Οι τάφροι των ωκεανών είναι από τα λιγότερο εξερευνημένα μέρη του πλανήτη, αφού σε βάθος έως και 11 χιλιομέτρων το σκοτάδι, τα παγωμένα νερά και η εξωφρενική πίεση των 1.000 ατμοσφαιρών κάνει δύσκολη την οποιαδήποτε προσπάθεια εξερεύνησης.
Παρά το αφιλόξενο περιβάλλον όμως, κάποια πλάσματα ευδοκιμούν σε αυτές τις συνθήκες. Μία νέα έρευνα Αμερικανών και Χιλιανών επιστημόνων αποκαλύπτει ένα νέο, γρήγορο θηρευτή. Η επιστημονική του ονομασία είναι Dulcibella camachaca και πήρε την ονομασία του από τη λέξη “σκότος” στη γλώσσα των κατοίκων στις περιοχές των Άνδεων, για να τονιστεί ο βαθύς, σκοτεινός ωκεανός όπου κυνηγάει.
Πρόκειται για ένα αμφίποδο και οι επιστήμονες βρήκαν τέσσερα από αυτά σε βάθος 7.902 μέτρων.
Έχει λευκό χρώμα, ενώ η μορφολογία του και η ανάλυση DNA δείχνει πως πρόκειται για νέο γένος όσον αφορά την κατάταξη συστηματικής ταξινόμησης οργανισμών. Έχει μέγεθος τεσσάρων εκατοστών, περισσότερο από το διπλάσιο από τους πιο κοντινούς συγγενείς του, Dorotea και Cleonardo.
Σε αντίθεση με άλλα αμφίποδα τα οποία είναι πτωματοφάγα, το Σκότος κυνηγάει την τροφή του, με δύο ειδικά διαμορφωμένα άκρα για να αρπάζει και να συγκρατεί το θήραμα. Η συνηθισμένη τροφή του είναι άλλα, μικρότερα αμφίποδα.
Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς εξερεύνησης των τάφρων, ειδικότερα κοντά στη Χιλή. Αναμένονται και περισσότερες ανακαλύψεις καθώς συνεχίζουμε τη μελέτη της Τάφρου Atacama.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Systematics and Biodiversity.
Πηγή: Unboxholics.gr