Του Χρήστου Γιανναρά

Το Κυπριακό παραμένει μια από τις πιο μακροχρόνιες και πολύπλοκες διαφορές στη διεθνή σκηνή. Οι πρόσφατες προτάσεις του Κύπριου Προέδρου για το άνοιγμα προσθέτων οδοφραγμάτων, στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για διάλογο και ειρηνική συνύπαρξη. Ωστόσο, η Τουρκική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τη διχοτομική προσέγγιση των “δύο κρατών”, καταστρατηγώντας συστηματικά το καθεστώς της νεκράς ζώνης και προκαλώντας εντάσεις.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να διερωτηθεί, προς τι η τόση επιμονή για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων; Είναι ίσως το τελευταίο αντικείμενο, που προσφέρεται για συζήτηση, μέσα στα πλαίσια της διατήρησης της θνήσκουσας διαδικασίας συνομιλίων; Είμαστε σίγουροι ότι ο Πρόεδρος δεν εθελοτυφλεί και ότι αντιλαμβάνεται τόσο το τέλμα που έχει βρεθεί η διαδικασία όσο και τις πολύ δυσοίωνες προοπτικές για ουσιαστική διαπραγμάτευση; Εκτός βέβαια εάν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη “ρηξικέλευθη” πολιτική και υποδείξεις – πρακτικές γιουσουφισμού και κατευνασμού - του Υπουργού Εξωτερικών της Μητέρας Πατρίδας – για γενναίες αποφάσεις!!! Έχουμε βέβαια δει και τα αποτελέσματα και τα “ήρεμα νερά” του Αιγαίου που οργώνονται συνεχώς από τον Τουρκικό στόλο, τον απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχική ακεραιότητα της Ελλάδος μέσα από τη Γαλάζια Πατρίδα και τους Γαλάζιους Ουρανούς και τους χάρτες που ήδη έχουν γίνει αντικείμενο διδασκαλίας στα τουρκικά σχολεία.

Έχοντας προαναφέρει όλα αυτά και εν μέσω της αναταραχής στην περιοχή μας, πόσο ρεαλιστική είναι η συζήτηση για Μ.Ο.Ε. υπό αυτές τις συνθήκες; Πόσο αληθινή μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία όταν μας απειλούν συνεχώς;

Πριν όμως συζητήσουμε τα ΜΟΕ, θα ήταν καλό να ανατρέξουμε σχεδόν 45 χρόνια πίσω και να ξεσκονίσουμε τη μνήμη των χρυσόψαρων της πολιτικής σκηνής με την έκθεση στρατηγικής για πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων, που είχαν εκπονήσει οι Tompson & Tompson, μία γνωστή εταιρεία στρατηγικής που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προς όφελος της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Η μελέτη από τον οίκο Tompson & Tompson τη δεκαετία του 1980 είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων περιοχών στην Κύπρο. Παρά το ότι εκπονήθηκε σε μια περίοδο όπου η διεθνής απομόνωση του ψευδοκράτους ήταν απόλυτη, οι ενέργειες και τακτικές που πρότεινε αποδεικνύουν πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είχαν οργανωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της κατάστασης. Η μελέτη περιλάμβανε πολλά από τα στοιχεία που σήμερα παρατηρούνται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και η σύγκριση αυτών των προτάσεων με τα σημερινά ΜΟΕ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΦΥΣΗ;

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται στην Κύπρο παρουσιάζονται ως ένας μηχανισμός για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάλυση αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόλυτη εφαρμογή των εισηγήσεων-μέτρων των Tompson & Tompson που εξυπηρετούν και προωθούν συστηματικά ΜΟΝΟ τα τουρκικά συμφέροντα και αποτελούν ένα επικίνδυνο εργαλείο σταδιακής αποδοχής της διχοτόμησης. Αντί να οδηγούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, τα ΜΟΕ έχουν συμβάλει στη σταδιακή εμπέδωση της de facto κατάστασης, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα, συμβάλλοντας στην αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια αυτά προωθήθηκαν σταδιακά μέσω των Βρετανικών παρεμβάσεων και εμπλοκής των στη διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο νησί και μετά από οιανδήποτε λύση.

Από την αρχή της εφαρμογής τους, τα ΜΟΕ είχαν ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση θεσμών του ψευδοκράτους. Η απευθείας συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό τη σκέπη των ΜΟΕ έχει καταλήξει σε μια σιωπηρή αποδοχή της κρατικής οντότητας του κατοχικού καθεστώτος. Παραδείγματα όπως η λειτουργία της Επιτροπής Αγνοουμένων, η εμπορική δραστηριότητα μέσω της Πράσινης Γραμμής και η αναγνώριση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων των Τουρκοκυπρίων, δείχνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται σε μια de facto συνδιαχείριση του νησιού. Αυτή κι’ αν ήταν μία από τις κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του σχεδίου Tompson & Tompson και βέβαια στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας από τα τέλη της δεκαετίας του 50 με τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί πλήρως τα ΜΟΕ για να προωθήσει τη στρατηγική της. Κάθε μέτρο που φαίνεται αθώο στην πραγματικότητα συμβάλλει στην εμπέδωση της διχοτόμησης. Η Ελληνοκυπριακή ηγεσία, εγκλωβισμένη στη ρητορική της “επαναπροσέγγισης”, έχει καταλήξει να συναινεί σε μια διαδικασία που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα. Για τη στήριξη αυτής της πολιτικής βέβαια επιστρατευτήκαν “χρήσιμοι ηλίθιοι” στην ελληνοκυπριακή πλευρά περιλαμβανομένων πολιτικών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, οργανώσεων και συνόλων, ως επίσης “Opinion Leaders”. Η απουσία μιας επιθετικής πολιτικής αποτροπής έχει ως αποτέλεσμα την παγίωση της de facto διχοτόμησης, με τρόπο που καθιστά τη λύση της Ομοσπονδίας ένα διαρκώς απομακρυνόμενο ενδεχόμενο.

Αυτό βέβαια δημιουργεί εύλογα ερωτήματα έναντι της διαχρονικής προσπάθειας των διαφόρων κύκλων εντός των ελευθέρων περιοχών που προωθούν παθιασμένα και ανυποχώρητα την υλοποίηση και προώθηση των ΜΟΕ, ποιων τα συμφέρονται εξυπηρετούν; Γιατί συνεχίζουν αυτήν την πολιτική αφού είναι ξεκάθαρο ότι τα ΜΟΕ είναι απλά οι Προτάσεις Tompson & Tompson καλυμμένα με πρoβειά;

Η σύγκριση των βασικών σημείων των προτάσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη των Tompson & Tompson και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία προώθησαν οι Άγγλοι και Ευρωπαίο, δεν αφήνουν παρά μόνο μία επιλογή! Τον άμεσο τερματισμό των!!!!

ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

*Tompson & Tompson - Η μελέτη πρότεινε την ενίσχυση της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά με στόχο την προβολή του ψευδοκράτους ως "ανεξάρτητου κρατικού σχηματισμού". Υπογράμμιζε τη σημασία του να ανοίξουν κανάλια συνεργασίας που θα δώσουν στους Τουρκοκύπριους πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, κυρίως από τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την αφαίμαξη της και αποδόμηση της.

*Σύγχρονα ΜΟΕ - Τα σημερινά ΜΟΕ για το άνοιγμα οδοφραγμάτων παρουσιάζονται ως μέτρα προσέγγισης και διευκόλυνσης της κινητικότητας. Ωστόσο, το άνοιγμα έχει οδηγήσει σε άνιση εκμετάλλευση, με τους Τουρκοκύπριους να απολαμβάνουν πρόσβαση σε οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, χωρίς να ανταποδίδουν ουσιαστικά.

Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι οι Τούρκοι – που έχουν αποδείξει κατά κόρον – είχαν προγραμματισμό, υπομονή, μεθοδικότητα και ευελιξία!!! Έτσι πριν φθάσουν στα ανοίγματα των οδοφραγμάτων μετεξέλιξαν τις πρακτικές και μεθόδους τους που στα πρώτα χρόνια ονομαζόταν συστηματικό και μαζικό λαθρεμπόριο αγαθών μέσω Πύλας και νεκράς ζώνης και μετά οι διάφορες εκφάνσεις των ΜΟΕ. Όσοι θέλουν να θυμηθούν, μπορούν απλά να ανατρέξουν στις αντιγραφές ακριβών αθλητικών ρούχων και παπουτσιών Adidas, Puma και όχι μόνο που κατακλύζανε την κυπριακή αγορά μέσω Πύλας.

Οι Τουρκοκύπριοι και η οικονομία του ψευδοκράτους ασφυκτιούσαν και ο αναβρασμός στα κατεχόμενα ήταν έκδηλος στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και με προσεκτικούς σχεδιασμούς έστησαν την τελική πράξη της “άλωσης” με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Αρχικά οι Τούρκοι είχαν πρόθεση να ανοίξουν τα οδοφράγματα νωρίτερα! Η πρόθεση των Τούρκων να ανοίξουν τα οδοφράγματα, μεταφέρθηκε εμπιστευτικά στον τότε Υπουργό Παιδείας, Ουράνιο Ιωαννίδη, από τον Ιταλό Πρέσβη, περί τις αρχές το 2002. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη τού ανέφερε το περιστατικό και τις προθέσεις των Τούρκων, που άφησαν - κατά τη μαρτυρία του ιδίου – αμήχανο τον Κληρίδη, διερωτώμενο τι θα έπρεπε να κάνουν. Τότε είχε πει: “Ουράνιε τι θα κάμουμε; Να πάμε να σταθούμε μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε να τ’ ανοίξουν!”. Έκτοτε όλοι ξέρουμε την πορεία των πραγμάτων.

Εδώ βέβαια δεν μπορώ παρά να σημειώσω την ανεπάρκεια αλλά και την ελαφρότητα όλων των εμπλεκομένων για την αποδοχή, ειδικά του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας. Δεν υπήρξε κάποιος εχέφρων και νουνεχής για να εκφράσει το ακόλουθο ερώτημα:

Γιατί άνοιξε το φυλάκιο στην οδό Λήδρας, αντί οιονδήποτε άλλο φυλάκιο; Το οδόφραγμα στη Λήδρας ήταν Μνημείο Κατοχής!!! Οι τουρίστες και επισκέπτες – κατά χιλιάδες – επισκέπτονταν το οδόφραγμα και αντιλαμβανόντουσαν το μήνυμα της μοιρασμένης πόλης, της κατοχής, της παρουσίας του Τουρκικού στρατού, της εισβολής, της μοιρασμένης πρωτεύουσας!!!
Αλήθεια πολίτικες διάνοιες του τότε και τώρα, τι βλέπουν σήμερα οι επισκέπτες και τουρίστες;;;;;;; Βλέπουν ένα μεγάλο πεζόδρομο!!!!
Ίσως να μην σας ενδιαφέρει. Αφήνω κατά μέρος τον οικονομικό μαρασμό των πεζοδρόμων της παλαιάς πόλης ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Αν κάποιοι δεν το κατάλαβαν αυτό το τελευταίο σημείο να ρωτήσουν τους καταστηματάρχες της περιοχής!

Ανάπτυξη τουρισμού και εμπορίου

*Tompson & Tompson - Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έπρεπε να επενδύσουν σε υποδομές τουρισμού, να δημιουργήσουν σχέσεις με τρίτες χώρες και να προωθήσουν τον τουρισμό μέσω φτηνών πακέτων. Παράλληλα, προτεινόταν η ενίσχυση του εμπορίου μέσω δικτύων που θα παρακάμπτουν τη διεθνή απομόνωση.

*Σύγχρονα ΜΟΕ - Σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι επωφελούνται από το εμπόριο μέσω των διόδων, με πολλές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε δύο πλευρές. Οι προτάσεις για άρση εμποδίων στο εμπόριο, μέσω ΜΟΕ, τροφοδοτούν την οικονομία του ψευδοκράτους, συχνά εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα, με ταυτόχρονη πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη έχουν λεηλατήσει την κατεχόμενη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα με διάφορα νομιμοφανή τεχνάσματα αλλά και την ανοχή μας, λειτουργεί το αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, τουριστικοί οργανισμοί μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες μέσω των οδοφραγμάτων στα κατεχόμενα, κ.α., ενώ το μέρος που αφορά το εμπόριο έχει λάβει σάρκα και οστά μέσω της συμφωνίας της Πράσινης Γραμμής.

Η σημερινή Ρύθμιση εμπορίου και διακίνησης μέσω της Πράσινης Γραμμής Ως Μέτρο Ανάπτυξης Τουρισμού και Εμπορίου

*Tompson & Tompson - Η μελέτη τόνιζε τη σημασία της ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, υπηρεσίες και αγαθά που δεν μπορούσαν να παρέχονται από την Τουρκία. Στρατηγικά, αυτό θα συνέβαλε στη μερική άρση της απομόνωσης και την ενίσχυση της οικονομίας του ψευδοκράτους, υπονομεύοντας παράλληλα τη συνολική διαπραγματευτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Κανονισμοί Πράσινης Γραμμής (Σύγχρονα ΜΟΕ) - Οι Κανονισμοί της Πράσινης Γραμμής που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2004 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη διευκόλυνση της διακίνησης, έχουν καταλήξει να εξυπηρετούν παρόμοιες στρατηγικές με αυτές που πρότεινε η μελέτη, ειδικότερα:

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν αγαθά στις ελεύθερες περιοχές, δημιουργώντας έσοδα που ενισχύουν την οικονομία των κατεχομένων.
Η ροή προϊόντων και υπηρεσιών προς και από τα κατεχόμενα συχνά δεν υπόκειται σε πλήρη φορολογικό έλεγχο, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παρόλο που οι Κανονισμοί προβλέπουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την καταγωγή των προϊόντων, πολλές φορές γίνεται κατάχρηση, καθώς προϊόντα τρίτων χωρών εισέρχονται στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και επανεξάγονται στις ελεύθερες περιοχές ως τουρκοκυπριακά.
Οι διακινήσεις μέσω της Πράσινης Γραμμής έχουν επιτρέψει την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, χωρίς όμως οι Τουρκοκύπριοι να αποδεχθούν οποιοδήποτε νομικό ή πολιτικό περιορισμό που θα ενίσχυε τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ενσωμάτωση των Κανονισμών της Πράσινης Γραμμής στη στρατηγική του ψευδοκράτους ακολουθεί τη λογική που περιγράφεται από την Tompson & Tompson. Παρότι οι Κανονισμοί αρχικά προορίζονταν να λειτουργήσουν ως μέτρο εξισορρόπησης, έχουν εξελιχθεί σε εργαλείο που επιτρέπει την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων χωρίς τη δέσμευση σε αμοιβαία μέτρα από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων ή της Τουρκίας.

Αυτή η διάσταση ενισχύει την ανάγκη για επανεξέταση της εφαρμογής των Κανονισμών της Πράσινης Γραμμής, ώστε να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με βάση τις αρχές της ισοτιμίας, του σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενέργεια και υποδομές

*Tompson & Tompson - Η μελέτη ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών υποδομών και συνεργασίας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Τόνιζε επίσης τη σημασία της σύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία μέσω καλωδίων ηλεκτροδότησης και άλλων έργων υποδομών.

*Σύγχρονα ΜΟΕ - Η Τουρκία παρέχει ενεργειακή στήριξη στο ψευδοκράτος. Παράλληλα, μέσω της σύνδεσης με δίκτυα της Κυπριακής Δημοκρατίας (όπως η ηλεκτροδότηση), οι Τουρκοκύπριοι λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες, ενώ η αντίστοιχη στήριξη από την πλευρά τους είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Απλή υπενθύμιση προς τα χρυσόψαρα, όταν το 2011, με την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί, οι “αδελφοί” Τουρκοκύπριοι, που για χρόνια επωφελούνται από δωρεάν παροχές ηλεκτροδότησης, ιατρικής περίθαλψης μέσω ΓΕΣΥ, δωρεάν παιδείας σε ιδιωτικά σχολεία, για να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα ήθελαν να υπογραφεί συμφωνία και να πληρωθούν (για όσους ξέχασαν την υπόγραψε το ΚΕΒΕ και ο Μάνθος Μαυρομμάτης).

Επίσης είναι γνωστή η θέση αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εδώ και χρόνια βολοδέρνει για την ουσιαστική εκμετάλλευση των φυσικών υποθαλάσσιων πόρων εντός της ΑΟΖ μας, αλλά και της τοποθέτησης του Great Interconnector..

Πολιτιστική και διεθνής προβολή

*Tompson & Tompson - Η Τουρκία έπρεπε να στηρίξει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα στην προβολή της πολιτιστικής της ταυτότητας, εστιάζοντας στη δημιουργία διεθνών σχέσεων μέσω της τέχνης, της μουσικής και του αθλητισμού.

*Σύγχρονα ΜΟΕ - Η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί την πολιτιστική συνεργασία, αλλά η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες για να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς εκδηλώσεις, με όρους που υπαγορεύει η Άγκυρα.

Βέβαια μόνο αδαείς θα αγνοούσαν τις δημόσιες δηλώσεις τόσο της Τουρκίας όσον και των Τουρκοκυπρίων για δύο ξεχωριστά κράτη, κ.α. που επαναλαμβάνουν συνεχώς και με έπαρση! Αυτό καταδεικνύει ότι η εφαρμογή με θρησκευτική μουσουλμανική ευλάβεια της μελέτης των Tompson & Tompson εκ μέρους της τουρκικής πλευράς έχει φέρει ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα και επίτευξη των στόχων της.

Ισότιμες παροχές και ανταλλαγές

*Tompson & Tompson - Η μελέτη περιλάμβανε την τακτική απόκτησης ωφελημάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς παραχωρήσεις. Η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες θεωρούνταν στρατηγικό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των Τουρκοκυπρίων, ενώ η "ισοτιμία" έπρεπε να παραμένει επιφανειακή.

*Σύγχρονα ΜΟΕ - Παρατηρούμε εφαρμογή αυτής της τακτικής. Οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτροδότηση, πρόσβαση στο Γενικό Σύστημα Υγείας, συντάξεις και εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει ισοδύναμη ανταπόδοση.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η μελέτη Tompson & Tompson είχε ξεκάθαρη στόχευση που δεν ήταν άλλη από τη μακροπρόθεσμη εδραίωση του ψευδοκράτους μέσω της σταδιακής αποκόμισης ωφελημάτων από τη διεθνή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα σημερινά ΜΟΕ, όπως εφαρμόζονται, φαίνεται να υλοποιούν πολλές από αυτές τις στρατηγικές, προσφέροντας ασύμμετρα οφέλη στους Τουρκοκυπρίους. Η μονόπλευρη εφαρμογή των ΜΟΕ, χωρίς εχέγγυα για ισοτιμία και ουσιαστική δέσμευση της Τουρκίας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη και ενισχύει τη στρατηγική της διχοτόμησης.

Βέβαια το ερώτημα, παραμένει και πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων όσων διαχειρίστηκαν το εθνικό θέμα!

Πώς υιοθέτησαν τις πρόνοιες της μελέτης Tompson & Tompson το οποίο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα, πανηγυρίζοντας για δήθεν επιτυχίες επαναπροσέγγισης;
Πώς είναι δυνατόν για κάποιους να έχουν γίνει σημαία τα ΜΟΕ, όταν αποβαίνουν εις βάρος της οικονομίας της ελεύθερης Κύπρου;
Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα μετά από όλες τις κινήσεις που προβαίνει η Τουρκική πλευρά να διεκδικούμε περαιτέρω διανοίξεις οδοφραγμάτων;
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στα ΜΟΕ και να διεκδικήσει μια προσέγγιση που να εξασφαλίζει πραγματική αμοιβαιότητα και διασφάλιση των συμφερόντων της.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να οικοδομείται μονόπλευρα και μονοδιάστατα! Η Τουρκική πλευρά συνεχίζει να αναβαθμίζει το στρατιωτικό της υλικό στην Κύπρο, ενώ προβαίνει σε οργάνωση θέσεων εντός της νεκράς ζώνης. Παράλληλα, παρέχει κάλυψη σε Τούρκους που κλέβουν από Ελληνοκύπριους τα χωράφια τους στη νεκρά ζώνη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το άνοιγμα οδοφραγμάτων πώς εξυπηρετεί; Μήπως φοβούνται οι Τούρκοι από την Ελληνική Κοινότητα; Αυτό είναι ανέκδοτο!!!

Η Ανάγκη για Στρατηγική Αντίδραση

Αντί να συνεχίσει να παγιδεύεται σε μια διαδικασία που την αποδυναμώνει, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να χαράξει μια νέα, επιθετική στρατηγική. Αυτή η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει:

*Αποκάλυψη της πραγματικής φύσης των ΜΟΕ: Αντί για αποδοχή τους ως θετικών μέτρων, πρέπει να καταδειχθεί ότι αποτελούν εργαλεία διχοτόμησης.

*Διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης: Να εξηγηθεί στους διεθνείς παράγοντες ότι τα ΜΟΕ δεν είναι μια αθώα διαδικασία αλλά ένα μηχανισμός που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.

*Αναθεώρηση της πολιτικής συμμετοχής σε ΜΟΕ: Να σταματήσει κάθε συνεργασία που νομιμοποιεί το ψευδοκράτος και να τεθούν σαφείς κόκκινες γραμμές.

*Αύξηση της πολιτικής πίεσης προς την Τουρκία: Με εργαλεία όπως κυρώσεις, νομικές ενέργειες και στρατηγικές συμμαχίες, η Τουρκία πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.

Τα ΜΟΕ δεν είναι εργαλεία ειρήνης, αλλά εργαλεία σταδιακής αποδοχής της διχοτόμησης. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια παγίδα από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει. Αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή στρατηγικής, σύντομα η λύση δύο κρατών δεν θα είναι απλώς μια τουρκική επιδίωξη, αλλά μια πραγματικότητα που θα έχει επιβληθεί με τη συγκατάθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς.