Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβεβαιώσει ξανά, αν χρειαζόταν, ότι η Τουρκία δεν διστάζει να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται κάθε προσφερόμενη ευκαιρία για να προωθεί τα επεκτατικά και κατακτητικά σχέδιά της σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά από δεκαετίες τουρκοφοβίας και τρεμαλέας αντιμετώπισης της Τουρκίας, ίσως οι ηγεσίες στην Αθήνα και στην Λευκωσία να έχουν αντιληφθεί, επιτέλους, το φοβερό και ολέθριο τίμημα που ο Ελληνισμός είναι πιθανόν να πληρώσει και πάλι εξαιτίας της διαχρονικά αδιέξοδης πολιτικής κατευνασμού και εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου.
Ατελέσφορος μαραθώνιος
Οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία άρχισαν επί χούντας, από τη δεκαετία του ‘70. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η ήττα της Ελλάδος ως εγγυήτριας και Μητέρας Πατρίδας, ανέτρεψε τα πολιτικο-στρατιωτικά δεδομένα.
- Αθήνα και Λευκωσία επιδίδονται έκτοτε σε έναν ατελέσφορο μαραθώνιο διπλωματικών και πολιτικών προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διά συνεχών προσχωρήσεων στις τουρκικές απαιτήσεις. Με την φρούδα ελπίδα ότι θα πείσουν την Τουρκία να συναινέσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Ιστορικά αμαθείς και με πλήρη άγνοια της τουρκικής στοχοθεσίας, μέχρι σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος επιμένουν στηρίζονται μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, σε ψηφίσματα και φραστικές δηλώσεις υποστήριξης από τρίτους. Δεν θέλησαν να κατανοήσουν ότι το Διεθνές είναι, δυστυχώς, το Δίκαιο του Ισχυρού. Και ότι στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις λειτουργούν μόνο τα συμφέροντα.
Σοβαρά κράτη, τα οποία μελετούν, αναλύουν, σχεδιάζουν και προβλέπουν για το μέλλον, προασπίζονται τα συμφέροντά τους όχι μόνο διά της διπλωματικής και πολιτικής οδού αλλά και με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Διότι εμφανώς έχουν μελετήσει και υιοθετήσει τις υποδείξεις του Θουκυδίδη και του Σουν Τζου.
- Ελλάδα και Κύπρος καθήλωσαν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα για χρόνια, μείωσαν την θητεία, εξέθρεψαν τον εθνομηδενισμό και με ασύγγνωστη επιπολαιότητα απέτυχαν να αντιληφθούν ότι στην απέναντι όχθη του Αιγαίου χτίζονταν πυρετωδώς οι νέες τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας.
Μια παρήγορη εξέλιξη, αλλά ελλιπής, είναι η σύμπηξη διμερών, τριμερών και τετραμερών συνεργασιών με γειτονικές και άλλες φίλες χώρες. Απομένει και επιβάλλεται η σύμπηξη, κατεπειγόντως, και στρατιωτικών συμμαχιών.
Τουρκική πολεμική βιομηχανία
Πριν από λίγους μήνες, ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε μια ωμή ομολογία, η οποία είναι επιβεβαιωτική της τουρκικής πολιτικής. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τρίτες χώρες και δη συμμαχικές, δεν παραχώρησαν οπλισμό στην Τουρκία. Εξαιτίας τούτου, πρόσθεσε, η χώρα αποφάσισε να παράγει τα δικά της όπλα και πυρομαχικά.
Μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, το 2003, αυξήθηκαν δραστικά τα ναυπηγεία (σήμερα ξεπερνούν τα 40!) και αναπτύχθηκε η πολεμική βιομηχανία. Έτσι, σε διάστημα 17 χρόνων, η Τουρκία πέτυχε να καλύπτει το 90% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της σε εξοπλισμούς από την εγχώρια πολεμική βιομηχανία.
- Κατασκευάζει πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, πυραύλους, άρματα, πυροβόλα και, επ΄ εσχάτων, αναδεικνύεται και σε κατασκευαστή drones. Εντός του έτους θα αποκτήσει και το πρώτο αεροπλανοφόρο, το «Ανατολού» ενώ σχεδιάζει και δεύτερο, το «Θράκη».
Μετά την τουρκική εισβολή, στις 4/5/2019, και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία πρόβαλε δυναμικά και επιθετικά την ναυτική ισχύ της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Εδώ και ένα χρόνο πολιορκεί την Κύπρο, τρυπά για έκτη φορά την ΑΟΖ της και μάλιστα σε θαλασσοτεμάχια που αδειοδοτήθηκαν σε ξένες εταιρείες-κολοσσούς και ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο υβριδικών ή και πολεμικών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Παταγώδης ήττα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η Τουρκία αναβάθμισε ξανά και επιθετικά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο το Αιγαίο, ακόμα και στον Έβρο. Αρκετές φορές, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Στις αρχές του χρόνου και ειδικά πριν από το Πάσχα, το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν επιχείρησε να εξαποστείλει στην Ελλάδα χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Πρώτα για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα χρήματα. Και, δεύτερον, για να γονατίσει την Ελλάδα διά των παράνομων, κατευθυνόμενων και οργανωμένων μεταναστευτικών ροών.
- Η «επιχείρηση Έβρος» υπήρξε μία παταγώδης αποτυχία και ήττα για την Τουρκία επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έγκαιρα και αποφασιστικά, με τη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού, αντέδρασε αποτελεσματικά κατά της τουρκικής επιθετικότητας.
Όμως, ο Ερντογάν δεν ορρωδεί, ακόμα και σήμερα που η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
>Γιατί, λοιπόν, η Τουρκία, επιμένει να προκαλεί;
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ειδικά μετά την κρίση στα Ίμια (1996), ισχύει μία τουρκοφοβική πολιτική τεχνοτροπία, η οποία εστιάζεται σε δύο πυλώνες.
Α) Δεν θα δώσουμε αφορμή στην Τουρκία για να μας σύρει σε ένα θερμό επεισόδιο που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε σύρραξη. Η Αθήνα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και, τώρα, του κορωνοϊού, δεν αντέχει σε πολεμικές περιπέτειες. Η Τουρκία το γνωρίζει, όπως γνωρίζει και τον
Β) πυλώνα της ελληνικής πολιτικής. Ότι, δηλ. Αθήνα και Λευκωσία στηρίζονται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε Διεθνείς Οργανισμούς ως μέσα δήθεν ανακοπής της τουρκικής επιθετικότητας. Και οι δύο πρωτεύουσες ψαλμωδούν το γνωστό τροπάρι ότι δεν επιθυμούν «στρατιωτικοποίηση» των όποιων διαφορών τους με τη χώρα του Αττίλα.
- Αλλ’ η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο έχει στρατιωτικοποιήσει στο έπακρο τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, επικαλούμενη το… Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για να προσδώσει μια κατ’ επίφαση νομιμοποίηση στις έκδηλες παρανομίες της.
>Μέχρι πού η Τουρκία θα οδηγήσει την κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο;
Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιβάλει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας ώστε να παρουσιαστεί από θέσεως ισχύος όταν με επιτηδειότητα αθώας περιστεράς θα απαιτεί… συνομιλίες για επίλυση των δήθεν διαφορών. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι επειδή, με βάση όλα τα δεδομένα, ο Ερντογάν αναμένεται να προβεί στις πιο κάτω επιθετικές ενέργειες:
=Πρώτο, θα εξαπολύσει νέο κύμα παράνομων μεταναστών, πρώτα στον Έβρο. Την περ. Κυριακή (24.5.2020), σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αττάλειας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, εξήγγειλε ότι, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα υπάρξει νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα.
- «Λόγω της πανδημίας η ροή των μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και να ξαναπάνε εκεί. Και δεν το λέω ως απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος ΥπΕξ ισχυρίστηκε ότι το προσφυγικό είναι θέμα κοινό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίωσε ξανά απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας προς Τούρκους πολίτες, επικαιροποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Φράχτης 80 χιλομέτρων
Είναι περισσότερο από σαφές ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει σύντομα νέα επίθεση στον Έβρο, διά μίας νέας μαζικής εισβολής παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Ήδη, όμως, η Αθήνα έχει κατασκευάσει ισχυρό φράκτη 40 χλμ στα σύνορα με την Τουρκία, ο οποίος θα επεκταθεί στα 80 χλμ.
Αυτό ενόχλησε έντονα την Άγκυρα επειδή ματαιώνει τα σχέδιά της για νέα εισβολή παράνομων μεταναστών. Έτσι, επιχειρήθηκε αμφισβήτηση της ροής του Έβρου, προσπάθεια κατάληψης νησίδας μερικών στρεμμάτων και πρόκληση έντασης.
=Δεύτερο, την ίδια μέρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος. Μιλώντας σε εκδήλωση πάνω σε φρεγάτα, έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» (δηλ. από την Ελλάδα), τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή πρόκληση», και ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί «να τις εξηγήσει».
- Ταυτόχρονα, επανέλαβε την γνωστή τουρκική θέση πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή».
Δημιουργία τετελεσμένων
Αν ληφθεί υπόψη η νέα κλιμάκωση τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, η διεκδίκηση σχεδόν όλης της Κρήτης (!) και άλλων 18 ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, ως τουρκικών, είναι εξίσου σαφές ότι η Τουρκία θα εντείνει την κρίση διά του μεταναστευτικού σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Με τη βελτίωση του καιρού, πρέπει να αναμένονται μαζικές παράνομες μεταναστευτικές ροές προς ελληνικά νησιά.
=Τρίτο, όπως ο εκλεκτός συνάδελφος, Κώστας Βενιζέλος, αποκάλυψε (στον «Φιλελεύθερο», 24.5.2020), «η Άγκυρα προχωρεί σε νέα επιδρομική ενέργεια, αυτήν τη φορά νοτίως της Κρήτης, αρχίζοντας βαθμηδόν την υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Η Τουρκία θα στείλει το ερευνητικό σκάφος ‘Φατίχ’, για σεισμικές έρευνες εντός Ιουλίου στην περιοχή, εφαρμόζοντας από τη μια το λεγόμενο Μνημόνιο και δοκιμάζοντας, από την άλλη, τα αντανακλαστικά της Αθήνας».
- Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα θα αξιοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να παραβιάσει και αμφισβητήσει την ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα για να διαπιστώσει τα όρια των ελληνικών αντιδράσεων.
Η Τουρκία είναι ήδη σημαντικός δρων στον λιβυκό εμφύλιο. Θα χρησιμοποιήσει το λιβυκό χαρτί όχι μόνο ενεργειακά αλλά και πολιτικά για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θα καταφύγει, όπως και η Κύπρος, σε καταγγελίες και εκκλήσεις συμπαράστασης;
Ούτε μία πυραυλάκατο!
=Τέταρτο, ο Ερντογάν θεωρεί την Κύπρο ως τον αδύναμο, ελεγχόμενο και σχεδόν κατακτημένο κρίκο:
Α) διότι ήδη κατέκτησε σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να ρίξει ούτε μία ντουφεκιά. Και συνεχίζει να την τρυπά χωρίς συνέπειες από κανέναν.
Β) διότι η Αθήνα, ως εγγυήτρια, πέρα από φραστικές αντιδράσεις, δεν έστειλε ούτε μία πυραυλάκατο, έστω, για να σημειώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία.
Γ) διότι γνωρίζει ότι δεν έχει καμία αξία και σημασία η διακήρυξη της Λευκωσίας, διά των γνωστών δηλώσεων Χριστοδουλίδη, ότι η Κύπρος είναι πολιτικά και νομικά θωρακισμένη.
- Δ) διότι κανείς από τους ξένους δρώντες – ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, ΟΗΕ – δεν πρόκειται να αντιδράσουν έμπρακτα κατά της Τουρκίας.
Ε) διότι οι πετρελαϊκές εταιρείες, πάνω στις οποίες κτίστηκε ολόκληρη επίσημη μυθοπλασία όπως και τα κράτη, στα οποία ανήκουν, δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για χάρη της Κύπρου. Η Ιταλία, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι απτά παραδείγματα.
Μετέωρο ενεργειακό πρόγραμμα
ΣΤ) διότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είναι μετέωρο, παραπέμπεται στον χρόνο και, προπάντων, στο έλεος της Τουρκίας από πλευράς ασφάλειας, αφού οι πανέξυπνοι κυβερνώντες και τα πολιτικά κόμματα δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την στρατιωτική πτυχή. Δηλ. να πράξουν ό,τι έγκαιρα έπραξε το Ισραήλ, διά της δημιουργίας ισχυρής αεροναυτικής δύναμης προστασίας των εξεδρών και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.
Ανάλυση των δεδομένων όπως αυτά σημειώνονται στον Έβρο, στο Αιγαίο, στον λιβυκό εμφύλιο και στην Αν. Μεσόγειο, τα παιγνίδια συμφερόντων, η δραματική ανατροπή σχέσεων, η σημασία και ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και, ειδικά, η επιβολή της ως υπολογίσιμου πλέον δρώντα στις διενέξεις, καλλιεργούν ξανά ένα πρόσφορο κλίμα στην τουρκική επιθετικότητα.
Τουρκικά τετελεσμένα
Ήδη και άλλοι αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, δεν αποκλείουν η τουρκική επιθετικότητα να οδηγήσει σε πρόκληση περιορισμένης έντασης θερμού επεισοδίου ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να συρθούν κυριολεκτικά σε συνομιλίες αλλά υπό το βάρος και την απειλή νέων τουρκικών τετελεσμένων.
Η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να ηχήσει ως βροντερή καμπάνα στην Αθήνα και στην Λευκωσία ώστε, επιτέλους, πρώτον, να εγκαταλείψουν την ολέθρια τουρκοφοβική πολιτική του κατευνασμού και εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου. Και, δεύτερον, να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις τα συμφέροντα και τα δίκαια του Ελληνισμού θα διασφαλιστούν έναντι της τουρκικής ή και άλλης επιβουλής.