Ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών πραγματοποιεί το απόγευμα της Πέμπτης (18/4) η Ολομέλεια της Βουλής.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι από μεταναστευτικές ροές, είπε ο Α. Θεμιστοκλέους

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι όσοι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο μέλλον από τις μεταναστευτικές ροές σημαίνει ότι έχουν καταδικάσει τον τόπο.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι αυτό που ζει η Κύπρος τους τελευταίους μήνες είναι μια 'άοπλη εισβολή' προσθέτοντας ότι όσοι θέλουν ανοικτά σύνορα γεννούν την ξενοφοβία και τον φασισμό.

Σε λίγες δεκαετίες, είπε, δεν είναι οι Ισλαμιστές που θα εξευρωπαϊσθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι θα εξισλαμιστούν.  Τουλάχιστον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, καταβάλλει προσπάθειες και ευχήθηκε όπως με την στήριξη της ΕΕ να πεισθεί ο Λίβανος να συγκρατήσει τις  «ροές δύστυχων ανθρώπων από την Συρία ή από αλλού».

Τεράστιο πρόβλημα με διαχείριση μεταναστευτικών ροών, είπε ο Σ Παπαδούρης

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εγχώρια διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ως κράτος δεν προχωρούμε στους επαναπατρισμούς όπως θα έπρεπε.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση όντως έχει ακολουθήσει μια πιο αποτελεσματική πολιτική με απτά αποτελέσματα, αλλά έκανε λόγο για ένα μεγάλο κατεστημένο διαφθοράς εντός και εκτός Κύπρου που διατηρεί το πρόβλημα.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Κύπριος πολίτης θέλει να νοιώσει ασφάλεια στον τόπο του και ότι το Κίνημα  είναι έτοιμο για συνεργασία για δημοκρατικές και έννομες πρακτικές για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο, είπε η Α. Ατταλίδου

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με έναν δημιουργικό τρόπο προς όφελος των ανθρώπων που έρχονται αλλά και των πολιτών της κάθε χώρας, και εξέφρασε την αντίθεσή της στην πολιτική της Κυβέρνησης για την αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων από την Συρία.

Σε ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, η κ. Ατταλίδου είπε ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσμενώς μια κατηγορία αιτητών διεθνούς προστασίας στη βάση της καταγωγής τους και την ίδια στιγμή αναιρεί τον στόχο για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων.

Το Βολτ Κύπρου επαναλαμβάνει την πανευρωπαική θέση μας για ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου με ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, δίκαιη και ταχεία εξέταση αιτήσεων ασύλου μέτρα ένταξης για όσους έχουν δικαίωμα να παραμείνουν και επιστροφή για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, είπε.

Το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει εθνική πληγή, είπε ο Α. Τρυφωνίδης

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι ήταν και παραμένει εθνική πληγή της χώρας μας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ανέφερε χρειάζονται εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι ευχολόγια και ανεδαφικές προτάσεις που αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου το ενωσιακό κεκτημένο και τη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι εύηχα συνθήματα έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν και να κερδίζουν εντυπώσει και ψήφους χωρίς διάθεση για επίλυσης του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται συνδυαστικές δράσεις και προσεγγίσεις με το σύνολο των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ και άλλων κρατών. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να επιμείνουμε σε εντονότερη εμπλοκή της ΕΕ και εντονότερη ενίσχυση του Λιβάνου για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για χαρακτηρισμό περιοχών στη Συρία ως ασφαλείας. Παράλληλα σημείωσε ότι με τη σωστή αφομοίωση μερίδας μεταναστών το πρόβλημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Παράλληλα μίλησε για τεράστια πρόοδο από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με μείωση 46% των νέων αιτήσεων και αύξηση 66% των επιστροφών. Καλωσόρισε τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για αναστολή εξέτασης των νέων αιτήσεων από τη Συρία και τις επιχειρήσεις αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς σε διεθνή χωρικά ύδατα. Χαιρέτισε παράλληλα τη ψήφιση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης από του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαχωρίζοντας ωστόσο της θέση του κόμματος στο θέμα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης η οποία μπορεί να εκφράζεται ως φιλοξενία ή ως οικονομική ενίσχυση.

Αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλο μεταναστευτικό κύμα, είπε ο Χ. Σαββίδης

Αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλο μεταναστευτικό κύμα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, λέγοντας ότι γονατίζει την παιδεία, την υγεία και την οικονομία.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, μίλησε για την Πάφο που δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο παράνομων μεταναστών λέγοντας ότι έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα.

Οι γενναίες αποφάσεις της Κυβέρνησης, είπε, έχουν βοηθήσει, αλλά η Κύπρος πρέπει να παύσει να είναι ελκυστικός προορισμός. Αν δίνουμε επαγγελματική στέγη σε παράνομους δεν τους βοηθούμε; διερωτήθηκε και είπε ότι έχουμε όλοι ευθύνη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την εισβολή, η μετανάστευση, είπε ο Χ. Παντελίδης

Οι μεταναστευτικές ροές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι διότι η μικρή Κύπρος καλείται να στεγάζει και να σιτίζει μεγάλο αριθμό ατόμων, δυσανάλογο του ντόπιου πληθυσμού.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν ο αριθμός τους φθάσει στο 1,5% ηχεί συναγερμός, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό είναι στο 5% ενώ αγγίζει και το 7%.

Συνεχάρη την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που πέτυχε να καταστήσει την Κύπρο πρώτη σε κατ'αναλογία πληθυσμού χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις επιστροφές και αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους 13 μήνες ενώ μίλησε για τον ρόλο της ΕΕ.

Οι πραγματικοί πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως ασπίδα, είπε ο Λ. Παπαγιάννης

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε ότι οι πραγματικοί πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και φθάνουν στην Κύπρο χρησιμοποιούνται ως ασπίδα από στρατεύσιμους άνδρες που φθάνουν με τις ίδιες βάρκες.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι είδε την διαδικασία άφιξης στο Κάβο Γκρέκο, όπου όπως είπε, το 70% είναι άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, ακολουθώντας οδηγίες ενός ανθρώπου. «Μακάρι να βγω ψεύτης όμως αυτό που είδα μπορώ να το διαχωρίσω από τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και τους νέους στρατεύσιμης ηλικίας με πανακριβα τηλέφωνα που λειτουργούσαν διαφορετικα από τα γυναικόπαιδα που ήταν στις βάρκες και ήταν εκεί σαν ασπίδα».

Κατέθεσε επίσης έγγραφο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων που λέει ότι «για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τον Μάρτη του 2024 έγινε αίτημα ανάκλησης ποσού 100 χιλιάδων ευρώ για έναν λήπτη επιδόματος από την Συρία καθώς τα στοιχεία ήταν ψευδή και τα παιδιά που έχουν δηλωθεί δεν ήταν δικά του».

 Δεν επιλύεται με ρατσισμό ή απόλυτη ανοχή το μεταναστευτικό είπε ο Πρ. της ΕΔΕΚ

Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν επιλύεται με ρατσιστική συμπεριφορά ούτε με απόλυτη ανοχή στην λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε», όπως ανέφερε  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Η ΕΔΕΚ, είπε, διαμόρφωσε σειρά προτάσεων για την μετανάστευση μέρος των οποίων έγιναν απόδεκτές από την προηγούμενη και την παρούσα Κυβέρνηση, ανέφερε

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπυολος αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για διαχωρισμό μεταναστών σε πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, στη μη αποδοχή αιτητών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, στη μη παραχώρηση επιδομάτων και στον περιορισμό μεταναστών σε δομές μέχρι τον επαναπατρισμό τους, στην ανάγκη για ομοιόμορφη διασπορά σε χώρες της ΕΕ και για χαρακτηρισμό περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς, στη δυνατότητα αποκοπής σκαφών με κατεύθυνση προς την Κύπρο, στην αύξηση των επιθεωρήσεων για αδήλωτη εργασία, στην αποτροπή δημιουργίας γκέτο, στην ομοιόμορφη διασπορά των μεταναστών σε όλη την επικράτεια και στην κοινωνική εκπαιδευτική και ενσωμάτωση της νόμιμης παραμονής. Παράληλλα χαιρέτισε τα θετικά μέτρα που έλαβε η παρούσα Κυβέρνηση με αποτέλεσεμα να παρουσιάσει η Κύπρος βελτίωση σε ποσοστό 37% τον Δεκέμβριο του 2023.

Την ίδια ώρα επέκρινε την ακροδεξία που εκμεταλλεύεται, όπως είπε, το θέμα για ψηφοθηρικούς σκοπούς ενώ δεν έχει ουσιαστικές προτάσεις που θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος. Ανέφερε ότι στην Ιταλία που η κυβέρνηση είναι ακροδεξιά το θέμα δεν επιλύθηκε αλλά επιδεινώθηκε. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή ακροδεξία αντιμετωπίζει το θέμα μόνο με τραμπουκισμούς για κεφαλαιοποίηση κομματικών οφελών και η δράση της θα έχει τελικά αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο.

Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ είπε ο Σ. Ιωάννου

Οι τελευταίες προτάσεις που ψηφίστηκαν ή συζητήθηκαν στη Βουλή για το μεταναστευτικό ήταν προτάσεις του ΕΛΑΜ, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Ιωάννου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δικαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις όπως το να εφαρμοστεί για όλους τους Σύρους πρόσφυγες, να μπουν σε κλειστές δομές όλοι όσοι βρίσκονται εδώ μέχρι να απελαθούν με αποκοπή όλων των επιδομάτων, ανακοπή των πλοιαρίων που προσεγγίζουν την Κύπρο και η επιστροφή τους. Ανέφερε ότι παρόλο που τους έλεγαν λαϊκιστές για αυτή την πρόταση τώρα που εφαρμόστηκε έχει οδηγήσει στην επιστροφή και έχει λειτουργήσει και επικοινωνιακά ως μέτρο αποτροπής. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται οι πραγματικοί πρόσφυγες της Κύπρου με τους άντρες στρατεύσιμης ηλικίας που έρχονται σήμερα. Διερωτήθηκε κατά πόσο χρήζουν διεθνούς προστασίας τζιχαντιστές. Είπε ότι η Κύπρος δέχεται εισβολή και τα έχει αποθέσει όλα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η λύση είπε δεν είναι να τους δεχτούμε όλους και να μας πληρώνουν. Πρόσθεσε ότι δεν αξίζει να ισλαμοποιηθεί η Κύπρος για 20.000 ευρώ το άτομο.

Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρότατο θέμα, δήλωσε Ν. Σύκας

Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΔΗΣΥ στο θέμα και κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι ο ΔΗΣΥ έχοντας ως φάρο ελπίδας την ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα κριθεί από τις πράξεις του και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ γνωρίζει πώς να ασκήσει πίεση στην ΕΕ προκειμένου να γίνει πιο αλληλέγγυα και να γίνουν περισσότερα για την Κύπρο.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, δεν θα δεχθεί ούτε την πολιτική της ανοικτής κέρκυρας ούτε την πολιτική ρίξτε τους στην θάλασσα, γιατι ούτε στην μια πλευρά ανήκει ο ΔΗΣΥ ούτε στην άλλη, αλλά ανήκει στην οδό της ευρωπαικής αλληλεγγύης και βάσει αυτού θα πορευθεί.

Τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο το μεταναστευτικό, είπε ο Ζ. Κουλίας

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν πρέπει να είναι θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, καθώς επηρεάζει τους τομείς της ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας στον τόπο μας, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, λέγοντας ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να το αντέξει.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι το μεταναστευτικό επηρεάζει τους τομείς της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της παιδείας, της υγείας του τόπου. Είπε συγκεκριμένα ότι η Αστυνομία αναλώνει τον περισσότερο χρόνο της σε αυτό το πρόβλημα, ότι μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση επανεμφανίζονται, σε ορισμένα σχολεία τα αλλοδαπά παιδιά είναι υπερδιπλάσια από τα Κυπριόπουλα.

Επέκρινε τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου για τη στάση τους, λέγοντας ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε ήδη από το 2011, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό κατά της Κύπρου στέλοντας κυρίως νεαρούς των 25-30 ετών.

Δύο άμεσα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τη μετανάστευση ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ, εισηγείται το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Όπως είπε θα πρέπει η Κύπρος να ζητήσει από την ΕΕ να εφαρμοστεί ό,τι εφάρμοσε στην περίπτωση των προσφύγων της Ουκρανίας και να απαιτήσει την εξαίρεση της Κύπρου, ως μικρού νησιωτικού κράτους, από την πρόνοια του νέου συμφώνου μετανάστευσης για εγκλωβισμό των μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού γύρω από το θέμα, ενώ θα πρέπει να επιτραπεί σε μετανάστες να εργάζονται εκεί που υπάρχουν ανάγκες μέσα από ένα ρυθμισμένο πλαίσιο. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί προς την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και να προχωρήσει στον διορισμό Υφυπουργού Μετανάστευσης, παρόλο που όπως είπε, αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα το ότι το ΕΛΑΜ διεκδικεί την πατρότητα των μέτρων της για το μεταναστευτικό. Παρόλα αυτά είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε ενέργειες για μείωση του μεταναστευτικού όπως η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, ωστόσο είπε ότι η μείωση έχει να κάνει περισσότερο με την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει το πρόγραμμα που έφερνε μετανάστες από την Αφρική. Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μέτρα χωρίς να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και είπε ότι αυτά θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δε ήταν ποτέ υπέρ της «ελεύθερης Κέρκυρας» στο μεταναστευτικό και αυτό που λένε κάποιοι αποτελεί ένα αισχρό ψέμα. Πρόσθεσε ότι αυτό το ψέμα το είπε και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στο κρατικό κανάλι και εξέφρασε την ελπίδα να το είπε από άγνοια.

Επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι δεν έφτιαξε τις απαραίτητες δομές για το μεταναστευτικό παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έλαβε και άφησε υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Τάχθηκε επίσης εναντίον του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση για το οποίο πανηγύριζε, όπως είπε η Κυβέρνηση, αφού εγκλωβίζει μετανάστες και πρόσφυγες στην πρώτη χώρα άφιξης που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Κύπρος. Επέκρινε ακόμα την ΕΕ για μη επίδειξη αλληλεγγύης στην Κύπρο για το μεταναστευτικό όπως έγινε για την Ουκρανία.

Ανυπαρξία αλληλεγγύης ΕΕ προς Κύπρο στο μεταναστευτικό, είπε ο Α. Δαμιανού

Ο  βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο θεσμικό έλλειμμα ανυπαρξίας αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την ημικατεχόμενη Κύπρο στο μεταναστευτικό και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ "που χέρι - χέρι πηγαίνουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα" να διεκδικήσουν για τον τόπο και να πουν πως ο κανονισμός 'Δουβλίνο' είναι ζημιογόνος για την Κύπρο.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι το ΑΚΕΛ επισκέφθηκε το Πουρνάρα και μίλησε για την απόλυτη εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προσθέτοντας πως "επομένως είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα έπρεπε να ήταν πιο προνοητική σε σχέση με υποδομές και να εφάρμοζε ολοκληρωμένες πολιτικές. Αντί αυτού ο κ. Χριστοδουλίδης αρκείται σε πιασάρικες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίκην διαδικτυακού μπαλκονιού".

Το πλέον σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι "έχουμε αργήσει υπερβολικά στην υιοθέτηση συγκροτημένων πολιτικών που να βασίζονται σε τέσσερις άξονες: Πρώτο, την υποδοχή, παραλαβή και φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους, δεύτερο, την ταχεία και δίκαιη εξέταση αιτήσεων, τρίτο την αποτελεσματική και νόμιμη διαδικασία επιστροφών και τέταρτο -αλλά όχι έσχατο- την εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών συμπερίληψης και ομαλής ένταξης στην κυπριακή κοινωνία, εκείνων των οποίων οι αιτήσεις κρίνονται βάσιμες και δικαιολογημένες".

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Ανέφερε ότι από τη μια υπάρχει ο λαϊκισμός και οι φωνασκίες, όπως στην περίπτωση του ΕΛΑΜ που δεν λύνουν απολύτως τίποτε και από την άλλη οι υπεύθυνες πολιτικές που πρεσβεύει το ΔΗΚΟ, εφαρμόζει η Κυβέρνηση και έφεραν αποτελέσματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο μεταναστευτικό και περισσότερη στήριξη του Λιβάνου για να αναχαιτίσει αυτές τις νέες ροές που ήταν αποτέλεσμα της έντασης στο Μεσανατολικό.

Σημείωσε επίσης ότι επί διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου μειώθηκε από 2 χρόνια σε 3 μήνες, ενώ για όσους απορρίπτονται που είναι το 95% σταματά το επίδομα. Πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι αιτητές από αφρικανικές χώρες μειώθηκαν κατά 80%.  Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πίεσε την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τη διοχέτευση μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής. Παράλληλα αναφέρθηκε στην έγκριση από τη Βουλή του Υφυπουργείου Μετανάστευσης που έφερε η Κυβέρνηση και σημείωσε ότι είναι ο νυν Υπουργός Εσωτερικών που πέτυχε όλα αυτά.

Πρόωροι οι πανηγυρισμοί Κυβέρνησης για μεταναστευτικό, είπε ο Χ. Γεωργιάδης

Υπερβολικές και πρόωρες χαρακτήρισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, προηγούμενες αναφορές και «πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης» ότι κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση με τη μετανάστευση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Ανέφερε ότι ο νυν Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε ουσιαστικά τις προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόοδος.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μείωση οφείλεται στο ότι η Τουρκία ένιωσε πίεση από την ΕΕ και περιόρισε την κάνουλα εκείνης της πορείας από Αφρική στην Κύπρο μέσω κατεχομένων. Ωστόσο ανέφερε ότι το πρόβλημα παραμένει ως κορυφαία εθνική πρόκληση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και απειλεί την εθνική ασφάλεια της Κύπρου. Η κατάσταση αποτελεί μια κρίση, είπε, και δεν αντιμετωπίζεται με τα συνθήματα και τα εύκολα λόγια.

Σε σχέση με τη ρητορική του ΕΛΑΜ είπε ότι κάποια από τα συνθήματα δεν συνάδουν, αφού από τη μια δεν εγκρίνει ούτε σεντ για το μεταναστευτικό και από την άλλη ζητά περισσότερες κλειστές δομές για μετανάστες που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια. Με τα λόγια, είπε, δεν επιλύονται τα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι ούτε και οι αριστερές δήθεν προοδευτικές προσεγγίσεις που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι στην υποδοχή και την ένταξη και παραγνωρίζουν τις ανεξέλεγκτες ροές, αποτελούν λύση. Επέκρινε τις τροπολογίες που ζητούσε το ΑΚΕΛ στο ψήφισμα για τη μετανάστευση χαρακτηρίζοντάς τις εκτός πραγματικότητας.

Ανέφερε ότι οι λύσεις μπορούν να έλθουν με τις αποφασιστικές πολιτικές και τις πολιτικές που προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τριπλασιασμό του προσωπικού της Frontex. Είπε ακόμα ότι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο βελτιώνει την κατάσταση και αυτό καταψηφίστηκε από την ομάδα της Αριστεράς, την ομάδα του ΕΛΑΜ και τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΣ: Τα σκάφη με μετανάστες κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο

ΥΠΕΞ: Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα
 

Πηγή: ΚΥΠΕ