Το ματς, όμως, είναι με την Τρόικα
Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα της νέας σύσκεψης της Κυβέρνησης με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, για χάραξη κοινής διαπραγματευτικής τακτικής έναντι της Τρόικας. Πάντως, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο, τη Δευτέρα, επικράτησε κλίμα συναίνεσης, παρά το ότι υπήρξαν και πολλές αποκλίσεις. Βέβαια, το θέμα δεν είναι να διαπραγματευθούμε και να τα βρούμε μεταξύ μας. Το θέμα είναι να τα βρούμε με την Τρόικα. Διότι, δυστυχώς, δεν παίζουμε μόνοι μας στο γήπεδο.

Πρέπει πρώτα να περάσουμε από την... προκριματική φάση του Γιουρόπα Τρόικα Λιγκ, ώστε να μπορέσουμε προκριθούμε στους... χρυσοφόρους ομίλους. Αλλά πρέπει να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο. Ούτε και μπορούμε να... κανονίσουμε το αποτέλεσμα ή να «πιάσουμε» τον διαιτητή. Και κυρίως δεν μπορούμε πια να... κλοτσούμε την μάππαν έξω, όπως ήταν το προσφιλές μας σύστημα μέχρι τώρα. Στην ποδοσφαιρική ορολογία είναι γνωστή η ρήση «Και στο τέλος νικούν οι Γερμανοί». Πολύ φοβούμαι ότι στη δικιά μας περίπτωση, όση καλή απόδοση κι αν έχουμε, «στο τέλος νικά... η Τρόικα».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Για ένα πουκάμισο αδειανό;
Πολύ απλά και πολύ σοφά τα είπε ο Γιώργος Βασιλείου: «Αφού δεν υπάρχει ΑΤΑ, ούτε θα υπάρχει για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια, γιατί μαλλιοτραβιόμαστε»; Μαλλιοτραβιόμαστε επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, κύριε Γιώργο μου. Ακόμα και για ένα ζήτημα το οποίο, στην ουσία, δεν υπάρχει. «Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη», που λέει και ο ποιητής. Όλα τα κόμματα συμφωνούν για τη διατήρηση της ΑΤΑ. Όταν συμφωνούν όλοι, λοιπόν, τι νόημα έχει να απειλεί ο Πρόεδρος του κράτους ότι είναι έτοιμος να κατεβεί στους δρόμους με τους εργαζόμενους, για υπεράσπιση της ΑΤΑ;

Αυτές οι τζάμπα μαγκιές, εκτός του ότι δεν πιάνουν τόπο, δείχνουν και μιαν απογοητευτική έλλειψη σοβαρότητας στη διαχείριση των φοβερών κινδύνων που ζώνουν την οικονομία μας. Χρειαζόμαστε ηγέτες σοβαρούς και μελετημένους, που να πείσουν τους μελλοντικούς δανειστές μας τεκμηριωμένα για τα αιτήματά μας, όχι μόνο για την ΑΤΑ, αλλά και για όλα τα άλλα. Αλλά όταν ντυνόμαστε με την πανοπλία του... Δον Κιχώτη και κάνουμε επιθέσεις εναντίον ανεμομύλων, πώς θα μας πάρουνε στα σοβαρά;
ΜΠΟΞΕΡ

Πολύ άστοχα, Νεόφυτε…
Τι χρειαζόταν σήμερα, μέσα στην αναμπουμπούλα των προεκλογικών αντιπαραθέσεων και της φοβερής οικονομικής δυσπραγίας, ο Φιλοαστυνομικός Σύνδεσμος να… θυμηθεί να τιμήσει, διά των υιών τους, πατεράδες αστυνομικούς; Ο φίλος Νεόφυτος Παπαμιλτιάδου νομίζει ότι άλλη έγνοια δεν έχουμε σήμερα παρά να… αγωνιούμε για τους πατεράδες πολιτικών και δη υποψηφίων, για την όποια προσφορά τους στην πατρίδα;

Γι’ αυτό και με αφορμή τη νέα σύγκρουση και αντιπαράθεση, που ξέσπασε μεταξύ υποψηφίων και κομμάτων με αφορμή την ενέργεια του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου, κρίνουμε ότι η απόφασή του ήταν άστοχη, άκαιρη και άνευ ουσίας και ενδιαφέροντος. Εδώ να φάμε δεν έχουμε και θα ασχολούμαστε με τους πατεράδες των υποψηφίων; Κύριε ελέησον! Νεόφυτε, αστόχησες, δυστυχώς. Δεν έπρεπε να εμπλακείς σε τέτοιες υποθέσεις, έστω και αν διαβεβαιώνεις ότι τα ελατήριά σου ήταν αγνά. Στην πολιτική, δεν υπάρχει… αγνότητα αλλ’ υστεροβουλία.
Σ.Ι.

Ποιος χρειάζεται πάνες ακράτειας

Έγραφα πριν από μερικές μέρες, με αφορμή την πρόταση της Τρόικας για σύνταξη στα 69, ότι σε τέτοια περίπτωση ίσως θα χρειαστεί και ειδικό επίδομα για... «πάμπερς» για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το έγραψα για πλάκα. Όμως τώρα πληροφορούμαι ότι... όντως υπάρχει ειδικό επίδομα για... πάνες ακράτειας. Το παίρνουν κάποιοι λήπτες δημόσιου βοηθήματος. Το θέμα ήρθε στο φως στο πλαίσιο της εξέτασης, από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, νέας νομοθεσίας για περικοπές και αλλαγές σε διάφορα επιδόματα, ανάμεσα στα οποία και επίδομα... δίαιτας. Με τη νέα νομοθεσία θα αλλάξει και η κατάσταση γύρω από τα επιδόματα των (λεγόμενων) αιτητών πολιτικού ασύλου, τα οποία αποτελούσαν πρόκληση για τους ιθαγενείς της νήσου και ιδιαίτερα εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκες.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, οι αιτητές πολιτικού ασύλου θα παίρνουν τώρα κουπόνια για τη διατροφή τους και όχι λεφτά. Από τα στοιχεία που έδωσε ο βουλευτής, υπήρχε χρονιά που ξοδεύτηκαν γι’ αυτούς τους ανθρώπους μέχρι 30 και 40 εκατομμύρια ευρώ. Καιρός, λοιπόν, να τεθούν όλα αυτά πάνω σε μια πιο ορθολογιστική βάση. Τις πάνες ακράτειας δεν τις χρειάζονται οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος. Τις χρειάζονται, όμως, τα... δημόσια οικονομικά, για να σταματήσουν οι... ανεξέλεγκτες εκροές.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Είναι ένας Πρόεδρος χώρας…
Μας το έστειλαν, μας άρεσε πολύ και το δημοσιεύουμε, εξαιρετικά αφιερωμένο στον Πρόεδρο Χριστόφια και σε άλλους Κύπριους πολιτικούς:
Ο κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία να βγαίνει με δυσκολία από τον παλιό «Σκαραβαίο» είναι ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα. Και το παλιό αυτό σκαρί της Volkswagen, που η αξία του είναι μόλις 1.945 δολάρια, είναι η μοναδική πολυτέλεια που έχει επιτρέψει στον εαυτό του. Ο 77χρονος πολιτικός, που δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό αλλ’ ούτε και χρέη, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες ακόμα έναν τίτλο τιμής, αυτόν του πιο φτωχού προέδρου στον κόσμο!

Το παρατσούκλι βγήκε μετά την αποκάλυψη ότι, ενώ ο μηνιαίος μισθός του είναι 12.500 δολάρια, εκείνος κρατάει μόνον 1.250 δολάρια για τα έξοδά του και το υπόλοιπο ποσό, το 90%, το επιστρέφει στο κράτος προκειμένου να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας! Όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Mundo», με τα 1.250 δολάρια το μήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τι συμβαίνει στην ευτυχισμένη και ευημερούσα… Κύπρο. Είναι θέμα χώρας ή θέμα εντιμότητας και νοοτροπίας; Τα σχόλια δικά σας.
ΑΠΟΡΩΝ

Απίστευτη πολιτική σχιζοφρένεια
Φανταστείτε προς στιγμήν τους εργατοπατέρες μας: Χατζηπέτρου, Μωυσέως, Κυρίτση, Διομήδου, στους δρόμους της Λευκωσίας να ηγούνται μιας διαδήλωσης εναντίον των μέτρων της Τρόικας. Και επικεφαλής, με ντουντούκα στο χέρι, τον Πρόεδρο Χριστόφια! Όλοι μαζί να βροντοφωνάζουν: «Λαέ, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα». Ή, «φίδι στον κόρφο μας, η Τρόικα στον τόπο μας». Ή, «Δεν περνά η Τρόικα, δεν περνά ο φασισμός». Ή «ένας είναι ο εχθρός, ο νεοφιλελευθερισμός». Ή «κάτω το επάρατο κεφάλαιο, ζήτω ο κομμουνισμός».

Γελάτε; Υπομειδιάτε; Καγχάζετε; Αγαπητοί εν τραγωδία, ζούμε κωμικές και θλιβερές μέρες. Ιδιαίτερα όταν ακούμε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι με τους συνδικαλιστές και τους εργοδότες (!) θα κατεβεί στους δρόμους και στις πλατείες για να διαδηλώσει. Εναντίον ποίου; Του κακού, άσχετου, ανεπαρκούς, άχρηστου, ανίκανου και ανεύθυνου εαυτού του; Άμα είναι γι’ αυτά, κι εμείς μαζί του! Αντιλαμβάνεστε ότι όταν η πολιτική σχιζοφρένεια καταλαμβάνει τη θέση της λογικής και της σοβαρότητας, ε, τότε, κατά τη χριστόφεια ρήση, αυτός ο τόπος, με τέτοιον επιπόλαιο και ανεύθυνο Πρόεδρο, «δεν έχει υπόθεση». Και είναι φυσικό ότι οδηγείται κατά κρημνόν…
Σ.Ι.

Ανάληψη ευθύνης

Η κ. Χίλαρι Κλίντον, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο της χώρας της στη Βεγγάζη. Είπε ότι την ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού του προξενείου έχει το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι ο Λευκός Οίκος, απολογήθηκε και τόνισε ότι υπεύθυνη είναι η ίδια ως προϊσταμένη του Υπ. Εξωτερικών. Σας θυμίζει κάτι αυτή η δήλωση; Τους δικούς μας πολιτικούς, καλέ, που συμπεριφέρονται τόσο υπεύθυνα κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, ώστε ο κάττος τα ρίχνει στην κάττα, η κάττα στα καττούθκια και στο τέλος όλοι κούππες άπαννες, εκτός από τους νεκρούς φυσικά, που δεν ακούγεται πλέον η φωνή τους, άρα αυτοί φταίνε...
ΑΓΑΝ

Συσσίτια
Αλήθεια, οι αδρά αμειβόμενοι αξιωματούχοι του κράτους χρειάζονται ψήφιση κάποιου νόμου, για να αποκόψουν οι ίδιοι μικρό μέρος των απολαβών τους και να το προσφέρουν ως ενίσχυση στα συσσίτια για τους άπορους; Αφού έμελλε να το δούμε κι αυτό εξαιτίας της ανεπάρκειάς τους;
ΑΓΑΝ