Την Τρίτη 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ευρωομάδα της Αριστεράς εκδήλωση για τα προβήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ . Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Κώστας, Υπεύθυνος Πολιτιστικού Τομέα της Κ.Κ. του ΑΚΕΛ Κύπρου, ενώ στο πάνελ τον ομιλητών ήταν ο καλλιτέχνης Γιώργος Γαβριήλ τα σκίτσα του οποίου προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα.
Προβληματισμό και πολλαπλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι στο πάνελ ως ομιλητής ήταν και ο Emin Cizenel, ο καλλιτέχνης ο οποίος σχεδίασε την σημαία του ψευδοκράτους. Δείτε ολόκληρο το βίντεο ΕΔΩ
Αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημο έγγραφο της «πρωθυπουργίας» του ψευδοκράτους της 9ης Μαρτίου 1984 με θέμα ««Απονομή βραβείου στον Emin Çizenel».
«Ο καλλιτέχνης Emin Çizenel, ο οποίος έχει σχεδιάσει πολλά μοντέλα σημαιών μέχρι σήμερα και έχει επίσης σχεδιάσει τη σημαία μας, που είναι η σημαία της ΤΔΒΚ μετά την έγκριση της Συντακτικής Συνέλευσης», σημειώνει το έγγραφο.
Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Teyit, ο Cizenel είχε δηλώσει «Το λευκό χρώμα στη σημαία αντιπροσωπεύει την ειρήνη και το κόκκινο αντιπροσωπεύει τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων στη γη τους. Το γεγονός ότι η σημαία είναι σε κόκκινα και λευκά χρώματα είναι επίσης χαιρετισμός στην επίσημη σημαία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Οι γραμμές στο κάτω και στο πάνω μέρος της σημαίας μεταφέρουν το μήνυμα ότι αυτή η κοινωνία θα ζει σε αυτή τη γη για πάντα».
Υπάρχει μάλιστα και τμήμα στη σελίδα 87 του Εγχειριδίου Τουρκοκυπριακής Ιστορίας της 10ης τάξης του «Υπουργείου Εθνικής Παιδείας» του ψευδοκράτους, το οποίο αναφέρει ότι ο Emin Çizenel «σχεδίασε τη σημαία της ΤΔΒΚ»
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχεδίασε ο επίσης ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος, σκιτσογράφος İsmet Vahit Güney.
Σύμφωνα ανακοίνωση της Ομάδας της Αριστεράς συζητήθηκαν θέματα όπως η έλλειψη κατάλληλων συμβάσεων ή δίκαιη πληρωμή. «Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει μια εκδήλωση που συγκεντρώνει καλλιτέχνες για να ενημερώσουν ο ένας τον άλλο για τη σκληρή πραγματικότητα στις χώρες τους, να μιλήσουν για πιθανές λύσεις και πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα τα δικαιώματά τους», σημειώνεται.
Στο πάνελ ήταν και η Άντρη Δημητρίου, Υπεύθυνη Δικοινοτικού Πολιτιστικού Γραφείου και Επικεφαλής Γραφείου παραγόντων της ΠΕΟ.