Τεράστια πρόκληση χαρακτηρίζεται η μετατροπή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας σε λειτουργικό τζαμί με το τελευταίο διάταγμα του Ερντογάν για το οποίο απηύθυνε και διάγγελμα στον Τουρκικό λαό.
Οι τακτικές κινήσεις του και οι εμμονικές του ενέργειες σε συμβολικές ημερομηνίες του προηγούμενου αιώνα όπως η 24η Ιουλίου ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης αποσκοπούν σε κάτι βαθύτερο και όλες έχουν τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά και τελικούς στόχους, που εντάσσονται μέσα στο ευρύ στρατηγικό του σχέδιο για επέκταση της Τουρκίας προς 3 κατευθύνσεις. Ανατολικά προς Συρία – Ιράκ - Κουρδιστάν, Νότια προς την Κύπρο και την ΑΟΖ της και δυτικά προς Αιγαίο. Για να πετύχει τους στόχους του χρειάζεται τεράστιο ύψος χρηματοδότησης ώστε να αναπτύξει την μέγιστη στρατιωτική ισχύ που απαιτείται για να ασκεί επιρροή , να επεμβαίνει στο εσωτερικό αδύνατων κρατών και εν τέλει να επεκτείνεται εξασφαλίζοντας παράλληλα πηγές ενέργειας και οικονομικής ενίσχυσης του Τουρκικού κράτους. Η επέμβαση στη Λιβύη με τις τόσες πετρελαιοπηγές , η μελλοντική ανάπτυξη στρατιωτικού αποσπάσματος (βάση στην ουσία) στη Νιγηρία με τις μεγαλύτερες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν είναι τυχαία. Έχει δημιουργήσει απομακρυσμένες βάσεις εξόρμησης και πυρήνες υποστήριξης μελλοντικών επιχειρήσεων που δεν θα είναι κατ΄ανάγκη στρατιωτικές. Η στρατιωτική ισχύς θα χρησιμοποιείται για εκφοβισμό των πιο αδύναμων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι κυρίως στις πλουτοπαραγωγικές πηγές στο έδαφος των υποψηφίων χωρών/θυμάτων. Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτήσει υπό μορφή στρατιωτικών αποσπασμάτων «ειρηνευτικών - ανθρωπιστικών και αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων :
• Βάση στην Αλβανία
• Βάση στην Λιβύη
• Βάση στην Συρία
• Κατοχή εδάφους με παρουσία 30,000 πάνοπλων Τούρκων στην Κύπρο καθώς και Ναυτική - Αεροπορική Βάση
• Βάση στο Κατάρ
• Βάση στο Σουδάν
• Βάση στην Σομαλία
• Στρατιωτικά αποσπάσματα στο Αφχανιστάν-Κόσσοβο-Σκόπια
• Βάση στη Νιγηρία στο άμεσο μέλλον!
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει τις δυνατότητες υλοποίησης των προθέσεων του ενώ στη συνέχεια προκαλεί και διαμορφώνει το επιχειρησιακό περιβάλλον που απαιτείται για την τελική φάση που είναι η εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδίων με πράξεις και ενέργειες σε όλα τα επίπεδα και τομείς. ((Θρησκευτικό-Πολιτικό/Γεωπολιτικό – Πολιτισμικό/Ιστορικό -Κοινωνιολογικό -Στρατιωτικό) .
• Αναδεικνύει ζητήματα που φανατίζουν την Τουρκική κοινή γνώμη ενάντια στον Ελληνισμό και την Δύση και επιδιώκει την συσπείρωση των μουσουλμάνων των άλλων χωρών ώστε να πετύχει την συγκρότηση μιας νέας Ομοσπονδίας Ισλαμικών κρατών με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχη της Ε.Ε. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
• Επιδιώκει την αντίδραση της κοινής γνώμης αλλά και της ηγεσίας στην Ελλάδα - Κύπρο και των Δυτικών χωρών ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον φανατισμό στην Τουρκική γνώμη και τον μουσουλμανικό κόσμο. Ενδεικτικό το γεγονός των δημόσιων δηλώσεων του Ερντογάν ο οποίος ασχολήθηκε δημοσίως ακόμα και με κάποια συνθήματα που γράφτηκαν σε Τζαμί στη Λεμεσό. (πολύ πιθανόν να ήταν προβοκάτσια Τούρκων για πρόκληση φανατισμού στην Τουρκία)
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις διακηρύσσει και προβάλλει διεθνώς για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αποφάσεις που θα λάβει και φροντίζει ώστε να υπάρχει πάντα ένας μεταβατικός χρόνος μεταξύ της απόφασης και της έναρξης εφαρμογής της. Η πρόθεση του για έρευνες γεωτρήσεις νότια της Κρήτης αφού εγκρίθηκε από την εθνοσυνέλευση απαιτεί 90 ημέρες αναμονή πριν την εφαρμογή. Ο χρόνος υλοποίησης τοποθετείται τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εκτιμήσει τις προθέσεις της Ελλάδας η οποία έχει διακηρύξει ότι θα αντιδράσει δυναμικά μέ κάθε μέσο.
Όσον αφορά στην απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, πέραν των παραπάνω αποσκοπεί επιπλέον :
• Στην αποκαθήλωση του Κεμάλ, την συσπείρωση της Τουρκικής κοινής γνώμης και τον αποπροσανατολισμό της από την άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει η Τουρκική οικονομία και τα τουρκικά νοικοκυριά.
• Στην πρόκληση αντιδράσεων στην Ελλάδα και Κύπρο κυρίως ώστε να φανατίσει ακόμα περισσότερο την Τουρκική γνώμη και να προβεί σε περαιτέρω προκλήσεις.
• Την επίδειξη δύναμης προς την Δύση και τους Ορθοδόξους λαούς με την ανοχή της Ρωσίας η οποία μάλλον συμφωνεί γιατί με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι η Ρωσική Εκκλησία παίρνει την εκδίκηση της για την αναγνώριση του Ουκρανικού Πατριαρχείου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
• Είναι μεν μια πράξη πολύ προκλητική που δεν μπορεί όμως να προκαλέσει δυναμική αντίδραση από οποιονδήποτε παρά μόνο λεκτική και την ίδια στιγμή καθιερώνει τον Ερντογάν ως τον θαρραλέο ηγέτη που δεν φοβάται οποιονδήποτε.
Το όραμα του να γραφεί την Ιστορία όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλαμικού κόσμου ως ο μεγαλύτερος ηγέτης μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης τον ωθεί σε αλαζονικές και παρορμητικές πράξεις που απαιτούν από την πλευρά μας ψυχραιμία και συνέργεια με φίλια κράτη αλλά και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απειλές του και να μην μπούμε στο παιχνίδι του απροετοίμαστοι.
Η μοναδική μας διέξοδος σε αυτή την συνεχή προσπάθεια για επιβίωση ενάντια στην αιώνια Τουρκική απειλή είναι ο καθορισμός και διακήρυξη των κόκκινων γραμμών στα κύρια ζητήματα που διέπουν τις καυτές σχέσεις του Ελληνισμού με την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κυνηγάμε εμείς για θερμό επεισόδιο αλλά θα είμαστε οι αμυνόμενοι με όλα τα συνεπακόλουθα όσον αφορά και στη στήριξη μας από τον διεθνή παράγοντα. Η πρόσφατη σθεναρή και σαφής στάση της Ελλάδας στον Έβρο έχει αποδείξει ότι η Τουρκία ενεργεί μόνο εκ του ασφαλούς και χρησιμοποιεί την στρατιωτική ισχύ για εκφοβισμό και προβαίνει σε δυναμικές στρατιωτικές αντιδράσεις μόνο όταν έχει την σιγουριά της υποχώρησης του εκφοβισμένου αντιπάλου .
Όσον αφορά δε στη NAVTEX νότια Καστελορίζου και στις αναμενόμενες ενέργειες της Τουρκίας εκτιμάται ότι εάν τελικά πλεύσει το Τουρκικό ερευνητικό στην περιοχή με συνοδεία φρεγατών θα εκτελέσει την έρευνα στο Ανατολικό τμήμα της περιοχής που δεσμεύτηκε και που είναι εκτός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας. Επειδή ο Ερντογάν επιδιώκει περισσότερο την εξασφάλιση της εικόνας του θα διακηρύσσει στην Τουρκική κοινή γνώμη ότι υλοποιεί αυτά που διακήρυξε! Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι μάλλον θα εκτελέσει παράνομη έρευνα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που δυστυχώς αυτό το ζήτημα δεν βρίσκεται στον κατάλογο των Ελληνικών Εθνικών Συμφερόντων.
Η σημερινή κατάσταση επιβάλλει την δέσμευση των Πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου και διακήρυξη διεθνώς των κόκκινων γραμμών τουλάχιστον στις εξής περιπτώσεις που η παραβίαση τους δεν αφήνει άλλη επιλογή από την δυναμική αντιμετώπιση .
• Εκτέλεση ερευνών ή και γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Ελλάδας ! (Δυστυχώς στην ΑΟΖ της Κύπρου το παιχνίδι χάθηκε όχι απο τις δυνατότητες της Τουρκίας αλλά από την αναλγησία της δικής μας πλευράς που δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημα του χρόνου μιας ολόκληρης δεκαετίας 2008-2018 κατά την οποία η Τουρκία έψαχνε τρόπο να αντιδράσει για τις συμφωνίες και το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.) Αντί να δοθούν τα ενεργειακά οικόπεδα με διαδικασία συμφωνίας Κυβέρνησης με κυβέρνηση πχ ΚΔ-Γαλλια -Ισραήλ όπως γίνεται με εξοπλιστικά προγράμματα (GtoG) για λόγους εθνικής ασφάλειας, συζητούσαν τα Υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών για χρόνια, για το ύψος των ποσοστών χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι το θέμα της ΑΟΖ ήταν και είναι πρωτίστως στρατηγικό και όχι οικονομικό σε εταιρικό επίπεδο.
• Μόνιμη παραβίαση της Εθνικής κυριαρχίας σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής Επικράτειας.
• Οποιαδήποτε Τουρκική στρατιωτική προώθηση στο ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και παράνομος εποικισμός της Αμμοχώστου .
Για να μας υπολογίζει η Τουρκία και να αποτραπεί η υλοποίηση των σχεδίων της σε βάρος μας απαιτείται επικέντρωση των ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στους παρακάτω 3 άξονες:
• Ισχυρή Άμυνα και σαφής καθορισμός κόκκινων γραμμών από την Θράκη-Αιγαίο μέχρι την Κύπρο.
• Ουσιαστική Διπλωματία/Περιφερειακή συνεργασία (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος-Ισραήλ με ηγέτιδα την Γαλλία- με πρακτική εφαρμογή στο επιχειρησιακό επίπεδο σχεδίων στρατιωτικής συνεργασίας, αφαιρώντας από την Τουρκία την δυνατότητα επιτήρησης και ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου) και
• Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου γιατί είναι αλληλένδετη με την ισχυρή άμυνα και επιβίωση.
Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι ο χρόνος πιέζει τον Ερντογάν για να αντέξει τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και να καταφέρει να επιβιώσει πριν τον πνίξει η αντίδραση του πεινασμένου λαού του. Πιστεύει ότι η μόνη του διέξοδος για επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων και παράλληλα η υλοποίηση των επεκτατικών του σχεδίων, είναι οι πλουτοπαραγωγικές και οικονομικές πηγές των λαών που φαίνεται ότι σήμερα βοηθά (βλέπε Λιβύη) αξιοποιώντας παράλληλα τις ευνοϊκές συγκυρίες της αλλοπρόσαλλης Προεδρίας Τραμπ και την ανοχή του Πούτιν. Όσο λιγοστεύει ο χρόνος του ο κίνδυνος για τον Ελληνισμό αυξάνεται ! Αποτροπή του πολέμου μεν αλλά αν αναγκαστούμε να αμυνθούμε θα πρέπει νάμαστε προετοιμασμένοι και να επιλέξουμε σε ξηρά και θάλασσα το νέο Μαραθώνα και Σαλαμίνα ενάντια στους βαρβάρους...
Άρθρο -Ανάλυση
Κωνσταντίνου Φυτιρή
Υποναυάρχου ε.α