Συναντήσεις με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τον ΟΗΕ, είχε την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενόψει της σύσκεψης την Πέμπτη για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, στην οποία θα συμμετάσχουν 35 χώρες, καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Κόμπος αναφέρεται στις χωριστές συναντήσεις που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με τον Προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Curtis Ried, την Υφυπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Reem Ebrahim Al Hashimy, και την Ειδική Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Sigrid Kaag, ενόψει της συνάντηση Ανώτερων Αξιωματούχων για το Σχέδιο «Αμάλθεια» στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων.
«Κοινός μας στόχος: Να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται επειγόντως θα παραδοθεί στον λαό της Γάζας», αναφέρει ο Υπουργός.
Εξάλλου, σε επίσημη ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» οδήγησε στην πρώτη θαλάσσια αποστολή μέσω του πλοίου Οpen Arms και τη συνδρομή του World Central Kitchen, ενώ ακολουθεί δεύτερη αποστολή στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Κύπρος, σημειώνεται, από την έναρξη της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή «εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μιας κατεύθυνσης, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα». Μία πρωτοβουλία, προστίθεται, «η οποία εδράζεται στη γεωγραφική εγγύτητα, στο εξαίρετο επίπεδο σχέσεων με όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο καθορισμού των επόμενων βημάτων, η Κύπρος φιλοξενεί την Πέμπτη, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, Συνάντηση Ανώτερων Αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχει ο πυρήνας των άμεσα εμπλεκόμενων εταίρων, καθώς και άλλων ενδιαφερομένων μερών.
«Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός για θέματα που αφορούν τεχνικές πτυχές του Σχεδίου «Αμάλθεια» προς ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όπως η εγκαθίδρυση Κοινού Ταμείου και άλλων υλικοτεχνικών υποστηρικτικών πτυχών», αναφέρεται.
Συνολικά, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αναφέρεται. Θα εκπροσωπηθούν επίσης ο ΟΗΕ μέσω της Ειδικής Συντονίστριας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), η UNICEF και η UNOPS. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του Γενικού Διευθυντή της DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της USAID, καθώς και εκπρόσωποι των World Central Kitchen και FOGBOW, αναφέρεται.
Διαβάστε επίσης: Μονή Αββακούμ: Τι οδηγίες είχαν οι αστυνομικοί το μοιραίο βράδυ (vid)
Πηγή: ΚΥΠΕ