Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την απομάκρυνσή του από το «τιμόνι» του Υπουργείου Άμυνας, προχώρησε ο αποχωρήσας Υπουργός, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μιχάλης Γιωργάλλας δεν κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε στην απομάκρυνσή του.
Σχολιάζει, επίσης, το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Εστία», ότι η Αθήνα ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη θέση του ΥΠΑΜ.
Διαβάστε επίσης: ΕΣΤΙΑ: Η Αθήνα «αποκεφάλισε» τον Γιωργάλλα–Επέμενε για Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
Εισαγωγικά, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι στενοχωρήθηκε από τη «δυσάρεστη εξέλιξη» της απομάκρυνσής του. «Εκτιμώ», σημείωσε «ότι η αντικατάστασή μου ήταν αποτέλεσμα της επιτακτικής, πιεστικής ανάγκης να εξασφαλιστούν οι κομματικές ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα και για να διατηρήσουν οι συγκυβερνώντες τις προσβάσεις τους στη διαχείριση της εξουσίας. Είμαι ειλικρινής και σας λέω ότι δεν μου δόθηκαν εξηγήσεις και δεν έχω απαντήσεις για την απόφαση του Προέδρου».
Σε άλλο σημείο, ο τέως Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα ως «κεραυνό εν αιθρία», με τον ίδιο να ενημερώνεται λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωσή του.
«Όσο κι αν κατανοώ την ανάγκη που είχε ο Πρόεδρος να αποφορτίσει την πιεστική κατάσταση που δημιούργησε η δήλωσή του για ανασχηματισμό, δεν μπορώ να παραβλέψω το πόσο άδικο ήταν να ενημερωθούμε για τις τελικές του αποφάσεις, λίγα μόλις λεπτά πριν αυτές ανακοινωθούν. Όπως σας είπα, δεν θα κρύψω την ενόχλησή μου, γιατί ούτε εκείνη τη στιγμή της ανακοίνωσης της αλλαγής γνώριζα τους λόγους αντικατάστασής μου και ούτε μέχρι σήμερα μου έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις», υπέδειξε ο κ. Γιωργάλλας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που ήθελε την Αθήνα να ζητά την απομάκρυνσή του γιατί ήταν υποστηρικτής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι στους 10 μήνες που είχε συνεργασία με τους τρεις Υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας, Παναγιωτόπουλο, Στεφανή και Δένδια, κατά τις επαφές του συζητούσε τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης.
Όπως προσέθεσε, «η πολιτική κατεύθυνση που ακολούθησα χαράχθηκε από τις πρόνοιες του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην ενότητα «Ενίσχυση Αποτρεπτικής Ισχύος – Άμυνα και Ασφάλεια», στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «Μελετούμε σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση την προοπτική ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο».
Ως εκ τούτου, επεσήμανε στη συνέντευξή του ο κ. Γιωργάλλας, «εγώ απλά εργάστηκα να υλοποιήσω το πρόγραμμα του Προέδρου και όχι δικές μου ιδέες. Αν αυτό ενόχλησε δεν έχω εικόνα. Ούτε μου αναφέρθηκε ποτέ είτε από τον Πρόεδρο ή από άλλους η όποια ενόχληση. Καταληκτικά οφείλω να σας εκμυστηρευθώ ότι δεν μπορώ καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο αθηναϊκής παρέμβασης για αυτό τον λόγο».
Διαβάστε επίσης: Γιωργάλλας: Παρά το ξαφνικό της αντικατάστασής μου, η αποστολή εξετελέσθη