Άπαντες τέθηκαν σε συναγερμό μετά τις εξαγγελίες του Ζαχαρία Κουλία, ότι θα θα διόριζε την Τετάρτη νέο Γενικό Ελεγκτή ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, αποκαλύπτωντας στο μεταξύ το πόσο ευάλωτο είναι το κομματικό και πολιτικό σύστημα.  

Η Πρόεδρος της Βουλής ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη της στην Μάλτα για να αποτρέψει τον βουλευτή του ΔΗΚΟ να πάρει αυτή την απόφαση.  

Παρά τις προσπάθειες, ακόμη και μέσω τηλεφώνου, από πλευράς του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Ζαχαρίας Κουλίας ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει ,έχοντας μάλιστα ήδη βολιδοσκοπήσει τον οικονομολόγο Στέλιο Πλατή, για την θέση του Γενικού Ελεγκτή. 

Το Σίγμα επικοινώνησε με τον Στέλιο Πλατή, ο οποίος ανέφερε  «ναι, με έχει πάρει ο κύριος Κουλίας τηλέφωνο και του είπα φυσικά ότι ,δεν είμαι υπόλογος σε κανέναν και μπορώ κάλλιστα να αναλάβω το ρόλο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα».

Το ζήτημα, ωστόσο, έχει βαθύτερες επιπτώσεις, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να διαχωρίζει την θέση του από αυτή του βουλευτή του κόμματος. 

Μαίνεται την ίδια στιγμή η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ με το κόμμα της Πινδάρου να κάνει λόγο για πρόθεση που συνιστά πολιτικό πραξικόπημα. 

Συγκεκριμένα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε «φανταστήκατε την Αννίτα Δημητρίου που, ως πρόεδρος της Βουλής, συχνά, προεδρεύει της Δημοκρατίας, να λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο; Δηλαδή, να έκανε ανασχηματισμούς όποτε ήθελε;» 

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως « το δικαστήριο ήταν υπερβολικά αυστηρό. Υπερβολικά αυταρχική σε μία προσπάθεια να επιβάλουν το νόμο της σιωπής ήταν η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και η προέκτασή της σήμερα, από το πολιτικό παιδί του κύριου Αναστασιάδη, τον κύριο Χριστοδουλίδη». 

Διαβάστε επίσης: Ακύρωσε το ταξίδι της η Αννίτα – Οφείλουμε να θωρακίσουμε θεσμούς

«Πολιτικό πραξικόπημα»

Σύμφωνα με νομικούς, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας ,ο κ. Κουλίας θα μπορούσε να διορίσει Γενικό Ελεγκτή, ωστόσο θα ήταν εκτός συνταγματικής ηθικής.  

Ο νομικός Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε πως, τα συνταγματικά θέσμια και η συνταγματική ηθική επιτάσσει όπως, αυτή η απόφαση παραμείνει στα χέρια του εκλελεγμένου Προέδρου και δεν θα ήταν ορθό, συνταγματικά, να ληφθεί μια τέτοια απόφαση από άτομ, το οποίο αναπληροί προσωρινά.

Την ίδια ώρα, ο νομικός Χριστόφορος Χριστοφή σε ανάρτησή του είπε ότι πρόκειται για πρωτοφανή, κατάδηλα αντιθεσμική, και πολιτικά πραξικοπηματική, αναγγελία. 

«Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας μπορεί να είναι περιβεβλημένος με τις εξουσίες του ΠτΔ κατά το Σύνταγμα, όμως δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση», πρόσθεσε.

Ο Χριστόφορος Χριστοφή στην ανάρτησή του καταλήγει ότι, τίθεται και ζήτημα τάξης του βουλευτή.  

Διαβάστε επίσης: Κουλίας: Την Τετάρτη θα διορίσω νέο ΓΕ από την Υπηρεσία-Έχω ονόματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το ρεπορτάζ: