Χωρίς υποστήριξη μεγάλου μέρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης φαίνεται να είναι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει να εκφράζει δημοσίως την έντονη αντίθεσή.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν μάλιστα ότι πρόθεση της ΕΔΕΚ είναι να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση για να συζητηθούν θέματα που άπτονται του Κυπριακού.

Αφορμή η συγκατάθεση της κυβέρνησης ως προς τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο ΣΕΥ.   

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι «Διαφωνούμε με αυτή την απόφαση. Δεν ποδηγετούμε την Κυβέρνηση, ούτε και γινόμαστε αντικείμενο ποδηγέτησης από την Κυβέρνηση. Η ΕΔΕΚ για να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη όταν ήταν υποψήφιος είχε θέσει κάποια ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Κάποια αποτέλεσαν σύγκληση και έγιναν μέρος της Κυβερνητικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι αμφισβήτηση στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό εκφράζει και το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, το οποίο ζήτησε σύγκληση της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Η ΔΗΠΑ πάντως, το μικρότερο σε ποσοστά κοινοβουλευτικό κόμμα της συγκυβέρνησης, στηρίζει την Κυβέρνηση. Θεωρεί μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι η Τουρκία μετά την υπεύθυνη στάση της Κύπρου θα εξαναγκάσει τον Τατάρ να προσέλθει σε συνομιλίες. «Η συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, συνιστά υπεύθυνη στάση και υποδηλώνει γνήσια βούληση για λύση του Κυπριακού». 

Παρά τις προφανείς διαφωνίες στο συγκυβερνών στρατόπεδο για το κορυφαίο ζήτημα του τόπου το Προεδρικό δεν τις εκλαμβάνει ως αμφισβήτηση της πολιτικής του.  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε ότι «οι θέσεις μας όσον αφορά την διαχείριση του Κυπριακού είναι οι ίδιες από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου μέχρι σήμερα. Όλες μας οι ενέργειες είναι στην βάση του προγράμματος διακυβέρνησης και είμαστε συνεπείς σ' αυτό. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αμφισβήτηση.  Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες πάντα υπήρχαν και είναι θεμιτές». 

 Όπως ανέφερε μάλιστα στο ΣΙΓΜΑ ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε για το θέμα συγκατάθεσης ως προς τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο ΣΕΥ στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο.  «Το θέμα συγκατάθεσης ως προς τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο ΣΕΥ υπό το φως των Συμπερασμάτων του ΕΣ Απριλίου στη βάση των οποίων διασυνδέονται με σαφήνεια οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση συζητήθηκε και στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο». 

Εντύπωση προκαλεί ότι ουδέν σχόλιο είχε γίνει από τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με αυτό το θέμα μετά το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός λίγες μέρες αργότερα ζητούσα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η ΚΔ να συναινέσει στη συμμετοχή της Τουρκίας στις άτυπες συνόδους εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε 

Διαβάστε επίσης: Κουλίας:Θλιβερή παρένθεση ο Γεραπετρίτης–Ο ΠτΔ δεν αποφασίζει για την αυλή του