Απαντήσεις αναφορικά με τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, που έλαβαν χώρα πριν από την έναρξη καλαθοσφαιρικού αγώνα στο γήπεδο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», έδωσαν σήμερα στη διάρκεια αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, καθώς και άλλοι παράγοντες του αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέπτυξε το πλάνο αντιμετώπισης της βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, ενώ παρουσίασε τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή τα επεισόδια.

Εξήγησε, επίσης, το σκεπτικό των μέτρων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά εκείνα, τα οποία για να εφαρμοστούν «απαιτείται η τροποποίηση νομοθεσιών».

Εξάλλου, συμφωνήθηκε από κοινού όπως η Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει κάθε δύο μήνες τα μέλη της Επιτροπής Νομικών για την πορεία της εφαρμογής των μέτρων και τα βήματα που θα γίνονται, ενώ αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση, μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών διεμήνυσαν ότι θα παρακολουθούν στενά το θέμα και αν χρειαστεί θα παρεμβαίνουν, ενώ τόνισαν πως «αν δεν ληφθούν αποφάσεις σήμερα και δεν εφαρμοστούν στην πράξη θα θρηνήσουμε θύματα».

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για εγκατάσταση CCTV

Παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής Νομικών τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ανάμεσα σε αυτά υπάρχει η εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια, στα οποία σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές, ανεξαρτήτου χωρητικότητας.

Όπως εξήγησε η αρμόδια Υπουργός, όλα τα μέτρα έχουν ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ενώ πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί μακροχρόνιο πλάνο, στο οποίο θα εμπλακούν τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και το Υφυπουργείο Πρόνοιας.

Η κ. Προκοπίου τόνισε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με στόχο την ανάπτυξη ενός κοινωνικού προγράμματος που θα αφορά την πρόληψη της βίας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, ενώ σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται η επεξεργασία δημιουργίας συμβουλευτικής ομάδας που θα αποτελείται μεταξύ άλλων, από κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και ειδικούς απεξάρτησης, αφού όπως έχει διαπιστωθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει άμεση σχέση με τα επεισόδια βίας στους αθλητικούς χώρους.

Για τις υποδομές των γηπέδων σημείωσε πως η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει έρευνα για τις ελλείψεις στα ανοικτά γήπεδα και προχωρεί με τη διεξαγωγή αντίστοιχης έρευνας για τις κλειστές αίθουσες αθλοπαιδιών.

Ενενήντα πέντε συλλήψεις για υποθέσεις βίας στα γήπεδα, είπε ο Αρχηγός

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν πολλές προσπάθειες από την Αστυνομία για πάταξη της βίας, σημειώνοντας ότι μια από τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για πάταξη του χουλιγκανισμού ήταν η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, που έγινε αποδεκτή από την ΚΟΠ.

Επίσης, είπε στους βουλευτές ότι η χρήση των προβληματικών κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης CCTV,  χωρίς ευκρίνεια και καλό φωτισμό, αλλά και η χρήση κουκούλων από χούλιγκαν δεν βοηθά την Αστυνομία.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Νομικών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι από τον Μάϊο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 έγιναν 95 συλλήψεις για υποθέσεις βίας στα γήπεδα, ενώ σε 11 περιπτώσεις υπήρξε καταδίκη οπαδών με μέγιστη ποινή τον ένα χρόνο φυλάκισης.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι σε 28 περιπτώσεις εκδόθηκαν διατάγματα απαγόρευσης εισόδου οπαδών στα γήπεδα.

Μελέτη για τα CCTV σε όλα τα γήπεδα, προκρίνει ο Καράς

Στο επίκεντρο της συνεδρίας βρέθηκε η ακαταλληλότητα των γηπέδων από πλευράς ασφάλειας και χρήσης των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, Γιώργος Καράς, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ειδική μελέτη, ώστε να καλυφθούν όλα τα στάδια με κατάλληλα κυκλώματα, που θα διαθέτουν τον ανάλογο φωτισμό, αλλά και ευκρίνεια.

Έθεσε επί τάπητος και το θέμα της ταυτοποίησης των φιλάθλων, ενώ σχετικά με την ακαταλληλότητα των γηπέδων είπε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και ότι χρειάζονται αρκετά κονδύλια για να γίνουν αυτά που απαιτούνται.

Στο μεταξύ, ο κ. Καράς δέχθηκε έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ γιατί η Αρχή «ερμηνεύει κατά το δοκούν το γράμμα του νόμου και δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία σε σχέση με τη χρήση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΟΑ, Μαίρη Παπαμιλτιάδους, είπε πως ο ΚΟΑ θα πράξει ως ιδιοκτήτης αθλητικών εγκαταστάσεων αυτά που πρέπει να πράξει, ωστόσο, σημείωσε ότι όλοι οι φορείς, που ασχολούνται με τον αθλητισμό θα πρέπει προβούν σε συντονισμένες προσπάθειες, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο,  μπορούν να έχουν επιτυχία και αποτέλεσμα στη αντιμετώπιση της βίας.

Αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, ζητούν αθλητικοί παράγοντες

Εξάλλου, στη συνεδρία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου, Καλαθόσφαιρας, Πετόσφαιρας και Χειροσφαίρισης, οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων, ενώ εκπρόσωποι των σωματείων ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Απόλλων και Ομόνοιας τόνισαν την ανάγκη της αστυνόμευσης των αγώνων.

Σημειώνεται ότι προσκεκλημένοι της Επιτροπής Νομικών ήταν και οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Φιλάθλων, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν προσέλθει στη συνεδρία.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ απέστειλε, εξάλλου, επιστολή στην Επιτροπή Νομικών, με την οποία αναφερόταν στη «μη έγκαιρη ενημέρωσή» τους για τη συνάντηση, αλλά και στην «απουσία θεματολογίας».

Μέσα από την επιστολή του ο ΠΑΣΥΦΙ ΑΠΟΕΛ εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι «άλλη μια συζήτηση θα αναλωθεί σε αχρείαστες διακηρύξεις, αποφάσεις και ενέργειες, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ούτε να γίνει εποικοδομητικός διάλογος αλλά ούτε και να δοθούν έμπρακτες λύσεις για καταπολέμηση του προβλήματος».

Από τα λόγια στις πράξεις, είπε ο Ν. Τορναρίτης

Ο Προέδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι «πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», σημειώνοντας ότι «μετά τη σημερινή συνεδρία είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι ο κάθε φορέας και θεσμός έχει τις δικές του ευθύνες».

Έκανε λόγο για «κενά και ανεφάρμοστες αποφάσεις» του κάθε θεσμού και φορέα, ωστόσο, σημείωσε πως «κενά έχει και η νομοθεσία».

Όπως συμπλήρωσε «υπάρχουν και θέματα που άπτονται της παιδείας, του αυτοσεβασμού και του αλληλοσεβασμού και μετά τη σημερινή συζήτηση διαπιστώνεται ότι αν δεν ληφθούν αποφάσεις σήμερα και δεν εφαρμοστούν στην πράξη οι αποφάσεις αυτές θα θρηνήσουμε θύματα».

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των γηπέδων και τα κλειστά κυκλώματα παρακολουθήσεις που πρέπει να τοποθετηθούν και εντός και εκτός των γηπέδων, ο κ. Τορναρίτης είπε πως «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να εφαρμοστούν στην πράξη», ενώ συμπλήρωσε ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα παρεμβαίνει.

«Δεν μπορεί αυτή η υπόθεση να συνεχίσει να ταλαιπωρεί την ασφάλεια των πολιτών, την κοινή ηρεμία και στο τέλος της ημέρας όλους τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους άθλημα», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι «η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί», ενώ υπέδειξε πως τα κατασταλτικά μέτρα, που είναι αναγκαία, πρέπει να είναι το τελευταίο καταφύγιο στην αντιμετώπιση της βίας, αφού προέχει η πρόληψη, η παιδεία και η προαγωγή του «ευ αγωνίζεσθαι», πέραν από τα συνθήματα στην πράξη, μέσα από την παιδεία και τη δημιουργία μιας διαφορετικής κουλτούρας σε σχέση με τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο.

«Πλέον είναι η ώρα να αναδειχθούν και να αναληφθούν ευθύνες, διότι σε πλείστες των περιπτώσεων επικεντρωνόμαστε – όχι άδικα – σε ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση γιατί υπάρχει μία νέα κυβέρνηση με διάρκεια ζωής ενός μηνός, αλλά και της αστυνομίας», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ως αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαίωσαν ότι τόσο ο ΚΟΑ, ως ιδιοκτήτης σταδίων, όσο και η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, «αντί να εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου, για λόγους που οι ίδιοι θα πρέπει να εξηγήσουν, παραβιάζουν τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, με αποτέλεσμα στάδια που δεν θα έπρεπε να αδειοδοντούνται, στάδια στα οποία δεν θα έπρεπε να διεξάγονται αγώνες για λόγους ασφάλειας και στατικής επάρκειας, αδειοδοτούνται και η Αρχή ερμηνεύει κατά το δοκούν το γράμμα του νόμου».

Έκανε λόγο για «απαράδεκτες» καταστάσεις, ενώ σημείωσε ότι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών να ετοιμαστεί έκθεση, ώστε ο κάθε υπεύθυνος να είναι πραγματικά υπεύθυνος.

«Σε αυτό τον τόπο θα πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του, είτε είναι Υπουργός, είτε λειτουργός, είτε είναι βουλευτής. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, διαφορετικά θα ακολουθούμε την πεπατημένη και απλά θα εντοπίζουμε ελλείμματα και αδυναμίες», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει πρέπει να είναι συλλογική και όχι μονόπλευρη.

«Από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης αυτά που έχουν εξαγγελθεί είναι σημαντικά. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μέτρα σε αυτό τον κορμό. Δεν είναι μόνο του Υπουργείο Δικαιοσύνης το πρόβλημα. Είναι θέμα όλων των θεσμών του κράτους και πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός συντονιστής και ένας συνολικός προγραμματισμός και να ακούσουμε μια συνολική πρόταση εφ’ όλης της ύλης», είπε.

Ο βουλευτής  του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε με τη σειρά του ότι ο σωστός συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων δυστυχώς απουσιάζει, σημειώνοντας ότι «η  νομοθεσία, που διέπει τη βία στη γήπεδα, την πρόληψη και την καταστολής της, έχει αποτύχει».

Τόνισε πως το κόμμα του θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσει η τροποποίηση της νομοθεσίας.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε τους σοβαρούς προβληματισμούς του ΕΛΑΜ κατά πόσον μπορούν να εφαρμοστούν και να επιφέρουν τις λύσεις «που θέλουμε».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, διερωτήθηκε αν πράγματι όλοι οι φορείς «θέλουν να λύσουν το πρόβλημα», σημειώνοντας ότι «αν θέλουμε υπάρχουν τρόποι να λυθεί από τη ρίζα, διαφορετικά μετά από κάθε θλιβερό γεγονός θα μαζευόμαστε να τα λέμε».

Ο κ. Μουσιούττας είπε πως πρέπει να θωρακιστεί η Αστυνομία για άμεση επέμβαση, ενώ τα Αθλητικά Σωματεία πρέπει να συνεργαστούν και να εκπαιδευτούν.

Υπενθύμισε ότι στην Αγγλία με δραστικότατα μέτρα πριν κάποιες δεκαετίες κατάφεραν «να μη σπάζει μύτη», διερωτώμενος γιατί στην Κύπρος «δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το κάνουμε».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε πως θεωρεί ότι είναι φανερό πως «το σύστημα δεν δουλεύει» και αυτό, όπως πρόσθεσε, «φαίνεται από τα επεισόδια».

Εξέφρασε την ανησυχία του για το περιεχόμενο ανακοινώσεων οργανωμένων φιλάθλων, καθώς και για τη στάση τους ενάντια στην Αστυνομία και το ότι οι συντεχνίες των αστυνομικών ζητούν μια σειρά πράγματα.

Ο βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι η βία στους αθλητικούς χώρους λύνεται μόνο με την εφαρμογή της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι «έχουμε ένα νόμο, ο οποίος είναι και πολλές φορές δρακόντειος».

«Πρέπει επιτέλους κάποιος να τον εφαρμόσει. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του νόμου. Μια ευνομούμενη πολιτεία είναι ευνομούμενη επειδή εφαρμόζεται ο νόμος», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ