Συνέντευξη – απολογισμό παραχώρησε στο ΣΙΓΜΑ και στον Γιάννη Καρεκλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για όλα τα θέματα επικαιρότητας, περιλαμβανομένου του Κυπριακού, των ζητημάτων διαφθοράς αλλά και των επερχόμενων Προεδρικών εκλογών.

Ο Πρόεδρος απάντησε και για το θέμα των παρακολουθήσεων και έκανε αναφορά και στις εργασίες της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Σαουδάραβα επενδυτή και τα ταξίδια του ιδίου στις Σεϋχέλλες.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Σαφέστατη στήριξη σε Αβέρωφ – «Να σκεφτούν ποια θα είναι η μοίρα τους»

«Ας μου πουν ότι από ελέγχους καταχράστηκε ο Αναστασιάδης έστω 1 σεντ, ή εμπλέκεται σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.. ας βρεθεί ένας να μου πει να διαφανεί ότι ο Αναστασιάδης καταχράστηκε 1 σεντ. Εξοικονόμησα 4 εκατομμύρια από τις διακινήσεις του Προέδρου… μέσα από μια δωρεά του φίλου μου και συμμαθητή του  Κρις Λαζαρή ο οποίος έκανε δημόσια δήλωση ότι θα καλύπτει τα έξοδα.. και τα μειωμένα ναύλα που μας χρέωνε ο Σαουδάραβας. Να σας πω ότι ουδέποτε υπήρξα δικηγόρος του. Δικηγόρος του υπήρξε μεγάλο γραφείο της Λευκωσίας και μετά άλλο γραφείο της Λευκωσίας. Ο Σαουδάραβας έδωσε μισό εκατομμύριο στον Φορέα για να σπουδάσουν τα παιδιά, επένδυσε 18 εκατομμύρια στην Κύπρο και λόγω της συμπεριφοράς μας αποποιήθηκε την υπηκοότητα κι αυτός και ο αδερφός του. Ζήμιωσε τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ήταν τελικά «ένα σφάλμα εκτίμησης ήταν η αποδοχή ενός ταξιδιού στις Σεϋχέλλες.. όντως αυτό ήταν λάθος εκτίμηση. Είναι τρομερά φιλόξενοι, νιώθουν τρομερή ικανοποίηση αν καταδεχτείς ενόσω είσαι φίλος.. ήταν δυο ταξίδια… το ένα πληρώθηκε με βάση τα ναύλα που χρέωνε… να σκεφτείτε μόνο ότι τέθηκε αεροπλάνο για να μεταβούμε στη Νέα Υόρκη όταν έγινε το ατύχημα.. 60 χιλιάδες ευρώ για 15 μέρες.. ναυλώθηκε ειδικό αεροπλάνο για να έρθω στην Κύπρο να είμαι έγκαιρα εδώ και δεν χρέωσε 1 σεντ επιπλέον».

Θεσμοί της Πολιτείας

Στον Πρόεδρο υποβλήθηκε από τον Γιάννη Καρεκλά ότι κατηγορείται πως είναι ο μόνος Πρόεδρος που ήρθε σε σύγκρουση με τους θεσμούς της Πολιτείας… Γενικό Εισαγγελέα, Κεντρικό Τραπεζίτη, Αστυνομία, Ελεγκτή.. «γιατί επειδή δεν βρίσκετε την κάλυψη που θέλετε;», ήταν η ερώτηση.

«Ποια κάλυψη να θέλω από τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Λησμονείτε ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης εκείνος με τον οποίο ήρθα σε σύγκρουση δέχθηκε να συμβιβαστεί και να φύγει επειδή εξεταζόταν υπόθεση εναντίον του και μάλιστα ζήτησε να του καταβληθούν στο εξωτερικό τα χρήματα; Εκείνο τον τραπεζίτη που έλεγε ότι κρατούσαμε τη Λαϊκή στον αναπνευστήρα μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές; Είναι με αυτόν που λέτε ότι συγκρούστηκα; Υπήρξε μια παρεξήγηση με τον Γενικό Εισαγγελέα η οποία ήταν παρερμηνεία από τον ίδιο. Δεν θέλω να κάνω αναφορά αλλά είχαμε άψογη συνεργασία πλην εκείνης της περιόδου που παρατηρήθηκε μια σύγκρουση».

Διαβάστε επίσης: Απάντηση Αβέρωφ για λογισμικά παρακολούθησης και «περιρρέουσα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχισε λέγοντας ότι «με τον Γενικό Ελεγκτή ουδέποτε είχαμε πρόβλημα.. εκεί που γίνονται κάποιες παρατηρήσεις και το είπα και δημόσια είναι η αυστηρή προσήλωση στα νομικά/νομοτυπικά πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα ανελαστικότητας με κόστος εκατομμυρίων στην Κυβέρνηση. Να μην αναφέρω παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η πιστή υλοποίηση μιας αυστηρής πολιτικής έχει δημιουργήσει ζημιές στο κράτος».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του στο συγκεκριμένο ερώτημα είπε πως «ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε σύγκρουση.. παροδικές συγκρούσεις υπήρξαν επί κάθε Προέδρου. Ο αείμνηστος Τάσσος δεν είχε διαφορές με τον μακαρίτη Εισαγγελέα Νικήτα; Ήταν επειδή ήθελε να τον καλύψει; Υπάρχουν πολλές φορές τα αιτιολογημένα.. που άλλη άποψη έχει ο ένας άλλη ο άλλος».

Σκάνδαλα και διαφθορά

Στον Πρόεδρο υποβλήθηκε το ερώτημα ότι είναι το μαύρο πρόβατο της αντιπολίτευσης..

Ο ίδιος έκανε αναφορά στο ιστορικό του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Υπάρχει ο ισχυρισμός είπε μεταξύ άλλων ότι έγινε εύνοια σε συγκεκριμένες συζύγους για παράδειγμα στη σύζυγο του Σαουδάραβα.. «αυτό που κακοποιείται και δοκιμάστηκε είναι ότι το δίκαιο που καθορίζει πόσες συζύγους μπορεί να έχει ένας άνδρας δεν είναι το δίκαιο της χώρας που επιζητεί την υπηκοότητα αλλά το δίκαιο της χώρας από την οποία κατάγεται. Υπάρχει σχετική απόφαση της Βουλής των Λόρδων που αποφάνθηκε κάτι παρόμοιο σε μια κληρονομική απόφαση. Δεν έγινε εύνοια.. αν υπήρξε παρανομία ως προς την πολιτογράφηση των συζύγων αυτό ήταν ένα από τα κίνητρα που δόθηκε το 2007.

Το πρώην δικηγορικό μου γραφείο από 7200 πολιτογραφήσεις υπέβαλε 61 αιτήσεις». Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη διαδικασία της έγκρισης των πολιτογραφήσεων στο Υπουργικό. Όταν επρόκειτο για πολιτογραφήσεις ήταν μόνο τα αρχικά των ονομάτων. Είναι προς πολιτογράφηση.. πού να γνωρίζεις ότι ο Γ.Κ είναι ο Γιάννης Καρεκλάς και δεν είναι κάποιος άλλος. Μάλιστα.. εγκρίνονταν με μια ταχύρρυθμη διαδικασία…».

«Θέλω να καταγράψω πόση κακοήθεια υπήρξε.. όταν υπήρξε συνάδελφος σας που έγραψε ότι κέρδισα 300εκ.. υπήρξε άλλος δεν θέλω να δώσω χαρακτηρισμούς λέει ότι η σημερινή μου περιουσία είναι 2.5 δις.. έλεος!». Δηλαδή και λίγος σεβασμός. Στα 42 χρόνια παρουσίας μου στην πολιτική μια φορά μόνο στις αρχές κίνησα αγωγή λιβέλου. Δεν το έπραξα τα τελευταία χρόνια για να μην μου πουν ότι προσπαθώ να φιμώσω τον Τύπο. Όμως επανεξετάζω τη στάση μου γιατί δεν είναι δυνατό να ανεχτώ αυτόν τον διορισμό. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση δοκιμάστηκαν στις Βουλευτικές του 2021. Με στενοχωρεί ένα πράγμα: απών ο δικηγορικός σύλλογος του οποίου όντως μέλη του επωφελήθησαν από το πρόγραμμα. Απόντες οι ελεγκτές, λογιστές, απούσες οι εταιρείες ανάπτυξης οι οποίο από τα κόκκινα δάνεια πέρασαν σε εξυπηρετούμενα… έγιναν λάθη, υπήρξε κατάχρηση… αλλά το να αποδίδεις πρόγραμμα που έγινε από άλλους…».

«Άκουσα τον κ.Μαυρογιάννη προχθές να λέει προμήθειες από πολιτογραφήσεις. Να πάρει προμήθειες ποιος ο Πρόεδρος; Να πολιτογραφήσει;», διερωτήθηκε.

Εσωτερική διακυβέρνηση

«Παρέλαβα καμένη γη και τη μετέτρεψα σε καρποφόρα γη. Το 2013 το κράτος βρισκόταν στην κατηγορία των σκουπιδιών από επενδυτικής πλευράς. Είχε διαθέσιμο ρευστό για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για ένα μήνα. δεν μπορούσε να δανειστεί ούτε ένα σεντ από οποιοδήποτε οργανισμό. Μέσα από αποφασιστικότητα και σωστή διακυβέρνηση κατορθώσαμε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο το 2016, να επανέλθει η χώρα στην επενδυτική κατηγορία, να μπορούμε μέσα από οικονομικές συνθήκες πλέον να αντιμετωπίσουμε τη δεύτερη κρίση της πανδημίας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος έκανε εντωμεταξύ και εκτενή αναφορά στη σημερινή κατάσταση της χώρας σε ότι αφορά τα οικονομικά, απαντώντας παράλληλα στα όσα καταλογίζονται στην Κυβέρνηση περί έλλειψης κοινωνικής μέριμνας.

Αναφέρθηκε στα επιδόματα που εφαρμόστηκαν επί διακυβέρνησής του, στην εφαρμογή ΓεΣΥ καθώς και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και στην οικονομική στήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Δεν αμφιβάλλω ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν τα αγνοώ όμως την ίδια ώρα θα πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι έχουμε κάθε λόγο να δώσουμε για να φανούμε αρεστοί σε κάποιους. Παραδίδουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Έχω ανάγκη να παραδώσω πλεονάσματα αν ήμουν ανεύθυνος; Δώστα.. αν είναι να κάνεις πολιτική αρεσκείας.. περνούμε και προεκλογική περίοδο, είναι υποψήφιος ο Πρόεδρος του κόμματος μου, με κάθε λόγο θα ήθελα και θέλω να τον βοηθήσω, θα μπορούσα να δώσω για να μην έχω αντιδράσεις», είπε.