Κινδυνολογία επιστρατεύουν τα Τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου και του εν εξελίξει πολέμου στην Γάζα και αμφισβητούν τον ανθρωπιστικό ρόλο που ανέλαβε και διαδραματίζει η Λευκωσία.
Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιούν πως η επόμενη πρόκληση της Τουρκίας θα είναι να εμποδίσει Κύπρο «να μετατραπεί περαιτέρω σε κέντρο επιχειρήσεων όπου οι στρατιωτικές δραστηριότητες μεταμφιέζονται ως προσπάθειες ανθρωπιστική βοήθειας»
Συγκεκριμένα η εφημερία Sabah επικαλείται δηλώσεις τούρκου Αξιωματούχους που είπε ότι η διασύνδεση της νήσου Κύπρου με τον πόλεμο της Γάζας είναι αυτή τη στιγμή μία από τις κύριες ατζέντες της τουρκικής διπλωματίας αυτές τις μέρες. «Οι εξελίξεις και οι κινήσεις στο νησί, ειδικά εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, παρακολουθούνται στενά», είπε η πηγή.
Εξήγησε ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει αυτούς τους παράγοντες να μην ενσωματώσουν το νησί της Κύπρου για τις επιχειρήσεις τους υπέρ του Ισραήλ. Αντίστοιχα, η στρατηγική της Τουρκίας είναι επί του παρόντος η «πρόληψη».
Ως εκ τούτου, συνεχίζει το δημοσίευμα, «η Τουρκία διεξάγει αυτή τη στιγμή διπλωματία για να μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα αυτών των δυτικών παραγόντων στο νησί και να ενισχύσει τη φωνή της». Οι αναφορές πληροφοριών έχουν επαληθεύσει αυτές τις δραστηριότητες. Η Άγκυρα γνωρίζει καλά ότι η συνεχιζόμενη φιλοϊσραηλινή δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την οργή τρίτων παραγόντων και να θέσει σε κίνδυνο την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα εθνικά συμφέροντα της Άγκυρας και θα άφηνε την Τουρκία σε άλλο σημείο βρασμού και σύγκρουση για να αντιμετωπίσει στη γειτονιά της».
«Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνική Κύπρο ούτε την Ελλάδα. Γιατί όταν εμπλακείς στους συνεχιζόμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή, όταν πάρεις πλευρά, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σε βρει. Είμαστε επίσης στην ίδια γεωγραφία. θα έρθει και θα μας βρει επίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕ Χακάν Φιντάν.
Η Sabah, αναφέρει πως « η Τουρκία είναι ένας ζωτικός παράγοντας στην περιοχή της, βασίζοντας τις εξωτερικές της υποθέσεις σε λεπτές ισορροπίες και ενεργώντας ως μεσολαβητής και διευκολυντής για την επίλυση συγκρούσεων. Έτσι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει συμμετάσχει σε διάφορες διαμεσολαβητικές δραστηριότητες καθώς και σε έργα περιφερειακής διασύνδεσης για την ενίσχυση της αλληλεξάρτησης, της ευημερίας και της ειρήνης. Ομοίως, έχει συμμετάσχει σε διπλωματικές προσπάθειες, επισκέφθηκε πολλές πρωτεύουσες και υψώνοντας τη φωνή της στις διεθνείς πλατφόρμες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα».
Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η τεχνητή προβλήτα του στρατού των ΗΠΑ θα αποσυρθεί εντός ημερών
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «η στάση και η υποστήριξη της Δύσης προς το Ισραήλ παρεμπόδισαν τη διαδικασία σε κάποιο βαθμό. Η επόμενη πρόκληση της Τουρκίας θα είναι να εμποδίσει το νησί της Κύπρου να μετατραπεί περαιτέρω σε κέντρο επιχειρήσεων όπου οι στρατιωτικές δραστηριότητες μεταμφιέζονται ως προσπάθειες βοήθειας. Με την ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκαλεί την ΚΔ) να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευθύνη ανήκει επίσης στο μπλοκ. Η ΕΕ και η Αθήνα θα πρέπει να εντείνουν τη ρητορική τους εναντίον του νησιού που χρησιμοποιείται ως υλικοτεχνική βάση για στρατιωτικούς σκοπούς και κινδυνεύει να παρασυρθεί στον πόλεμο. Μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά δεν θα ωφελήσει κανέναν, καθώς θα παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια του πολέμου και τον ανθρώπινο πόνο».