Μια φήμη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο υποστηρίζει ότι ένα βίντεο δείχνει την ανακάλυψη ενός 188χρονου Ινδού άνδρα που άγνωστα άτομα βρήκαν να ζουν σε μια σπηλιά. Το βίντεο έδειχνε νεαρούς άνδρες να βοηθούν έναν αδύναμο και πολύ ηλικιωμένο άνδρα να κάνει βήματα με τη βοήθεια του μπαστουνιού του.

Για παράδειγμα, στις 3 Οκτωβρίου, ο χρήστης X @BGatesIsaPyscho δημοσίευσε  το βίντεο στους περισσότερους από 620.000 ακολούθους του, γράφοντας στη λεζάντα, "Αυτός ο Ινδός μόλις βρέθηκε σε μια σπηλιά. Υποτίθεται ότι είναι 188 ετών. Τρελός." Μέσα σε 12 ώρες, η ανάρτηση είχε ήδη λάβει περίπου 27 εκατομμύρια προβολές και 36.000 likes.

Ωστόσο, η αλήθεια ήταν ότι το βίντεο δεν έδειχνε έναν 188χρονο άνδρα που οι διασώστες ή οποιοσδήποτε άλλος βρήκε σε μια σπηλιά. Το Snopes που έκανε την σχετική έρευνα, δεν κατάφερε να εντοπίσει την ακριβή ηλικία του, ωστόσο βρέθηκαν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο άνδρας είναι ο Siyaram Baba και ήταν περίπου 110 ετών από το 2024. Η φήμη πιθανώς προήλθε από έναν λογαριασμό στο Facebook με το όνομα On Zero. Αυτός ο λογαριασμός φιλοξένησε μια παλαιότερη ανάρτηση που βρήκε ότι εμφάνιζε τόσο το βίντεο όσο και την ψευδή λεζάντα.

Ο Siyaram Baba φέρεται να είναι περίπου 110 ετών

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα στη γλώσςα Hindi Navbharat Times, το κλιπ έδειχνε έναν άνδρα ονόματι Siyaram Baba. Σύμφωνα με το Dictionary.com και το Wisdom Library, η λέξη "baba" έχει πολλές σημασίες, όπως "άγιος άνθρωπος", "πνευματικός ηγέτης", "άγιος" και άλλες.

Η αναφορά από τις 2 Ιουλίου 2024 ανέφερε ότι ο Siyaram Baba πιστεύεται ότι είναι 109 ή 110 ετών — όχι 188. Η μετάφραση της Google από τα Χίντι στα Αγγλικά έγραφε εν μέρει:

«Ο Siyaram Baba είναι άγιος του Bhatyan Ashram που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Narmada στην περιοχή Khargone της Madhya Pradesh και ζει εδώ. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική του ηλικία, αλλά λέγεται ότι είναι περίπου 109 ή 110 ετών. Υπάρχει διάσταση απόψεων στις γύρω περιοχές σχετικά με την ηλικία του. Εξαιτίας του οποίου κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική του ηλικία. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι ο Baba είναι 130 ετών. Ωστόσο και ο Μπάμπα δεν έδωσε πληροφορίες για την ηλικία του».

Μέσω του διαλογισμού ο Baba έχει προσαρμόσει το σώμα του στις καιρικές συνθήκες. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία, κάνει όλη του τη δουλειά μόνος του και μαγειρεύει μόνος του. Ο Baba έμεινε στη σιωπή για περίπου 12 χρόνια.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο στη γλώσσα Hindi Satyaagrah.com τον Δεκέμβριο του 2022 ανέφερε ότι ο Σιγιαράμ Μπάμπα ήταν 110 ετών. Ένα βίντεο (αρχειοθετημένο) που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από το κανάλι Argus Digital στο YouTube ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν 110 ετών. Το κανάλι συνδέεται με το Argus News, ένα ειδησεογραφικό μέσο που εξυπηρετεί την ινδική πολιτεία Odisha.

Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι στον κόσμο 

Ο χρήστης @BGatesIsaPsycho  που ανήρτησε το βίντεο αργότερα έγραψε στην δική του ανάρτηση, "Ντρέπομαι που έγραψα ακόμη και το 188. Οτιδήποτε πάνω από 120 θα ήταν γελοίο."

Σύμφωνα με το Associated Press, ο γηραιότερος άνδρας που αναγνωρίστηκε ποτέ από τα Ρεκόρ Γκίνες ήταν ο Ιάπωνας Jiroemon Kimura, ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 116 ετών και 54 ημερών. Εν τω μεταξύ, η γηραιότερη γυναίκα στο Guinness ήταν η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η οποία έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες μέχρι τον θάνατό της το 1997.