Κάλεσμα στην ανθυποψήφιά του για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου για συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, απηύθυνε ο Δημήτρης Δημητρίου ενόψει της εκλογών του ερχόμενου Σαββάτου για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος.

Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, για την παρουσίαση των προγραμματικών του προτεραιοτήτων, ο κ. Δημητρίου είπε πως η συζήτηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε αύριο είτε την Παρασκευή.

«Και οι δύο έχουμε κινηθεί με μεγάλη ευπρέπεια σε αυτές τις εκλογές, έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στην παράταξη, θεωρώ ότι μπορούμε να συζητήσουμε με επιχειρήματα και ευγένεια για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ», ανέφερε στις δηλώσεις ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι το δικαιούνται τα μέλη μας και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε και τη συμμετοχή στις εκλογές που μόνο καλό θα κάνει στο κόμμα μας».

«Ελπίζω η Αννίτα να αποδεχθεί την πρότασή μου και να δείξουμε ότι Συναγερμός μπαίνει στη νέα εποχή ενωμένος, ανανεωμένος και δυνατός», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε οι προγραμματικές του προτεραιότητες βασίζονται σε τρεις πυλώνες, τη «Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό», τη «Διαφάνεια παντού» και την «Έξυπνη Κύπρο», ενώ ξεχώρισε την εισήγησή του για τη δημιουργία «σκιώδους κυβέρνησης».

«Για να είμαστε αποτελεσματική αντιπολίτευση αλλά και για να ετοιμάσουμε ακόμα καλύτερα το νέο πρόγραμμα του ΔΗΣΥ θα εισηγηθώ τη δημιουργία σκιώδους Κυβέρνησης από κορυφαία στελέχη, Βουλευτές και όχι μόνο του κόμματός μας, ώστε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων αλλά μάχιμοι σε κάθε βήμα και κάθε επίπεδο», είπε προσθέτοντας πως «λειτουργώντας άλλοτε υποστηρικτικά και άλλοτε επικριτικά στην Κυβέρνηση, αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι το θέμα του πού θα βρίσκεται ο ΔΗΣΥ, στην αντιπολίτευση ή τη συμπολίτευση, απαντήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και από τη θέση στην Κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει κάποια θέση του ΔΗΣΥ στο υπουργικό τραπέζι και ως εκ τούτου είμαστε στην αντιπολίτευση», είπε.

Τόνισε πως έχει σημασία το πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τον ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως το κόμμα θα έχει «πολύ καλή διάθεση» αν ο ΔΗΣΥ ερωτάται από πριν σε σχέση με μεταρρυθμίσεις ή νομοθεσίες. «Αν όμως η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς προηγουμένως να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση και να είναι σε μια λογική πάρτε το ή αφήστε το, αντίστοιχη θα είναι και η αντίδραση του ΔΗΣΥ», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως ο ίδιος θα αγωνιστεί για να παραμείνει ο ΔΗΣΥ ο βασικός εκφραστής της ρεαλιστικής σχολής. «Και ειδικά σήμερα,» συμπλήρωσε, «λόγω των κομμάτων που στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη και των εξαρτήσεων που αυτό ενδεχομένως του δημιουργεί, ο ρόλος του Συναγερμού ως φωνή λογικής και εθνικής ευθύνης είναι ακόμα πιο κρίσιμος».

Λέγοντας ότι «ο ρεαλισμός που αποτελεί την μεγάλη παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη θα παραμείνει πυξίδα για την παράταξή μας», ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ότι το πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων και να αποτελέσει τη βάση των νέων συνομιλιών.

Σε σχέση με την ενίσχυση της διαφάνειας, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «η Κύπρος χρειάζεται να βελτιώσει την κακή εικόνα που δυστυχώς υπάρχει».

Υπενθυμίζοντας τη θέση του για δημοσιοποίηση του ημερήσιου προγράμματός του, ο κ. Δημητρίου είπε πως θα προτείνει άμεσα να προχωρήσει στη Βουλή ο νέος κανονισμός της νομοθεσίας για το lobbying και εξέταση με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου της εφαρμογής του νόμου για την προστασία μαρτύρων.

«Μια άλλη αλλαγή αφορά τις εισφορές προς τον ΔΗΣΥ. Παρά το ότι η νομοθεσία προβλέπει όριο 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως για εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσωπικά δεν θα δέχομαι πάνω από 35 χιλιάδες από κανέναν», είπε.

Σε σχέση με τον πυλώνα που αφορά στην “Έξυπνη Κύπρο”, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή οικονομία και την Εκπαίδευση. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, και πρώτα τον ΔΗΣΥ, στην πράσινη Κύπρο, αλλά και «στην καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας».

Σε ερώτηση αν ενοχλείται από το ότι κανένας από την ηγεσία του κόμματος δεν στήριξε την υποψηφιότητά του απάντησε πως δεν τον ενοχλεί και πρόσθεσε πως ανέμενε ότι τα στελέχη πρώτης γραμμής θα τηρούσαν ή θα διατηρούσαν μία ουδετερότητα. «Εγώ στους συναγερμικούς απευθύνομαι, στους αγνούς περήφανους συναγερμικούς, από αυτούς αντλώ δύναμη από το 2016 που με τιμούν με την ψήφο τους, από αυτούς ζητώ και σήμερα τη στήριξή τους», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σε περίπτωση που δεν εκλεγεί στην προεδρία, αν θα διεκδικήσει άλλη θέση στην ηγετική πυραμίδα, ο κ. Δημητρίου είπε πως η ερώτηση αυτή μπορεί να του υποβληθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσον έχει επιτελέσει την στρατιωτική του θητεία, ο κ. Δημητρίου είπε πως τα όσα ακούγονται είναι πολλά αλλά έμαθε στην πολιτική να έχει «γερό στομάχι». «Διετέλεσα την στρατιωτική θητεία από τον Ιούλιο του 1999 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2001, 26μηνη θητεία στην πράσινη γραμμή σε τάγμα πεζικού», πρόσθεσε.

Στόχος το 30%+ στις επόμενες δημοτικές και ευρωεκλογές

Παράλληλα, ο Δημήτρης Δημητρίου υπενθύμισε τις  θέσεις του για την «οργανωτική αναγέννηση του ΔΗΣΥ», όπως το ετήσιο συνέδριο θέσεων, την εκλογή προέδρου σε δύο γύρους, τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, την επιλογή του υποψηφίου προέδρου από τα μέλη και τις θεσμοθετημένες περιφερειακές διασκέψεις.

«Ο εκλογικός στόχος είναι και αυτός συγκεκριμένος. Στις επόμενες εκλογές σε 14 μήνες, στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ο Δημοκρατικός Συναγερμός να καταγράψει ποσοστό 30+%», κατέληξε.

Εξάλλου, στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην ημέρα της γυναίκας, λέγοντας πως σήμερα «τιμούμε την γυναίκα, την κάθε γυναίκα, την μάνα, την εργαζόμενη την εθελόντρια, τιμούμε τους αγώνες που οι γυναίκες έδωσαν και προπάντων σχεδιάζουμε τους επόμενους αγώνες που θα δώσουμε μαζί για ένα κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, συμπεριληπτικό και ισότιμο».