Στη διάρκεια της δεκαετίας δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη στο Κυπριακό αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό στην έκδοση του πολιτικού περιοδικού «Πολιτικοί», σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι την τελευταία ημέρα παραμονής του στη διακυβέρνηση του τόπου θα επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού, ή τουλάχιστον να δημιουργήσει τις συνθήκες ούτως ώστε ο επόμενος Πρόεδρος, να συνεχίσει την προσπάθεια που κατέβαλε, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.
«Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου να καταθέτω δημιουργικές προτάσεις που σε πρώτη φάση θα μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και θα επιτρέψουν την ύπαρξη συνθηκών υγιούς διαλόγου. Αυτό το στόχο έχουν οι προτάσεις μου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που κατέθεσα, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», ανέφερε ο Πρόεδρος.
Υπενθύμισε ότι είναι η δική μας αποφασιστικότητα που οδήγησε την διαπραγμάτευση μέχρι το Κραν Μοντανά, όπου τέθηκαν για πρώτη φορά όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό με προτεραιότητα την ασφάλεια.
«Μπορώ να υπενθυμίσω ακόμη πως την ίδια ημέρα του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, είχα δηλώσει τη δική μας αποφασιστική βούληση για επανέναρξη του διαλόγου. Αυτό που έλειπε ήταν η πολιτική βούληση της Τουρκίας», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Επανέλαβε ότι μια λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί προς όφελος όχι μόνο των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ αλλά και της ίδιας της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τους στόχους που δημόσια διακηρύσσει για δύο κράτη και να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους γείτονες της εγκαταλείποντας την επιθετική της στρατηγική διατυπώνοντας απειλές και προβαίνοντας σε προκλητικές ενέργειες.
Τομέας ενέργειας, συνεργασίες και εξωτερική πολιτική
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των άριστων σχέσεων και των μακροχρόνιων συνεργασιών της στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες, σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να συμβάλει και να αποτελέσει ενεργό μέρος των ενεργειακών λύσεων που έχει να προσφέρει η περιοχή μας.
Είπε πως έργα όπως το EuroAsia Interconnector και το EuroAfrica Interconnector είναι κατάλληλα τόσο ως προς την ουσία τους, όσο και για τη στρατηγική τους αξία στην παροχή ενέργειας και ασφάλειας από την Ανατολική Μεσόγειο έως την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Από αυτές τις συνεργασίες ουδεμία χώρα αποκλείεται υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της θα γίνεται στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού των δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής, του διεθνούς δικαίου, ιδίως εν προκειμένω του δικαίου της θαλάσσης και με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι αξιοσημείωτο είναι και το έργο που επιτελέστηκε και όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική και ότι αναφορικά με τη θέση της Κύπρου στον κόσμο μπορεί να μιλήσει για μία νέα ολοκληρωμένη, πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, μέσω της οποίας πετύχαμε τις ισχυρότερες σχέσεις από ποτέ με τις ΗΠΑ.
«Αξιόλογα είναι τα επιτεύγματα μας και στο διεθνές πεδίο. Ξεχωρίζω το γεγονός πως για πρώτη φορά, οι σχέσεις Κύπρου- ΗΠΑ ευρίσκονται σε τέτοιο υψηλό σημείο. Πετύχαμε άρση εμπάργκο προς την ΚΔ το οποίο συνιστούσε ένα βαρίδι στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ. Βάλαμε την Κύπρο τον πυρήνα της Νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Άμυνας», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για αναβαθμισμένη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, περιλαμβανομένων των θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λέγοντας ότι η συμμετοχή στην PESCO, (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) δίνει κύρος και αξιοπιστία στην Κυπριακή Δημοκρατία και ενισχύει τη γεωπολιτική υπεραξία της.
Η Κύπρος, είπε, είναι σήμερα ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Εσωτερική διακυβέρνηση, έργα και μεταρρυθμίσεις
Αναφέρθηκε και στην εσωτερική διακυβέρνηση υπενθυμίζοντας ότι μόλις ανέλαβε κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ακολούθησε η πανδημία ενώ από την περασμένη άνοιξη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Οι πολιτικές που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν. Η κυπριακή οικονομία καταγράφει εξαιρετικά αποτελέσματα γεγονός που επισημαίνουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης», ανέφερε ο ΠτΔ.
Μίλησε για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως το ΓεΣΥ, την εισαγωγή νέων σύγχρονών και αξιοκρατικών συστημάτων στη δημόσια υπηρεσία, το κοινωνικό κράτος το οποίο στηρίζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούν ισχυρό δίκτυ αντιμετώπισης και πάταξης της διαφθοράς.
«Τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του φαινομένου σχολιάστηκαν ευμενώς από ξένους οίκους και διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος είπε ότι σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν εμβληματικά και σημαντικά έργα ανάπτυξης όπως είναι οι μαρίνες και άλλα κτίρια, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία καθώς και σημαντικά έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Παράλληλα, είπε, υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και εφαρμόστηκαν στεγαστικά σχέδια προς όφελος των πολιτών. Επίσης ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση αφήνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» που είναι ο συνολικός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της χώρας.
Ανέφερε ότι το συνολικό ποσό για υλοποίηση του προγράμματος για την περίοδο 2021-2026, ανέρχεται, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των ετήσιων προϋπολογισμών, στα 4,4 δισεκατομμύρια Ευρώ και αναμένεται να ευεργετηθεί το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, αφού, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7%, ενώ από την υλοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου προβλέπεται να δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλιάδων νέων, καλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας.
«Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια άλλαξε όψη. Αναπτύχθηκε, έχει προοπτική και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Η χώρα μας απόκτησε τη θέση που της αξίζει ως ισότιμο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσπάθεια μας σίγουρα διαπράξαμε και λάθη, λάθη ωστόσο που δεν πιστεύω ότι είναι ικανά να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα της προόδου, της ευημερίας και της σταθερότητας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ