Η απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια και στην ενεργειακή ανεξαρτησία και επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το φυσικό αέριο αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων του κειμένου για τον επιμερισμό του κόστους 50%-50% στους καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου, σε ενδεχόμενη καθυστέρηση ή ματαίωση του Great Sea Interconnector (GSI), οφειλόμενη σε εξωτερικούς παράγοντες, το λεγόμενο δηλαδή γεωπολιτικό ρίσκο, αποτελεί ομολογία ότι υπάρχει εύλογη ανησυχία για ενδεχόμενο γεωπολιτικό ρίσκο.

Επιπρόσθετα, τίθεται το ερώτημα, γιατί να μην επιμεριστεί κόστος ενδεχόμενου γεωπολιτικού ρίσκου και σε άλλους εμπλεκόμενους στο έργο, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο έργο.

Τέλος, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, μέχρι το 2029, καθιστά ως προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία την όσο το δυνατό συντομότερη έλευση φυσικού αερίου.

Με τη χρήση του φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειωθεί αισθητά ή και θα εκμηδενιστεί το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του Θερμοκηπίου, οι λεγόμενοι θερμοκηπιακοί ρύποι και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερες ομάδες του πληθυσμού.   

Μέχρι να γίνει το πιο πάνω και να μην απαιτείται η αγορά δικαιωμάτων θερμοκηπιακών ρύπων, η ΕΔΕΚ επαναφέρει την πρόταση της, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας να επιβάλλεται μόνο στο ποσό της κατανάλωσης  ηλεκτρικού ρεύματος και όχι επί του ποσού που προκύπτει μετά την πρόσθεση της αγοράς θερμοκηπιακών ρύπων.

Για την ΕΔΕΚ, η απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια και στην ενεργειακή ανεξαρτησία και επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το φυσικό αέριο.