Ένα βιβλίο χάρισε στους τρεις υποψήφιους, στο πλαίσιο της καταληκτικής ερώτησής της, η Πέτρα Αργυρού. Πρόκειται για το βιβλίο «Τα Εις Εαυτόν».

Ο ΜάρκοςΑυρήλιος ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας και φιλόσοφος που κυβέρνησε την Ρώμη από το 161 έως το 180. Το συγγραμά του «Τα Εις Εαυτόν» που είναι γραμμένο στο ελληνικά, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα κλασσικής στωικής φιλοσοφίας.

Ποιον θεωρείται καλό ηγέτη και ποια χαρακτηριστικά από αυτά που διαθέτει δεν διαθέτουν οι ανθυποψήφιοι, ήταν η ερώτηση που υποβλήθηκε:

Πρώτος απάντησε ο κ.Μαυρογιάννης. Δύσκολο να λέω αρνητικά για αντιπάλους μου. Ένας ηγέτης πρέπει να είναι έντιμος, ειλικρινής, να σέβεται, να είναι απλός και να θεωρεί την εξουσία εργαλείο για να υπηρετήσει καλύτερα τον τόπο του.  

Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δώσει χαρακτηρισμούς για τους ανθυποψηφίους του παρόλο που ήταν μέρος μας κυβέρνησης στην οποία η διαφθορά είχε φτάσει στα ύψη. Στον κ.Μαυρογιάννη υποβλήθηκε σ’ αυτό το σημείο από τον Κυριάκο Πομηλορίδη ότι τους είπε σε κάποια στιγμή αναξιόπιστους (σ.σ τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη). Τότε γελώντας ο κ.Μαυρογιάννης είπε πως «είναι αποδεδειγμένο πως είναι αναξιόπιστοι».

Ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως είναι πολύ ωραία και έξυπνη ερώτηση, ωστόσο συμφωνεί με τον κ.Μαυρογιάννη. «Ζούμε σε μια Δημοκρατία και στη Δημοκρατία πάντα τη λύση τη δίνει ο κυπριακός λαός. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ο ηγέτης να είναι κοντά στον λαό για να γνωρίζει. Αν χάσει την επαφή με τον λαό και την κοινωνία τότε χάθηκε. Πρέπει να είναι ηγέτης για όλους και όχι για τους λίγους και τους φίλους του. Να είναι έντιμος και τίμιος, δεν το συζητώ αυτό. Να γνωρίζει πολύ καλά ότι το αξίωμα που κατέχει έχει ημερομηνία λήξης. Τελευταίο χαρακτηριστικό, είναι να είναι ωφέλιμος και όχι αρεστός», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε μετά από έναν αστεισμό του κ.Μαυρογιάννη ότι «τιμονιέρη θα εκλέξουμε, κυβερνήτη της χώρας. Θέλουμε έμπειρο ικανό, αποτελεσματικό, ζυμωμένο, που πέρασε κρίσεις, που ξέρει να δίνει λύσεις και να φέρνει αποτελέσματα». Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ.Μαυρογιάννης λέγοντας «και να είναι κάτω από κάθε πέτρα». «Κύριε Μαυρογιάννη…» του απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να παρέμβει και η Διευθύντρια ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, Πέτρα Αργυρού να πει «όχι εμένα την Πέτρα φαντάζομαι..» προκαλώντας μια στιγμή γέλιου ανάμεσα στους υποψηφίους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας, «ναι ήμουν κάτω από κάθε πέτρα για τον τόπο μου.

Όταν κρεμόταν από μια κλωστή η διάσωση της χώρας. Λέτε έκανα παρασκήνια.. για να βρίσκω συγκλίσεις για τον στόχο, για τη σωτηρία της χώρας. Και θέλω πολύ ευγενικά να σας απευθυνθώ», είπε βλέποντας τους ανθυποψηφίους του. «Τα υπονοούμενα αν έχετε να τα δηλώσετε απόψε και να μην φύγουμε μέχρι όσες ώρες χρειαστούν.. να μου πείτε έστω και μια πέτρα ή όσες πέτρες θεωρείτε ότι ήμουν και είμαι από κάτω. Υπονοούμενα στην πολιτική ζωή από ανθρώπους που θέλουν να ηγηθούν της χώρας δεν επιτρέπω. Και δεν φεύγω απόψε από το στούντιο μέχρι να ακούσω τις πέτρες που θεωρεί και υπονοεί ότι είμαι από κάτω.. είτε ο κ.Μαυρογιάννης είτε ο κ.Χριστοδουλίδης είτε οποιοσδήποτε δημοσιογράφος ή πολίτης», είπε σε έντονο ύφος.

Παρέμβαση σε αυτό το σημείο έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι ο κ.Νεοφύτου είπε 4 χαρακτηριστικά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου του απάντησε ότι είπε πέντε και θα πει και τα θετικά των δυο. «Είστε πολύ καλοί άνθρωποι. Πολύ καλοί διπλωμάτες. Και είστε έντιμοι άνθρωποι», ανέφερε ο κ.Νεοφύτου.