«Το κόμμα σείεται συθέμελα και ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνετε καμένη γη».. είπε ο Γιάννης Καρεκλάς στον Πρόεδρο αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο κόμμα του, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές.
«Το σείεται συθέμελα είναι υπερβολή, το αφήνω πίσω μου καμένη γη είναι πέραν της υπερβολής. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα τελευταία 10 χρόνια είμαι μακριά από το κόμμα, είπε Πρόεδρος. Ως Πρόεδρος δεν ήταν δυνατόν να εμπλέκομαι στα κομματικά. Αν πέτυχε η Κυβέρνηση όμως είναι χάρη στη στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του κόμματος, τα μέλη της κοινοβουλευτικά μέλη. Αν δεν υπήρχαν οι ορθοί χειρισμοί από πλευράς κόμματος εντός της βουλής δεν θα είχαμε μεταρρυθμίσεις», είπε.
«Αν επιχειρείται ένα σχίσμα δεν είναι ευθύνη του Προέδρου αλλά αυτών που θα συνέβαλλαν σε αυτό. Σωστοί χειρισμοί αποτρέπουν ανάλογους κινδύνους αν προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε στα μέλη του κόμματος τα πλεονεκτήματα του ηγέτη της παράταξης, τα πλεονεκτήματα μιας ισχυρής και συνεκτικής παράταξης με τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα που συνέβαλε σημαντικά στην προκοπή του τόπου», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Δεν εκβιάστηκε ο Χριστοδουλίδης - Λυπάμαι που παρέμεινε άλυτο το Κυπριακό
«.. να σας απαντήσω ποιο είναι το αίτιο και το αιτιατό; Λέγεται από πρωί μέχρι βράδυ.. τι είναι ο κίνδυνος και αποδίδεται η ευθύνη στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη».
Συνέχισε λέγοντας ότι «εμπιστεύομαι απόλυτα τα μέλη της παράταξης, ότι προκειμένου να διασώσουν το σπίτι που τους στέγασε τόσα χρόνια δεν μπορεί παρά να ακολουθήσουν και τις αποφάσεις του κόμματος και ιδιαίτερα την υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος που επαναλαμβάνω χάρη στην άριστη συνεργασία που είχαμε και στις πρωτοβουλίες του, πετύχαμε το έργο που πετύχαμε.
Δεν θα εμπλακώ.. καλώ τα μέλη, τους φίλους και υποστηρικτές του κόμματος να σκεφτούν την επομένη ποια θα είναι η μοίρα των ιδίων και του κόμματος. Αυτό το κόμμα έγραψε ιστορία, στέγασε ανθρώπους που πίστευαν σε Αρχές… κτίστηκαν διεθνείς σχέσεις και η προκοπή του κράτους».
Αναφορικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος να αποφευχθεί η διάσπαση.. «όταν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε βούληση τόσο του Προέδρου του ΔΗΣΥ όσο και του κ.Χριστοδουλίδη φρόντισα μέσα από μερικές συναντήσεις.. αρκετές συναντήσεις να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο μιας ανάλογης διττής διεκδίκησης από δυο στελέχη της παράταξης: τον Πρόεδρο και ένα στέλεχος.
Διαβάστε επίσης: Το σφάλμα του ταξιδιού στις Σεϋχέλλες και οι συγκρούσεις με Θεσμούς
Έγιναν κοινές συναντήσεις, υπήρξαν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπήρξε πάντοτε η καλή διάθεση από πλευράς Προέδρου του κόμματος να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια ομαλή έξοδο από τις διαδικασίες που προέβλεπε το καταστατικό, αν αυτό ήταν αναγκαίο. Στις διάφορες διαβουλεύσεις που είχαμε και αφού θεώρησα ότι ικανοποιούντο οι ανησυχίες και του κ.Χριστοδουλίδη, θα έκανε ο Πρόεδρος του κόμματος σε μια δήλωση, πριν από αυτό θα έκανε δήλωση και ο κ.Χριστοδουλίδης. Υπήρξε διαφωνία ως προς τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος λόγω του ότι ο ΔΗΣΥ ήταν κυβερνώσα παράταξη. Παρά ταύτα ετοιμάστηκε μια δήλωση από πλευράς μου που θα αφορούσε τον κύριο Χριστοδουλίδη.. για την οποία όμως διαφώνησε ο ίδιος και τελικά δεν έγινε κατορθωτό και έγινε αυτό που μαρτυρούμε σήμερα. Να έχει ο ΔΗΣΥ τον Πρόεδρο του υποψήφιο και ένα στέλεχός του που κατέρχεται ως ανεξάρτητος με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Σαφέστατη στήριξη σε Αβέρωφ – «Να σκεφτούν ποια θα είναι η μοίρα τους»
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να πει – αν θυμάται – τι έγραφε μέσα αυτή η δήλωση. Ο ίδιος απάντησε, «κοιτάτε.. δεν ήταν δήλωση δική μου.. θα ήταν δήλωση του κ.Χριστοδουλίδη.. αφορά θέματα που θα υιοθετούντο ή θα απορρίπτοντω..». αναφορικά με το αν η παραίτηση Χριστοδουλίδη εκβιάστηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου είπε, «όχι ήταν καθαρά θέμα ανάληψης ευθύνης από τον κ.Χριστοδουλίδη διότι γνώριζε ότι σε περίπτωση που διεκδικούσε δεν είχα άλλη επιλογή παρά να στηρίξω τον Πρόεδρο της παράταξης που υπηρέτησα όχι χωρίς κόστος για 32 τόσα χρόνια».
Αναφορικά με την πορεία Χριστοδουλίδη και τα όσα λέγονται περί στήριξης του από τον ίδιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρόκειται περί αστεϊσμού γιατί πρώτη φορά ακούω ότι μπορεί να επιβάλλεις στον άλλο τι ελεύθερα δικαιούται να πράξει. Και ο κ.Μαρκίδης ήταν ηγετικό στέλεχος, ενδεχόμενα να ευθυνόταν και για εμένα ευθυνόταν (σ.σ Θεός να τον μακαρίσει).. συνεπώς πώς είναι δυνατό ότι έπρεπε να επιβάλω. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει όπως θέλει. Ούτε υπήρξα δικτάτορας ούτε θα μπορούσα να πω δεν σου επιτρέπω. Εγώ έχω υποχρέωση ως ένας από τους σημαντικά συνεισφέροντες στην ενδυνάμωση του ΔΗΣΥ, να πω την άποψη μου και τους κινδύνους από τη διάσπαση μιας παράταξης που μόνο θετικά έχει να καταγράψει στα δρώμενα της πατρίδας».
Για το αν σκοπεύει να κάνει κάτι άλλο, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να διαφυλάξει τον θεσμικό ρόλο. Η θέση μου είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται ουδεμίας μα ουδεμίας αμφισβήτησης. Η θέση μου είναι στήριξη σε εκείνον που υπαγορεύει η παράταξη και μάλιστα που τον θεωρώ ικανό να υποστηριχθεί. Τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως Πρόεδρο της παράταξης. Η θέση μου και η πρόσκληση μου προς τα μέλη της παράταξης είναι σαφέστατη. Οφείλουν να στηρίξουν τον Πρόεδρο της παράταξης και να διαφυλάξουν την ενότητα της».