Σε σχέση με τη διαδικασία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισημαίνεται ότι η στάση που έχει τηρήσει η Κύπρος βρίσκεται σε συνέπεια με τη σταθερή στάση μας και η οποία σε κάθε περίπτωση από τις 7 Οκτωβρίου και εντεύθεν καταγράφεται σε όλες τις επίσημες δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Η Κύπρος κατέβαλε επιμελή προσπάθεια προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κοινής θέσης της ΕΕ, στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε τη θετική ψήφο εκ μέρους της Δημοκρατίας, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό. Κατά συνέπεια, η στάση που τηρήθηκε κινείται εντός των θέσεων της Δημοκρατίας και στη γραμμή της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία και περιέχει τις βασικές, κρίσιμες και σταθερές πτυχές της περιεκτικής ομόφωνης θέσης ΕΕ επί του ζητήματος.
Η θέση αυτή βασίζεται αποκλειστικά στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και την ανεπιφύλακτη καταδίκη των ειδεχθών τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι ουσιώδεις αυτές παράμετροι αναδεικνύονται στην εθνική Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπρόσθετα της δήλωσης που εκφωνήθηκε εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Επίσης η θέση αυτή περιλαμβάνει τόσο την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων όσο και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και με τη διασφάλιση ανθρωπιστικών παύσεων. Οι σοβαρές μας ανησυχίες για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση καταγράφονται ευθαρσώς στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου 202, και στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο.
Λαμβάνοντας δε υπόψη τις δραματικές εξελίξεις, η Δημοκρατία έχει εκφράσει την ετοιμότητα να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, η Κύπρος έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της, λόγω της επείγουσας κατάστασης, για σημαντική οικονομική συνεισφορά προς τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας με στόχο την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών.
Ως έχει, περαιτέρω, διαμηνυθεί και στο ανώτατο εθνικό επίπεδο η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην αναζωογόνηση του πολιτικού διαλόγου για επίτευξη μόνιμων συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις και ανοικτή επικοινωνία με ομολόγους τους στην ΕΕ αλλά και την περιοχή, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην επιχειρησιακή συμβολή της Κύπρου στο ανθρωπιστικό σκέλος της κρίσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει ενεργότερη εμπλοκή και ουσιαστικότερο ρόλο στις εξελίξεις, πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς εταίρους.
Προς αυτό τον στόχο η Κύπρος αξιοποιεί τις στενές σχέσεις της με κύριους περιφερειακούς εταίρους όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της κρίσης, την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης, την παροχή ασφαλούς ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος στην βάση δύο κρατών.
Σε περιόδους περιφερειακής κρίσης η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει συνεπής και προσηλωμένη σε υπεύθυνες προσπάθειες και δεν ετεροκαθορίζονται από την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων. Και είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα.