Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με ΑΚΕΛ και υπάρχει μια κοινή  κατεύθυνση (για τα ενεργειακα), δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μετά την συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

Ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε τις αναφορές Νετανιάχου περί σχεδιασμού μεταφοράς φυσικού από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού και σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο. Εξήγησε μάλιστα πως η συγκεκριμένη αναφορά ήταν πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Θα πρέπει να είμαστε χαμηλών τόνων και να μην ανακοινώσουμε πράγματα που θα θέσουν εμπόδια

Όπως εξήγησε γίνονται οι  προκειμένου να επιστρέψει το επόμενο διάστημα στο Ισραήλ για να επιλυθεί α) το ζήτημα Γισάι-Αφροδίτη και β) να μπει το πιο πάνω έργο σε πορεία υλοποίησης που σε πρώτο στάδιο αφορά την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας ώστε να επιστρέψει την κατασκευή αγωγού Ισραήλ-Κύπρου θα συνδέσει τις δυο ΑΟΖ

Ο σταθμός υγροποίησης LNG στην Κύπρο χρειάζεται επειδή ο στόχος είναι  η χαμηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγή  σε συνδυασμό με μείγμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα πρέπει να έρθει απ΄πο φ.α από την περιοχή.

Ο Υπουργός μίλησε για τον διάδρομο EastMed και εξήγησε ότι αντί αγωγός θα είναι  μια  virtual διαδρομή μέσω υγροποιημένου φ.α. Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι το LNG θα μπορεί να πωληθεί και σε άλλες αγορές.

Όπως εξήγησε 29 Μαΐου  θα γίνει εργαστήρι που διοργανώνει το ΥΠΕΝ με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες της περιοχής για να εξεταστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο. Ερωτηθείς για χρονοδιαγράμματα είπε πως  θέλουμε 2 χρόνια για υγροποίηση αλλά ο αγωγός μπορεί να γίνει σε 18 μήνες.

Επεσήμανε ότι παραμένει ο ίδιος σχεδιασμός με Αίγυπτο , όμως η Κύπρος διευρύνει τις επιλογές της.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με ΠτΔ και ΥΠΕΝ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. «Θεωρώ ότι στο γενικό πλαίσιο είμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης. Θα είμαστε σε επαφή καθώς έχουμε μια πολύ καλή ομάδα σε ενέργειας και με τις δικές μας δυνάμεις θα βοηθήσουμε για να γίνουν αυτοί οι σχεδιασμοί πραγματικότητα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό»

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώνει η Λευκωσία τη συμφωνία με Ισραήλ για υποθαλάσσιο αγωγό