Ο κακός χαμός έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών.

Ο Γενικός Ελεγκτής παρουσιάστηκε έντονος και άφησε τις αιχμές του για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ότι αλλά υποσχέθηκε κι άλλα έκανε και θέλει να καλύψει τις παρανομίες με τη νομοθεσία αυτή.

Τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή αφορούσαν τον χρόνο διάρκειας μίας σύμβασης μεταξύ συμβούλου και ΠτΔ/Υπουργού, το εύρος της μισθοδοσίας και ο βαθμός συγγένειας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου η Βουλή ζήτησε γνωμάτευση για το καθεστώς και τον τρόπο υπογραφής των συμβολαίων. Η νομική γνωμάτευση συμφώνησε με την άποψη της νομικής υπηρεσίας πως η σύμβαση θα πρέπει να γίνεται ορισμένου χρόνου με μέγιστη διάρκεια τα πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης: «Πολιτικές σκοπιμότητες» και τασιηνόπιττες με φόντο «υπερωρίες» ΠτΔ

Ανοιχτά «παραθυράκια»

Αρκετά θέματα παρέμειναν ανοιχτά μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών.

Το ένα έχει να κάνει με τον βαθμό συγγένειας που μπορεί να έχει ή όχι ένας συνεργάτης που θα υπογράψει μία σύμβαση με τον Πρόεδρο ή τον υπουργό.

Εκκρεμεί επίσης και το θέμα του ύψους της μισθοδοσίας και αν μπορεί αυτή η σύμβαση να είναι πέραν της μίας.

Εισήγηση ΠτΒ για αριθμό συνεργατών των βουλευτών

Πρόταση νόμου κατέθεσε η Αννίτα Δημητρίου για να εξορθολογιστεί το ζήτημα των συνεργατών των βουλευτών.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή συνολικά είναι 102 ο συνεργάτες και η εισήγηση προνοεί να αυξηθούν στους 112, δηλαδή να έχει ο κάθε βουλευτής σύμβαση με δύο συνεργάτες.

Η πρόταση για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες θα συζητηθεί στη Βουλή με το νέο έτος.

Διαβάστε επίσης: Οδυσσέας για Βίκτωρα: «Ντράπηκε κι η ντροπή»