά έρχονταν στο επιτελείο του από τα επαρχιακά γραφεία του ΔΗΚΟ καθώς επίσης και από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας εκλογών.

Επειδή από κάποια στιγμή και μετά δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ροή των αποτελεσμάτων γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου αποφάσισε να μεταβεί στο κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ Πάφου όπου εκεί βρισκόταν ο Έφορος Εκλογής για να ενημερωθεί για το πως προχωρούσε  όλη η διαδικασία, πρόσθεσε.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως φτάνοντας στο χώρο του κτηρίου της ΠΑΣΥΔΥ αντιλήφθηκε ότι ο Έφορος Εκλογής βρισκόταν στην είσοδο του κτηρίου συνομιλώντας με διάφορους μεταξύ των οποίων αναγνώρισε ορισμένους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους για τον Δήμο Πάφου καθώς επίσης και τον υποψήφιο Αντιδήμαρχο Πάφου Άγγελο Ονησιφόρου, ενώ στο χώρο υπήρχαν και μέλη της Αστυνομίας.

Αφού χαιρέτησε τον Έφορο Εκλογής, είπε ο κ. Πιττοκοπίτης, τον ρώτησε πως προχωράει η ροή των αποτελεσμάτων για τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Πάφου και αυτός τον κάλεσε εντός του κτηρίου και τον ενημέρωσε ότι όλα κυλούν ομαλά.

Ακολούθως, συνέχισε, ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο και κατευθύνθηκαν στο μπαλκόνι στην βόρεια πλευρά του κτηρίου. Είπε ακόμη πως στην έξοδο του ασανσέρ του δεύτερου ορόφου βρίσκονταν και οι υποψήφιοι Αντιδήμαρχοι Κώστας Μαυρομάτης και Άγγελος Ονησιφόρου καθώς και ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής ο οποίος συνόδευε τον κ. Μαυρομάτη. Λίγο μετά τις 04:00 π.μ. συνέχισε, αποχώρησε από τον χώρο και το κτήριο της ΠΑΣΥΔΙ και επέστρεψε στο επιτελείο του.

Κατέθεσε πως τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και εντός του κτηρίου της ΠΑΣΥΔΥ από την ολιγόλεπτη παρουσία του στον χώρο διαπίστωσε ότι επικρατούσε απόλυτη τάξη. Είπε ακόμη πως ο Έφορος Εκλογής ήταν απόλυτα ήρεμος και φιλικός με όλους όσοι ζητούσαν να πληροφορηθούν κάτι για την διαδικασία της εξαγωγής των αποτελεσμάτων και γενικά εξέπεμπε σιγουριά και αξιοπιστία και ότι είχε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Ο κ. Πιττοκοπίτης πρόσθεσε πως τα λέει αυτά γιατί έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα των εκλογών και των σχετικών διαδικασιών λόγω της συμμετοχής του ως υποψήφιος σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κ. Κωνσταντίνου Δώρος Ιωαννίδης υπέβαλε την θέση ότι ο Έφορος Εκλογής  Γιώργος Χρυσαφίνης ενημέρωσε τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη  ότι εκλέγεται, ενώ μάλιστα έλειπαν κάλπες, με τον κ. Πιττοκοπίτη ωστόσο να αρνείται ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμη στον κ. Πιττοκοπίτη πως για την εκλογή του συνενώθηκαν παράνομα κάλπες και υπήρξε και αλλοίωση αποτελεσμάτων, με τον κ. Πιττοκοπίτη να μην το δέχεται και να αναφέρει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπηρεσία εκλογών και στο Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνοντας πως και αυτός έχει χάσει σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τον πειράζει αλλά κατόπιν το ξεπερνά.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επανακαταμετρηση ψήφων, ο μάρτυρας είπε πως ενίσταται στην επανακαταμέτρηση των ψήφων αφού κάτι τέτοιο είναι παράνομο και παράτυπο.

Στην σημερινή διαδικασία κατέθεσε και ως μάρτυρας ο Κωνσταντίνος Παντελίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν εκπρόσωπος του κ. Πιττοκοπίτη και πως μετείχε στην διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων λέγοντας πως ορίστηκε στο εκλογικό κέντρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου Πέγειας όπου οι ψηφοφόροι ήταν τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Είπε ότι πέραν του ιδίου συμμετείχαν ακόμη τέσσερις εκπρόσωποι άλλων υποψηφίων καθώς και η εφορευτική επιτροπή συμπεριλαμβανομένης της Προεδρεύουσας της διαδικασίας.

Ο κ. Παντελίδης εκτίμησε πως λόγω ηλικίας των ψηφοφόρων στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο και λόγω του μεγάλου αριθμού ψηφοδελτίων που τους είχαν δοθεί να ψηφίσουν εξαιτίας της ταυτόχρονης ψηφοφορίας λοιπών εκλογών υπήρχαν αρκετά ψηφοδέλτια που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Ανέφερε ότι όταν η Εφορευτική Επιτροπή άνοιγε το κάθε ψηφοδέλτιο, αν κατά την γνώμη τους υπήρχε ζήτημα για την εγκυρότητά του, ως εκπρόσωποι υποψηφίων, ζητούσαν να ελεγχθεί. Τότε ανέφερε ο μάρτυρας γινόταν συγκριτικός έλεγχος από την Προεδρεύουσα και την Εφορευτική Επιτροπή με βάση το εγχειρίδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο καθορίζονταν όλες οι περιπτώσεις πότε ένα αμφισβητούμενο ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο ή άκυρο και πως η Προεδρεύουσα μαζί με την Εφορευτική Επιτροπή αποφάσιζαν επί αυτού.

Είπε ακόμη πως όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταμετρήθηκαν 43 άκυρα ψηφοδέλτια τα οποία αφορούσαν όλους τους υποψηφίους Περιφερειάρχες.

Πρόσθεσε ακόμη πως παρέμεινε επίσης στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων για τους υποψήφιους Δημάρχους, κατά την οποία 51 ψηφοδέλτια χαρακτηρίστηκαν επίσης άκυρα.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης υπήρχαν στιγμές όπου δημιουργήθηκαν μικρές  λεκτικές εντάσεις, οι οποίες όμως επιλύθηκαν με παρέμβαση της Προεδρεύουσας χωρίς να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν κρίνει σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας ότι ξεπέρασε τα όρια και πως οι μεμονωμένες στιγμές κατά τις οποίες αντέδρασε με ένταση οφείλονται στην κούραση και την υπερένταση της ημέρας.

Είπε ακόμη πως οι χαρακτηρισμοί οι οποίοι έγιναν εις βάρος του είναι αβάσιμοι, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν και τα υπόλοιπα μέλη στη διαδικασία εξαιρουμένου του καταγγέλλοντα Κυριάκου Καλού ο οποίος ενδεχομένως να ωθήθηκε από αλλότριους σκοπούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως κατά την διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων των υποψηφίων Περιφερειαρχών ο καταγγέλλων παρακολουθούσε απλά την διαδικασία χωρίς να εκφέρει καμία άποψη περί αμφισβήτησης ψηφοδελτίου ή απόφασης της Προεδρεύουσας. Είπε ακόμη ότι τον κ. Καλό, τον αντιπρόσωπο του ΑΚΕΛ, τον γνώρισε εκείνη την ημέρα που παρακολουθούσε την διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης υπέβαλε την θέση  πως ο αντιπρόσωπος του ΑΚΕΛ πολλές φορές επενέβαινε στην διαδικασία με τον μάρτυρα να σημειώνει πως οι επεμβάσεις του κ. Καλού ήταν και για την εκλογή του Ευρωβουλευτή και όχι μόνο του Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου. Ο δικηγόρος σημείωσε επίσης πως ο μάρτυρας βρίσκονταν συνέχεια σε ένταση και μάλωνε με όλους. Ο μάρτυρας αναγνώρισε στο πλαίσιο της αντεξέτασης του πως τα περισσότερα ψηφοδέλτια του κ. Κωνσταντίνου θεωρήθηκαν άκυρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτά είχαν πρώτα αξιολογηθεί.    

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του κ. Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι θείος του ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος στην Πέγεια. Καταλήγοντας ο κ. Ιωαννίδης υπέβαλε στον μάρτυρα πως αυτός αναμειγνύονταν σε όλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ