«Έχουμε χρέος, μέσα από την αποφασιστικότητα και την ομοψυχία, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτουμε», ανέφερε σε μήνυμά της για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου 1960η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που είχε η κατάκτηση της ελευθερίας και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Κύπρου, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, την 16η Αυγούστου του 1960.

Η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει στο μήνυμά της ότι η ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, σηματοδότησε «τη σημαντικότερη εξέλιξη στη σύγχρονη ιστορία της». Προσθέτει, βέβαια, ότι οι προσδοκίες της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κατοίκων της Κύπρου μετά την ανεξαρτησίας και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και προόδου, αμαυρώθηκαν και οι δικοινοτικές ταραχές, ο εμφύλιος διχασμός και το προδοτικό πραξικόπημα επέτρεψαν τελικά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών μας, στρέφουμε το βλέμμα στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η Υπουργός. «Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, εκφράζοντας βαθιά ευγνωμοσύνη για το θάρρος, την αγωνιστικότητα και τη φιλοπατρία τους», προσθέτει.

Στόχος του Υπουργείου, καταλήγει, είναι τα προσφέρει στη νέα γενιά τα απαραίτητα εχέγγυα για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής μας. «Παράλληλα, αξιοποιώντας το προνόμιο της συμμετοχής της χώρας μας ως ισότιμου μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, θέλουμε να εξελιχθείτε σε ολοκληρωμένους και δημοκρατικούς πολίτες και να συνδράμετε στην επικράτηση των αξιών της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, καταλήγοντας ότι «αυτό είναι το μέλλον που αξίζει σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, αυτό το μέλλον είμαστε βέβαιοι ότι θα διεκδικήσετε όλοι εσείς, τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες μας, μαζί με τις/τους εκπαιδευτικούς σας».

Πηγή: ΚΥΠΕ