Την έντονη ανησυχία του εκφράζει μέσα από ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και να επαναφέρει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, σε μια περίοδο όπου οι τιμές παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και να επαναφέρει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, σε μια περίοδο όπου οι τιμές παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Είναι αδιανόητο, σε μια εποχή που τα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια και η οικονομική πίεση είναι έντονη, η κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα στήριξης χωρίς να υπάρχει επαρκής προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια. Η μείωση του πληθωρισμού δεν έχει μεταφραστεί σε μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, και οι πολίτες συνεχίζουν να παλεύουν με το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Αντί να καταργηθούν οι επιδοτήσεις, το κράτος πρέπει πρώτα να ενισχύσει τους ελέγχους στην αγορά και να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές. Η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ήδη δυσβάσταχτες, και η άρση των επιδοτήσεων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση των νοικοκυριών.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα από τους περισσότερους Ευρωπαίους καταναλωτές λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας των εκάστοτε κυβερνήσεων να ακολουθήσουν τις εισηγήσεις και προτάσεις μας προς πιο καθαρά καύσιμα και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτεί όπως άμεσα ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών, τη βελτίωση της καταναλωτικής προστασίας και τον έλεγχο της αισχροκέρδειας.