Νέος Πρόεδρος, πρώτη συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παρά την αλλαγή σκηνικού, οι πολιτικοί αρχηγοί, τοποθετήθηκαν, χωρίς όμως κάτι νέο, ή, αξιοσημείωτο.

Υπήρξε μια στιγμή διαφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και συγκεκριμένα μεταξύ του Στέφανου Στεφάνου και του Χρίστου Χρίστου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε για αρκετά λεπτά, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση του ΑΚΕΛ για εμπλοκή των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΕΛΑΜ με τον πρόεδρο του να την εκφράζει και δημόσια.

Η δυσφορία επέδειξε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προβάλλοντας την άποψη ότι θα δοθεί φυσικό αέριο στην τουρκική πλευρά χωρίς να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του επέμεινε ότι η δική του πρόταση για την Ε.Ε είναι γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική.

Στον αντίποδα στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι η εμπλοκή της Ε.Ε ενέχει κινδύνους όπως το να μπούμε σε ένα ατέρμονο διάλογο με την Ε.Ε και τα κράτη μέλη της, με την Τουρκία να αποκομίζει οφέλη και εμάς να μην πετυχαίνουμε επανέναρξη του διαλόγου.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούρια πρόταση αλλά είχε δοθεί και πριν μερικά χρόνια και στον Νίκο Αναστασιάδη. Στόχος της, είναι να παρουσιαστεί το φυσικό αέριο ως δέλεαρ για να έρθει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των κοινοτήτων. Συνοπτικά να πούμε ότι στην πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνεται η άρση των ενστάσεων που φέρει η Κύπρος για την συμμετοχή της Τουρκίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως επίσης και την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

Το ΑΚΕΛ ζητεί επίσης την επαναβεβαίωση των συγκλήσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων όπως η συνεκμετάλλευση τους η οποία όμως θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πρόταση αυτή αφορά την περίοδο μετά την λύση του Κυπριακό και όχι μεταβατικό στάδιο μέχρι την επίτευξη λύσης.  Με την επίτευξη λύσης το ΑΚΕΛ προκρίνει επίσης την έναρξη διαλόγου για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία.

Συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών εκλογών χωρίς ωστόσο να μπουν σε λεπτομέρειες αναφορικά με το πως θα αλλάξει το σκηνικό σε περίπτωση αλλαγής σκυτάλης.

Από εκεί και πέρα, κρατάμε επίσης ότι δεν ειπώθηκε τίποτα που να αφορά τις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, όπως και επίσης και για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.     Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπήρξε παρέμβαση αναφορικά με το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος χωρίς ωστόσο να υπάρξει η οποιαδήποτε απάντηση ή σχόλιο.  

Διαβάστε επίσης: Αυτούς διόρισε ο Πρόεδρος Ειδικούς Συμβούλους - Δεν θα πληρώνονται