Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κομισσιον Μαργαρίτη Σχοινά και του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ  κατά την διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ έθεσε θέμα διακρίσεων κατά των Τ/κ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια και εκπαιδευτικά προγράμματα με τον κ. Σχοινά να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Ε (12:20)

Ο κ. Κιζίλγουρεκ έθεσε ουστιστικά το ερώτημα προς τον κ. Σχοινά, λέγοντάς του ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει στην Ε/κ. «Αυτό που είναι παγκοσμίως αποδεκτό είναι η μη διάκριση μεταξύ των πολιτών. Οι Τ/κ είναι ίσοι πολίτες με τους Ε/κ και έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος σε κοινοτικά προγράμμα όπως το Erasmus. Δεν έχει σημασία ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στο βόρειο μέρος του νησιου΄που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Δεν έχει σχέση επειδή η αναστολή του κεκτημένου  μέχρι την ημέρα της επανένωσης του νησιού δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενθαρύνουμε την επαναπροσέγγιση Ε/κ-Τ/κ και να μην φέρνουμε πιο κοντά τους Τ/κ στην Ε.Ε. Ουσιαστικά η απόφαση του Συμβουλίου το 2004, λέει ακριβώς αυτό. Πως στο καλό θα φέρουμε τους Τ/κ πιο κοντά στην Ε.Ε αν είμαστε εκτός αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Αν ειμαι Ευρωβουλευτής αυτό δεν έχει να κάνει με την Κομισιόν. Είμαι ευρωβουλευτής με την βούληση των Ε/κ και των Τ/κ πολιτών της Ε.Ε»

Διαβάστε επίσης; Καλεσμένος του Κιζίλγιουρεκ στο Ε.Κ ο δημιουργός της σημαίας του ψευδοκράτους

Απαντώντας ο κ. Σχοινάς είπε «Για εμένα τα πράγματα είναι προφανή. Όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έιναι πλήρως επιλέξιμοι (eligible) για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις. Τελεία.  Ανεξαρτήτως του που ζουν στο νησί.Τελεία. Εσείς λέτε ότι η επιλογή σας ως Ευρωβουλευτή με Τ/κ καταβολές δεν έχει σχέση με την Κομισιόν. Φυσικά και δεν έχει σχέση και δεν είπα κάτι τέτοιο. Αλλά είπα ότι έχει εκλεγεί ευρωβουλετής ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο όλοι οι Τ/κ μπορούν να απολαμβάνουν τα προγράμματα για δικαιώματα κτλπ. Τι συζητάμε εδώ;  Aν είχες άλλο διαβατήριο δεν θα καθόσουν εδώ επειδή δεν υπάρχει αναγνώριση τέτοιας οντότητας . Αυτό είναι η Αλφαβήτα του Διεθνούςς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Γιατί κανουμε αυτή την συζήτηση; Eπειδή ο συνάδεφλός σας την βινετοσκοπεί; Δεν γνωρίζω».
 
Στο σημείο αυτό ο κ. Κιζίλγιουρεκ επανήλθε με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή λεκτική αντιπαράθεση και στο τέλος να λέει «πάμε να φύγουμε».