Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Άμυνας, απέτρεψε τις προηγούμενες μέρες μια διαφορετική προσπάθεια άφιξης παράτυπων μεταναστών διά θαλάσσης στο νησί μας λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, την περασμένη Πέμπτη, 19  Σεπτεμβρίου, ένα πλοίο με σημαία τρίτου κράτους  περισυνέλλεξε 63 αιτούντες  άσυλο ανοικτά της Λιβύης. 

Στη συνέχεια, έγιναν κάποιες προσπάθειες προσέγγισης με τις αρχές της ΚΔ προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να γίνουν δεκτοί από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Για το ζήτημα ήταν ενήμερο το ΚΣΕΔ και η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, αν και η διάσωση έγινε στην θαλάσσια περιοχή έρευνας και διάσωσης της Λιβύης.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του SigmaLive, η Κυπριακή Δημοκρατία και Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του διεθνούς οργανισμού και οι μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στη Λιβύη. 

Το εν λόγω πλοίο ακολούθως συνέχισε τις κανονικές του εργασίες και συνεχίζοντας το δρομολόγιό του αγκυροβόλησε στην Κύπρο χωρίς τους αιτούντες άσυλο. 

Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης σε συνέχεια τοποθετήσεων του που δημοσιεύτηκαν και στην Σημερινή της Κυριακής, συνεχίζει να διατηρεί την πάγια θέση του να μην καταστεί η Κύπρος δίοδος παράτυπων μεταναστών, ούτε από ξηρά, ούτε από θάλασσα. Πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του Κράτους, το οποίο βρίσκεται στα όριά του, πάντοτε στα πλαίσια του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου. 

Όπως εξάλλου ανέφερε πηγή από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας στη «Σημερινή», το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ενιαία από την ΕΕ, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ στα βήματα του Όρμπαν για το Μεταναστευτικό - Δυναμίτες στα θεμέλια του Σένγκεν