ΑΦΡΟΝΩΣ ολοφύρονται δημοσίως, στριγγλίζουν και μοιρολογούν, γιατί... ξηλώνεται, λένε, το ούτω καλούμενο Διαπραγματευτικό Κεκτημένο των λεγόμενων «διακοινοτικών» συνομιλιών.
 
ΑΦΡΟΝΩΣ διότι αρνούνται να δουν, να εννοήσουν, να παραδεχτούν και να ομολογήσουν ότι:
 
- Αυτό καθεαυτό το Διαπραγματευτικό Κεκτημένο, το οποίο πέτυχε η Τουρκία - Κατακτητής να αποταμιεύσει φέτα-φέτα από τις διαδοχικές ελληνικές υποχωρήσεις στη διάρκεια της διαδικασίας των «διακοινοτικών» συνομιλιών 1977 - 2017 παρήγαγε άχρι τούδε όλα τα πρωταρχικά συστατικά στοιχεία της «λύσης» Δύο Κρατών.
 
ΕΠΙΤΗΔΕΙΑ παλαιόθεν και απαρχής παραπλανητική η ονομασία «διακοινοτικές» για τις εν λόγω συνομιλίες:
- Υπό τον μανδύα της «κοινότητας» ήταν και είναι πάντα η ίδια η Τουρκία. Με τον εκάστοτε εντεταλμένο και αυστηρά ελεγχόμενο από την ίδια εγκάθετό της, τον επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος - ψευδοκράτους, της υποτελούς στην Τουρκία τοπικής διοίκησης στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου. Με πληθυσμό κατ’ αριθμητική πλειονότητα Τούρκων εποίκων και αυστηρά χειραγωγούμενη την τουρκοκυπριακή μειονότητα.
 
ΕΧΟΝΤΑΣ επιτύχει ν’ αρπάξει η Τουρκία από τον ηττημένο του 1974 Ελληνισμό την διαπραγματευτική υποταγή του στην απαίτησή της για Διζωνική Διοικονοτική Ομοσπονδιακή «λύση», κατάφερε να προσθέσει βήμα-βήμα στο Διαπραγματευτικό της Κεντημένο, από τους διαδοχικά υποχωρούντες Έλληνες Κυπρίους συνομιλητές των εντολοδόχων της, ένα προς ένα και τα υπόλοιπα θεμελιώδη συστατικά στοιχεία της «λύσης» Δύο Κρατών:
 
- Την λεγόμενη Πολιτική Ισότητα. Της πολιτικής δηλαδή εξίσωσης της τουρκοκυπριακής μειονότητας του 18%, με το 82% της ελληνοκυπριακής πλειονότητας.
 
- Την μετέπειτα σιωπηρή εγκατάλειψη της έννοιας «δύο κοινότητες» και την αντικατάστασή της με την έννοια των «δύο καθεστώτων». Με σχέση πλέον, την μεταξύ τους «ισοτιμία»: «Δύο πολιτικά ισοτίμων καθεστώτων». Το ένα καθεστώς είναι το τουρκικό κατοχικό Ψευδοκράτος και το άλλο η κυβερνώμενη από τους Έλληνες Κυπρίους Κυπριακή Δημοκρατία.
 
- Την προαγωγή αυτών των Δύο Πολιτικά Ισοτίμων Καθεστώτων, σε Δύο Συστατικά Κράτη , «πολιτείες», «states».
 
- Την παραπέρα προαγωγή της πολιτικής καθεστωτικής ισότητας των Δύο Συστατικών Κρατών σε Ισότιμη Κυριαρχία. Ως «προερχομένη ΕΞΙΣΟΥ από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους», όπως φραστικά καταγράφηκε στο Διαπραγματευτικό Κεκτημένο που κατάφερε να εμπλουτίσει η Τουρκία.
 
ΑΥΤΑ είναι μερικά από τα κύρια διαπραγματευτικά κεκτημένα της Τουρκίας, τα οποία θεμελίωσαν, ως ακρογωνιαίος λίθος, το οικοδόμημα της μορφής και του ουσιοδέστερου περιεχομένου της «λύσης» Δύο Κρατών, Ισότιμων και Ισοκυρίαρχων.
Με φυσιολογικό διαπραγματευτικό επόμενο και απότοκο:
 
- ΕΙΤΕ (α) να συνομολογήσουν μεταξύ τους έναν Συνεταιρισμό Δύο Συγκυρίαρχων Κρατών υπό τον έλεγχο της Τουρκίας,
 
- ΕΙΤΕ (β) να συμφωνήσουν «λύση» Δύο Ανεξάρτητων Κρατών,
 
- ΕΙΤΕ (γ) να διαιωνίζεται περαιτέρω το κατοχικό στάτους κβο.
 
ΤΟ ΜΟΝΟ διαπραγματευτικό... αποκούμπι που απέμεινε έως τώρα στους εκάστοτε Έλληνες Κυπρίους διαπραγματευτές της «λύσης» (διαδοχικούς Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας) είναι ο κανόνας αυτών των διαπραγματεύσεων 1977-2017 που λέει ότι «ουδέν θεωρείται συμφωνηθέν εάν δεν συμφωνηθούν όλα»...