Η δεύτερη εισήγηση της Κύπρου, συνέχισε, αφορά στην τροποποίηση της διαδικασίας της αίτησης ασύλου και όπως διευκρίνισε «για να περιορίσουμε τους θανάτους στις θάλασσες, για να περιορίσουμε τον πλουτισμό των διακινητών, για να τερματίσουμε αυτήν την εργαλειοποίηση που υφιστάμεθα σαν χώρα, και όχι μόνο εμείς, έχουμε καταθέσει εισήγηση όπως οι αιτήσεις ασύλου να κατατίθενται από τους αιτητές εκτός ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής τους, είτε στις χώρες διέλευσης».

Υπάρχει μεγάλος αριθμός  χωρών που αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις της Κύπρου δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αναφερόμενος  στα αιτήματα της πλευράς μας για το μεταναστευτικό κατά το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει έδαφος για προώθηση τους.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου  του ήρωα Παναγιώτη Τουμάζου, που τελέστηκε στον Ιερό  Ναό  Αγίας Παρασκευής στην Επισκοπή Λεμεσού, ο ΥΠΕΣ είπε πως στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περασμένη Παρασκευή, «η Κύπρος  έδωσε το στίγμα για το πώς μπορεί να κινηθεί κατά τη δική μας εκτίμηση η Ευρώπη».

«Έχουμε δει να καταγράφονται θάνατοι ανθρώπων στις θάλασσες, έχουμε δει να γίνεται μια απίστευτη εργαλειοποίηση των μεταναστών, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό, η πλευρά μας κατέθεσε δυο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, «τις οποίες αυτή τη βδομάδα αναμένω ότι θα τύχουν επεξεργασίας από τα κράτη μέλη».

Ο κ. Νουρής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει έδαφος για την προώθηση των συγκεκριμένων αιτημάτων», ενώ αναφερόμενος στο πρώτο, είπε πως αφορά στην επαναξιολόγηση των λεγόμενων «ανασφαλών χωρών», από τις οποίες καταγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ροών, χωρίς να  δικαιολογείται και να αιτιολογείται, όπως είπε, η λεγόμενη ανασφάλεια σε αυτές τις χώρες.

«Ήδη έχω αναφέρει το παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών, ότι στην Κύπρο, μέσα από έλεγχο 4.000 φακέλων Σύρων που προέρχονται από μια χαρακτηρισμένη ανασφαλή χώρα, 697 φαίνεται να πηγαινοέρχονται στη Συρία και ως εκ τούτου είναι η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επανάνοιγμα φακέλου και στο ενδεχόμενο αφαίρεσης της προσφυγικής ιδιότητας,  γιατί προφανώς δεν κινδυνεύουν», σημείωσε ο Υπουργός.

Η δεύτερη εισήγηση της Κύπρου, συνέχισε, αφορά στην τροποποίηση της διαδικασίας της αίτησης ασύλου και όπως διευκρίνισε «για να περιορίσουμε τους θανάτους στις θάλασσες, για να περιορίσουμε τον πλουτισμό των διακινητών, για να τερματίσουμε αυτήν την εργαλειοποίηση που υφιστάμεθα σαν χώρα, και όχι μόνο εμείς, έχουμε καταθέσει εισήγηση όπως οι αιτήσεις ασύλου να κατατίθενται από τους αιτητές εκτός ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής τους, είτε στις χώρες διέλευσης».

Εξήγησε ότι, σύμφωνα με την πρόταση, οι αιτήσεις θα εξετάζονται από την ενδιαφερόμενη χώρα, «και εάν εγκριθεί ο αιτητής, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κανέναν διακινητή, χωρίς να εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο, να μπορεί να ταξιδέψει στην ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τον ενέκρινε».

«Οι πρώτες εκτιμήσεις μου είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός  χωρών που το αντιμετωπίζει θετικά. Είναι κάτι το οποίο προσδοκούμε ότι εάν υιοθετηθεί θα μειώσει δραστικά τις ροές, κάτι από το οποίο υποφέρει κυριολεκτικά η Κύπρος», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κατάχρηση επιδοματικής πολιτικής αλλά και φιλοξενίας από Σύρους, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς που έχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, παίρνουν επιδόματα και ακολούθως επιστρέφουν στη χώρα τους.

Σημείωσε ότι είναι γι’ αυτό που στο Συμβούλιο έχει καταθέσει ο ίδιος συγκεκριμένα στοιχεία και τόνισε πως δεν είναι πρόθεση να τιμωρηθούν όλοι οι αιτητές, αλλά να μην τυγχάνουν στήριξης αυτοί που δεν την δικαιούνται.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιος παίρνει την απόφαση για την άρση του χαρακτηρισμού της «ανασφαλούς περιοχής», ο Υπουργός είπε ότι  «είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία θέλουμε να είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι στις πολιτικές της» και πρόσθεσε ότι «ήδη ένας αριθμός χωρών προβαίνουν σε αυτή τη χαρτογράφηση ιδιαίτερα της Συρίας».

«Αυτή τη στιγμή έχεις κυκλοφορήσει χάρτης μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες επαρχίες της Συρίας για την επικινδυνότητά τους», συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως πρόκειται για συγκεκριμένες περιοχές και όχι την ολότητα της χώρας.

Καιρικά φαινόμενα

Κληθείς, εξάλλου, να απαντήσει για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, υπενθύμισε πως κάθε Απρίλιο  διενεργούνται επαρχιακές και παγκύπριες συντονιστικές συναντήσεις στις οποίες γίνεται κατανομή ρόλων.

Πρώτιστο μέλημα, σημείωσε,  είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία εντέλλεται να καθαρίζει τα φρεάτια, τα χωράφια, τα κενά οικόπεδα, κ.ά, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα ενώ υπενθύμισε ότι κυρίως τα προβλήματα καταγράφονται λόγω παρανομιών είτε σε κτίσματα, είτε με  παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. «Αυτά είναι αντικείμενο των αρμόδιων αρχών να τα τρέξουν», υπέδειξε.

Ο Νίκος Νουρής τόνισε ότι οι υπηρεσίες είναι σε απόλυτη κινητοποίηση και πως έχει ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση  με αυτοκίνητα και προσωπικό αλλά και η Πολιτική Άμυνα «είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να παρέχει την όποια δυνατή προσπάθεια».

Η μερίδα του λέοντος και το μεγάλο βάρος ευθύνης, όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών, πέφτει στην πυροσβεστική υπηρεσία «που είμαι βέβαιος ότι επίσης είναι σε επιφυλακή», κατέληξε στη δήλωση του ο Υπουργός Εσωτερικών.